HomeSanatateXantofobia: ce este, simptome, cauze si tratament

Xantofobia: ce este, simptome, cauze si tratament

Ori de cate ori oamenii se confrunta cu o sarcina ale carei rezultate au consecinte importante pentru ei, cum ar fi un examen sau un interviu de angajare, unii dintre ei efectueaza ritualuri sau se acopera cu farmece care atrag norocul si alunga ghinionul.

Desi unele dintre aceste ritualuri sunt foarte personale, adevarul este ca cultura ne-a oferit si unele pe care le mentinem si astazi. Este cazul culorii galbene, culoare pe care o evitam in situatiile descrise mai sus pentru ca ne gandim ca „atrage ghinion.” Stiati ca frica de culoarea galbena se numeste xantofobie? Continuati sa cititi acest articol in care vorbim despre xantofobie: ce este, simptome, cauze si tratament .

Ce este xantofobia?

Xantofobia se refera la frica excesiva si irationala de culoarea galbena , care determina persoana sa respinga culoarea respectiva. Desi este adevarat ca definitia nu este foarte specifica, a priori intelegem ca respingerea are loc inaintea oricarui obiect care este sau contine culoarea galbena.

Exista xantofobia? Este o tulburare psihica? Ar fi daca ar indeplini criteriile pentru fobia specifica din principalele clasificari diagnostice.

Conform acestor criterii, nu ar fi suficient ca persoana sa simta o frica excesiva, mai degraba ar interfera negativ cu viata de zi cu zi a pacientului.

Xantofobia nu a primit prea multa atentie in literatura stiintifica, probabil pentru ca este o problema rara in randul populatiei. Ar fi si mai complicat sa gasesti persoane diagnosticate cu xantofobie, considerand-o ca o fobie specifica.

Da, este mai frecvent sa tratezi respingerea culorii galbene ca pe o superstitie. In acest sens, respingerea s-ar produce mai ales la hainele galbene, intrucat exista persoane care asociaza culoarea respectiva cu ghinionul, fara, desigur, dovezi stiintifice in acest sens.

Simptomele xantofobiei

Persoanele diagnosticate cu fobie simpla prezinta simptome care acopera zonele cognitive, fiziologice si motorii. Prin urmare, daca consideram xantofobia ca o fobie specifica, ne putem astepta ca persoanele care sufera de ea sa prezinte simptome in urmatoarele domenii:

  • Zona cognitiva . Persoanele cu xantofobie cred clar si fara echivoc ca „culoarea galbena provoaca ghinion”. In plus, vor prezenta credinte conditionate de tipul „daca port galben in timpul auditiei, sigur imi va iesi rau”.
  • Zona fiziologica . Inainte de aparitia sau anticiparea stimulului temut, pacientul va prezenta simptome fiziologice precum greata, tahicardie, bradicardie, transpiratie etc.
  • Zona motorie . La nivel motor sau comportamental, pacientul va incerca sa evite stimulii de temut . In cazul nostru, si datorita mostenirii culturale, vei evita sa porti galben in situatii precum un interviu de angajare, o auditie, un examen etc.

Cauzele xantofobiei

Originea superstitiei cu privire la culoarea galbena este legata de lumea teatrului. Legenda despre Moliere, un dramaturg francez, sustine ca a murit pe scena imbracat in galben.

Teoria cognitiv-comportamentala pentru dezvoltarea si mentinerea fobiilor indica faptul ca fobiile isi au originea prin conditionare clasica, adica frica se dezvolta prin asocierea culorii galbene cu un alt stimul aversiv (in acest caz, se dezvolta la contemporanii lui Moliere, care asociaza aceasta culoare cu lor. moarte); si se mentine prin conditionare operanta, adica evitarea intareste comportamentul mentionat (dupa moartea lui Moliere, oamenii incep sa evite sa poarte galben pe scena).

Acum, cum a reusit sa transcende aceasta legenda cu origini in secolul al XVII-lea pana in zilele noastre? Temerile pot fi invatate prin observarea lor la alti oameni . Adica daca, de exemplu, mama unui copil este foarte superstitioasa si se teme de ceea ce este galben si se fereste de el, copilul poate invata aceasta frica si poate indeplini aceleasi comportamente ca si mama lui. Acest mecanism se numeste conditionare indirecta.

Cum sa tratezi xantofobia?

Tratamentul de electie pentru fobia specifica este terapia cognitiv-comportamentala, care poate fi insotita de tratament farmacologic (administrarea de medicamente anxiolitice).

In cadrul terapiei cognitiv-comportamentale pentru tratamentul fobiei specifice, aplicarea tehnicii de expunere este esentiala . Tehnica expunerii psihologice consta in expunerea prelungita a pacientului la stimulul de temut. Pentru aceasta prezentare trebuie sa avem o definitie bine definita a ceea ce este acest stimul fobic si, dupa cum am vazut, in cazul xantofobiei, ar fi necesar sa precizam ce stimuli provoaca simptomatologia anxioasa.

Daca ne uitam la definitia „fricii irationale de culoarea galbena” trebuie sa subliniem ca culorile sunt stimuli la care oamenii sunt expusi continuu, ceea ce ar face dificila dezvoltarea acestui tip de fobie.

Daca intelegem ca xantofobia se refera, prin origine, la purtarea de galben in anumite situatii precum examene, teste sau alte situatii care necesita „noroc”, expunerea ar consta, tocmai in a face persoana sa se imbrace in aceasta culoare in situatiile mentionate. . situatii. In acest fel, ar face fata situatiei de temut si ar verifica ca nu exista nicio relatie intre rezultatele sale si culoarea hainelor.

Tehnicile cognitive pot fi utile si atunci cand avem de-a face cu credinte irationale si cu atributiile care pot fi facute culorii galbene, precum „testul a mers prost pentru mine pentru ca eram imbracat in galben” (ne atribuim „ghinionul” sau negativul nostru). rezultat la culoarea galbena a hainei noastre).

De Citit
Related News