HomeEconomieAjustarile inflatiei inseamna rate de impozitare mai mici pentru unii in 2023

Ajustarile inflatiei inseamna rate de impozitare mai mici pentru unii in 2023

Costul in crestere rapida al alimentelor, energiei si altor produse de baza zilnice le-ar putea permite multor americani sa-si reduca facturile fiscale anul viitor, a confirmat IRS.

Ratele de impozitare sunt ajustate pentru inflatie, ceea ce in perioadele tipice inseamna miscari incrementale ale pragurilor pentru ce venit este impozitat la ce cota. Dar dupa un an care a adus cea mai rapida crestere a preturilor din America in patru decenii, schimbarea ratelor este mult mai notabila: o crestere de aproximativ 7%.

Alte parti ale codului fiscal vor fi, de asemenea, afectate de ajustarea inflatiei. Acestea includ deducerea standard pe care americanii o pot pretinde in declaratiile lor fiscale.

Schimbarea ar fi putin mai mare daca nu ar fi o schimbare pe care republicanii au facut-o ca parte a revizuirii fiscale a presedintelui Donald J. Trump care a fost adoptata in 2017. Aceasta a legat ratele de o masura a inflatiei, numita indicele preturilor de consum in lant, care de obicei creste mai lent. decat indicele standard al preturilor de consum. In septembrie, IPC in lant a crescut cu aproximativ un sfert de punct procentual mai putin, comparativ cu anul precedent, decat IPC standard

In cifre in dolari, schimbarea va fi cea mai mare la cel mai inalt capat al spectrului de venituri, desi toate cele sapte categorii de venituri se vor ajusta pentru inflatie. Rata maxima a impozitului pe venit de 37% se va aplica anul viitor persoanelor care castiga 578.125 USD – sau 693.750 USD pentru cuplurile casatorite care depun declaratii comune. Adica de la 539.900 de dolari pentru persoane fizice anul acesta. Diferenta: venitul individual in valoare de aproape 40.000 USD este eligibil pentru a fi impozitat anul viitor la o rata mai mica de 35%.

Lucratorii din clasa de mijloc si cei cu venituri mai mici vor avea, de asemenea, beneficii. Rata de 35% va incepe acum peste 231.250 USD pentru persoane fizice si 462.500 USD pentru cuplurile casatorite. Rata de 32% va incepe peste veniturile de 182.100 USD pentru persoane fizice si 364.200 USD pentru cupluri.

Rata de 24% se va aplica peste veniturile individuale de 95.375 USD – 190.750 USD pentru cupluri – iar rata de 22% incepe peste 44.725 USD pentru persoane fizice si 89.450 USD pentru cupluri. Rata de 12 la suta se va aplica veniturilor individuale de peste 11.000 USD si 22.000 USD pentru cuplurile casatorite. Cea mai mica rata, 10 la suta, se va aplica veniturilor pana la acele sume.

Deducerea standard va creste la 27.700 USD pentru cupluri, o crestere de 1.800 USD fata de anul acesta. Pentru persoane fizice, va fi o crestere de 900 USD, la 13.850 USD.

Aceste schimbari nu vor afecta cotele de impozitare ale americanilor ale caror salarii au tinut pasul cu inflatia in ultimul an. Dar pentru multi americani, acesta nu a fost cazul. Castigurile saptamanale ajustate in functie de inflatie au scazut cu aproape 4% din septembrie anul trecut pana in septembrie curent, a raportat Departamentul Muncii saptamana trecuta.

Dincolo de ratele de impozitare, o varietate de alte prevederi din cod au fost afectate de ajustarile inflatiei – cu beneficii in sus si in jos pe spectrul veniturilor.

Unul dintre eforturile principale ale guvernului impotriva saraciei, creditul fiscal pentru veniturile castigate pentru lucratorii cu venituri mici, va avea o valoare de pana la 7.430 USD (pentru contribuabilii calificati cu trei sau mai multi copii), in crestere de la 6.935 USD in acest an.

Beneficiile pentru transportul public fara taxe si costurile de parcare vor creste la maximum 300 USD pe luna pentru navetisti, in crestere cu 20 USD fata de anul acesta.

Iar mostenitorii persoanelor bogate care mor in 2023 nu vor trebui sa plateasca impozite pe proprietate pentru primii 12.920.000 de dolari pe care ii mostenesc – o crestere de aproape 1 milion de dolari din excluderea pentru mosiile persoanelor care mor in acest an.

Miscarea IRS este doar cel mai recent raspuns guvernamental la inflatia rapida. Saptamana trecuta, Administratia Securitatii Sociale a anuntat o crestere cu 8,7% a beneficiilor pentru 2023, cea mai mare crestere din 1981.

Aceasta ajustare a costului vietii a fost insotita de o crestere a sumei castigurilor supuse impozitului pe salariu de securitate sociala, care ajuta la finantarea programului de plasa de siguranta. Suma maxima a castigurilor care face obiectul a ceea ce este cunoscut sub denumirea de impozitul Federal Insurance Contributions Act – sau FICA – va creste la 160.200 USD de la 147.000 USD in 2023. Angajatorii si angajatii contribuie fiecare cu 6,2% din salarii pana la acel prag de salariu, care este ajustat in fiecare an. bazata pe cresterea salariului mediu.

De Citit
Related News