HomeEconomieImpactul lui Xi Jinping asupra economiei din China

Impactul lui Xi Jinping asupra economiei din China

Congresul Partidului Comunist Chinez s-a incheiat cu confirmarea linistii a celui de-al treilea mandat istoric de cinci ani al lui Xi Jinping. In centrul atentiei a fost si barbatul numit noul sau comandant secund, Li Qiang.

Loial lui Xi, el este acum pe cale sa devina premier si are sarcina de a gestiona cea de-a doua economie din lume.

Intre timp, China a publicat un set de cifre economice care au fost amanate.

Economia Chinei se confrunta cu o serie de provocari in tara si in strainatate – inclusiv politicile Beijing zero-Covid si conflictul comercial cu SUA.

Ce am aflat despre starea economiei tarii?

Crestere lenta

Stocurile din Hong Kong s-au prabusit, iar moneda Chinei, yuanul, s-a slabit in raport cu dolarul american din cauza ingrijorarilor sporite ca dl Xi va continua cu politicile sale bazate pe ideologie in detrimentul cresterii economice.

Indicele de referinta Hang Seng a scazut cu peste 6%, deoarece actiunile cotate la Hong Kong la gigantii tehnologici chinezi Alibaba si Tencent au scazut. In China continentala, indicele Shanghai Composite a inchis cu 2% mai jos.

Intre timp, cifrele oficiale au aratat ca economia Chinei a crescut cu 3,9% in trimestrul iulie-septembrie fata de aceeasi perioada a anului trecut, depasind estimarile.

A marcat o revenire puternica fata de cresterea de 0,4% observata in ultimele trei luni, cand Shanghaiul era blocat.

Publicarea cifrelor a fost amanata in timpul congresului, nefiind indicat niciun motiv pentru intarziere. Acest lucru i-a determinat pe unii observatori din China sa sugereze ca ar putea indica o slabiciune a economiei.

“Al 20-lea Congres al Partidului nu a dezvaluit noi directii in politica economica. Ramane de vazut daca abordarea economica generala va oferi tipul de crestere pe care si-l doreste China”, a declarat Bert Hofman de la Institutul din Asia de Est al Universitatii Nationale din Singapore.

Cu toate acestea, desi cele mai recente cifre de crestere pot parea ridicate in comparatie cu majoritatea economiilor occidentale, ele sunt cu mult sub rata de expansiune pe care a cunoscut-o China de zeci de ani si sunt inca departe de tinta de 5,5% pentru 2022 stabilita in martie.

De atunci, Biroul Politic – organul de conducere de conducere al Partidului Comunist Chinez – a semnalat ca ar putea rata aceasta tinta, dupa ce orasele mari au fost blocate complet sau partial.

Nou secund la comanda

Unii observatori spun ca alegerile domnului Xi pentru Comitetul permanent al Biroului Politic – echivalentul chinez al unui cabinet prezidential – au aratat ca el pretuieste loialitatea in detrimentul expertizei si experientei.

Alegerea lui pentru noul comandant secund al partidului a fost Li Qiang.

El este de asteptat sa devina premierul Chinei anul viitor si sa preia rolul de gestionare a economiei Chinei, desi nu are nicio experienta de lucru in guvernul central.

Li Qiang este, de asemenea, la doar cinci ani distanta de varsta obisnuita de pensionare a liderilor de top chinezi.

Cu toate acestea, el a fost implicat indeaproape in gestionarea economiilor locale din provincia Zhejiang si Shanghai si a jucat un rol cheie in infiintarea unei fabrici masive Tesla in Shanghai.

„Tinand cont de asta, Li Qiang ar fi de fapt un candidat perfect pentru post. El este, de asemenea, un sustinator puternic al presedintelui Xi, ceea ce inseamna ca procesul de luare a deciziilor va fi probabil mult mai eficient decat inainte, avand in vedere ca acele decizii sunt corecte. cele”, a declarat Dan Wang, economist-sef la Hang Seng Bank China.

Nick Marro  a declarat ca „diluarea acelei relatii anterior echilibrate dintre premier si presedinte va continua sub cel de-al treilea mandat al lui Xi. Dar erodarea acestor controale si echilibre interne va agrava riscurile si consecintele deriva politica”.

Premierul este al doilea comandant al Partidului Comunist din China, aflat la guvernare. Acestia joaca un rol major in gestionarea economiei prin coordonarea activitatii ministerelor guvernamentale si a bancii centrale.

Predecesorul lui Li Qiang, Li Keqiang – care este vazut a fi o voce mai moderata, a fost in aceasta pozitie de aproape un deceniu si acum este de asteptat sa se pensioneze dupa ce mandatul sau actual expira in martie viitor.

Politica Zero-Covid 

Inainte de congres, existau sperante ca China si-ar putea usura politica stricta de zero Covid, care a impiedicat cresterea economica.

Cu o zi inainte de inceperea evenimentului, purtatorul de cuvant al Partidului Comunist Sun Yeli si-a exprimat sprijinul pentru politica si a spus: „Credem cu fermitate ca lumina este inainte si perseverenta este victoria”.

Aceste sentimente au fost reluate de domnul Xi in discursul sau de deschidere. El a spus ca Beijingul a lansat un „razboi popular pentru a opri raspandirea virusului” si „a protejat sanatatea si siguranta oamenilor in cea mai mare masura posibila”.

Yun Sun, cercetator senior la Centrul de reflectie Stimson din Washington DC, crede ca China va incepe in curand „procesul incremental” de eliminare a zero-Covid.

“Este bine cunoscut faptul ca China planuieste sa se redeschida si va stimula cresterea comertului. China incearca sa jongleze cu o cale de mijloc intre control si crestere. Nu este nici sau”, a spus ea.

Intre timp, Dan Wang de la Hang Seng Bank considera ca „exista un consens general ca aceasta politica va ramane pe termen lung”.

„Pentru guvernul chinez, nu exista aproape nicio toleranta pentru a vedea o rata a mortalitatii mai mare decat zero, care este cauzata direct de Covid”, a spus ea.

Nu mergi singur

Au existat, de asemenea, ingrijorari tot mai mari ca China se va indeparta de economia globala.

Unul dintre cele mai mari obstacole cu care se confrunta China este „relatiile ei inradacinate” cu SUA, a spus domnul Marro de la EIU.

„Recentele controale ale exporturilor din SUA creeaza o criza existentiala nu numai ambitiilor tehnologice ale Chinei, ci si parti ale sectorului sau tehnologic intern. Va fi greu pentru China sa depaseasca aceste provocari, avand in vedere ca multe dintre acestea se leaga de… diferente fundamentale in jurul valorii de drepturile omului si valorile democratice”, a adaugat el.

„In mod clar, avand in vedere provocarile viitoare, echipa de management economic pentru urmatorul mandat al lui Xi trebuie sa fie foarte competenta si cu experienta in managementul economic si reforme”, a spus Hofman.

Cu toate acestea, vorbind duminica, dl Xi a spus ca tara sa s-a angajat sa ramana deschisa comertului international.

„China nu se poate dezvolta fara lume, iar lumea are nevoie si de China”.

„Dupa mai bine de 40 de ani de eforturi neintrerupte catre reforma si deschidere, am creat doua miracole – o dezvoltare economica rapida si stabilitate sociala pe termen lung”, a adaugat el.

De Citit
Related News