HomePoliticaUcraina cere asigurari de razboi pentru a atrage investitori privati

Ucraina cere asigurari de razboi pentru a atrage investitori privati

In timp ce oficialii G7, UE si ucraineni se reunesc la Berlin cu experti pentru a discuta despre reconstructia Ucrainei, un subiect va atrage atentia oamenilor: Cum sa implicam sectorul privat?

O parte a raspunsului este asigurarea de razboi.

Pentru a finanta reconstructia, investitorii straini vor trebui sa plateasca prime pentru a se proteja de potentialul de pierderi din cauza distrugerii razboiului.

Expertii reuniti la Berlin vor discuta, printre altele, cum sa stabiliti pretul probabilitatii unei lovituri cu bomba si cum sa o faceti viabila pentru investitorii privati.

„Credem ca asigurarile pentru investitiile private si toate celelalte proiecte de investitii din Ucraina vor trebui sa faca parte dintr-un program de reconstructie a Ucrainei si ar trebui sa aiba un rol semnificativ in acesta”, a declarat Sergiy Tsivkach, director al UkraineInvest, un guvern. agentie insarcinata cu atragerea investitiilor straine directe.

Asta a cerut Ucraina si lucreaza cu institutii, inclusiv cu Banca Mondiala, pentru a crea o astfel de schema.

Presedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi, in timp ce s-a adresat institutiilor financiare globale reunite la Washington, a cerut „un mecanism care sa asigure riscuri militare pentru noile proiecte de investitii. Sper ca putem lansa acest mecanism impreuna cu Banca Mondiala.”

Cazul asigurarilor de razboi

Banca Mondiala a estimat costul reconstructiei Ucrainei la 350 de miliarde de dolari – un pret care creste cu fiecare lovitura cu bomba sau drona rusa.

Chiar daca guvernele UE decid sa fie generoase – ceea ce nu este inca cazul – este putin probabil sa finanteze reconstructia Ucrainei in intregime cu banii contribuabililor, mai ales intr-o perioada de inflatie in crestere si bugete nationale deja intinse.

De aici si nevoia de a atrage investitorii privati. Dar cine si-ar pune banii intr-o tara in razboi?

„In acest moment, este intr-o faza foarte, foarte fierbinte de razboi pentru ca bombardeaza zilnic. De aceea este dificil sa spunem ca trebuie sa reluam constructia acum”, a spus Valeria Gontareva, fost bancher central ucrainean si in prezent membru in vizita la London School of Economics.

Pana acum s-au revarsat bani din tara. Fluxurile de ISD ale Ucrainei au scazut semnificativ ca urmare a invaziei Rusiei, de la 577 de milioane de dolari in primul trimestru al anului, la minus 286 de milioane de dolari in al doilea trimestru, potrivit datelor de la UkraineInvest.

Totusi, investitorii bat la usile UkraineInvest. „Razboiul a avut efecte negative, dar si pozitive, pentru ca multe companii se simt motivate acum, pentru a sprijini Ucraina in timp ce luptam pentru democratie”, a spus Tsivkach.

Agentia sa pregateste in prezent un portofoliu de 25 de proiecte de investitii in sectorul real – de la procesarea agricola la fabricarea de masini si proiecte energetice – pe care intentioneaza sa le depuna investitorilor straini. 

Insa acoperirea riscurilor de razboi este esentiala: 89% dintre investitorii chestionati de UkraineInvest au declarat ca si-ar schimba decizia de a investi in Ucraina daca li s-ar oferi garantii de investitii sau asigurari de investitii.

Aici intervine asigurarea de razboi.

„Exista o cerere uriasa pentru ca acest program sa fie disponibil pentru Ucraina”, a spus Tsivkach. El estimeaza ca Ucraina are nevoie de aproximativ 5 miliarde de dolari in asigurari de razboi pentru anii 2023 si 2024. O gama intre unu si patru procente ar fi o prima acceptabila, a spus el.

Dar sarcina asiguratorilor este sa calculeze si sa preteze riscurile, iar riscurile de razboi sunt adesea prea costisitoare pentru ca asiguratorii privati sa le suporte, ceea ce face ca produsele lor sa fie prea scumpe pentru investitori.

