HomeEconomieEuropa inregistreaza un deficit comercial record. Poate sa-si revina?

Europa inregistreaza un deficit comercial record. Poate sa-si revina?

 Europa, cel mai mare bloc economic din lume, s-a bucurat de excedente comerciale stabile timp de un deceniu, dar razboiul din Ucraina si criza energetica care a urmat au dus continentul intr-un deficit extern in spirala, nemaivazut de la lansarea monedei euro.

Socul termenilor schimbului a fost maxim in august, ultima luna pentru care sunt disponibile cifrele comerciale. Si, desi preturile la energie s-au redus de atunci, liderii europeni inca se lupta pentru a consolida aprovizionarea cu petrol si gaze la preturi accesibile pentru a inlocui livrarile pierdute din Rusia. Se profileaza o iarna aspra.

O defalcare a cifrelor comerciale arata ca excedentul comercial al UE in productie s-a redus aproape la jumatate in acest an.

Poate Europa sa revina? Sau baza sa industriala se va goli pe masura ce industria se va muta in larg? Si va ajunge zona euro si UE in sens mai larg sa fie incarcate de deficitele externe cronice care au afectat de mult Statele Unite si, mai recent, au destabilizat Marea Britanie?  

Ce se intampla?

Balanta comerciala negativa a zonei euro cu restul lumii a fost in august la 50,9 miliarde de euro, cel mai mare deficit inregistrat vreodata, in comparatie cu un excedent de 2,8 miliarde de euro in urma cu un an, potrivit ultimelor cifre Eurostat.

Deficitul comercial pentru UE in ansamblu a crescut la 64,7 miliarde EUR.

Balanta contului curent al zonei euro – balanta intregului comert cu bunuri si servicii, precum si transferurile internationale de capital, cum ar fi remitentele – a atins un deficit de 26,32 miliarde EUR in august, in mare parte cauzat de deficitul comercial cu bunuri, a raportat Banca Centrala Europeana. .

Este un lucru rau?

Un deficit comercial apare atunci cand importurile unei tari sau ale unui bloc comercial depasesc exporturile sale. Un excedent comercial este opusul. Deficitele comerciale nu sunt in sine bune sau rele, desi multe tari cauta un excedent comercial, inclusiv prin stabilirea de tarife si cote pentru a-si stimula in mod artificial balanta comerciala, o practica cunoscuta sub numele de mercantilism.

Este temporar?

Deficitul comercial este determinat in mare parte de preturile ridicate la energie, care in august a atins un record de 350 de euro pe megawat ora. Preturile au scazut de la varf, tranzactionandu-se la aproximativ 150 EUR/MWh, dar sunt inca un multiplu fata de locul in care erau acum un an. 

„Pietele au trecut de la pretul acestei crize energetice ca fiind temporare, acum o considera o poveste pe termen mult mai lung, desi nu la fel de ridicat ca in august”, a declarat Kristoffer Kjaer Lomholt, analist sef FX la Danske Bank.

„Credem ca este un fel de lucru pe termen mai lung care va afecta monedele economiilor care sunt importatoare de energie, unde zona euro, desigur, iese in evidenta intr-o foarte mare masura”, a adaugat el.

Altii cred ca schimbarea, fiind in mare parte legata de energie, s-ar putea rezolva de la sine in timp, a spus Sam Lowe, care acopera politica comerciala la Flint Global. 

Un oficial UE a subliniat, de asemenea, comertul UE-Rusia. „Varful preturilor la energie a facut ca valoarea importurilor noastre din Rusia sa creasca substantial (in timp ce volumul acestor importuri din Rusia a scazut), iar exporturile noastre au scazut din cauza sanctiunilor (controale la export)”, a spus oficialul.