„Este pur si simplu imposibil sa folosesti agenti privati in acest moment din cauza fluctuatiei ratelor primelor. Ei reactioneaza la activitatile de razboi si fluctuatia este uriasa. Deci este instabil”, a spus Tsivkach. 

Institutiile financiare internationale si guvernele au un rol de jucat. Partea atractiva este ca guvernele – care sunt actionari ai Bancii Mondiale – trebuie sa suporte doar costurile de asigurare (si potentialele pierderi) in loc de investitia de capital initiala.

„Nu este neaparat sa faci tot sprijinul direct catre bugetul [Ucrainei] sau sa folosesti direct numerar. Uneori este posibil sa fii garant sau sa faci partajarea riscurilor”, a spus Gontareva, fostul bancher central ucrainean. 

Cum functioneaza?

Multilateral Investment Agency Guarantee (MIGA), o agentie a grupului Bancii Mondiale, este cel mai mare furnizor de asa-numite asigurari impotriva riscurilor politice, acoperind riscurile legate de instabilitatea politica, exproprierea guvernamentala si conflictele in tarile in care asiguratorii privati nu indraznesc sa opereze.

Pentru a face acest lucru, MIGA asigura riscurile, percepand o prima care reprezinta, in medie, 1% din costurile de investitii din portofoliul sau, dar variaza foarte mult. 

MIGA poate imparti riscurile cu asiguratorii privati, cumparand reasigurari de la acestia. 

In septembrie, MIGA a promis 30 de milioane de dolari pentru un proiect pilot care ofera asigurari investitorilor straini care doresc sa se aventureze in Ucraina, a declarat in septembrie ministerul economiei din tara. Suma acoperirii de asigurare ar fi de cel putin 90% din capitalul investit, ceea ce inseamna ca dimensiunea proiectului este limitata, dar pilotul va ajuta la rezolvarea problemelor pentru un produs de asigurare de razboi mai larg, se crede.

„Vom incerca sa ne adaptam instrumentele astfel incat sa aiba sens ca sectorul privat sa obtina asigurare, dar si sa fie un tip de afacere viabil. Deci, incercarea de a obtine acel amestec este ceva pe care il exploram”, a declarat un oficial MIGA, vorbind sub conditia anonimatului pentru a discuta despre discutii confidentiale.

„Dar, in orice caz, avem nevoie de finantarea donatorilor”, a spus el, adaugand: „Incercam sa infiintam un fond fiduciar pentru donatori si discutam cu multi donatori despre cum putem structura acest lucru”.

Banca Mondiala infiinteaza un fond fiduciar al donatorilor dotat cu 17 miliarde de dolari pentru a ajuta la finantarea reconstructiei Ucrainei. Ucraina spera ca o parte din aceasta sa fie dedicata asigurarii de razboi, astfel incat capitalul privat sa poata incepe din nou sa se reverse in Ucraina.

Alte optiuni includ acorduri bilaterale intre guvernele nationale si investitorii acestora, prin care institutia de finantare a dezvoltarii a guvernului SUA (DFC) ar acoperi investitorii americani, asigurarile Ministerului Economiei din Germania ar acoperi investitorii germani si asa mai departe.

Alternativ, guvernele si-ar putea subventiona afacerile de asigurari nationale pentru a stabiliza primele.

In cele din urma, Ucraina ar putea emite obligatiuni suverane la o rata variabila, in functie de evolutia razboiului, si ar putea folosi veniturile colectate pentru a acoperi costurile primelor si potentialele pierderi, a spus Tsivkach.

„Este posibil ca guvernele din afara Ucrainei sa fi decis sa ofere un anumit sprijin financiar Ucrainei. Daca acesta ar fi fost cazul, nu exista niciun motiv pentru care nu am putea… sa furnizam asigurarea necesara pentru a sprijini constructia sau exploatarea acelei infrastructuri”, a declarat CEO-ul Lloyd’s, John Neal.

Oricare ar fi, „cu siguranta avem nevoie de o vointa politica puternica din partea partenerilor internationali pentru a realiza acest program”, a spus el.

De Citit
Related News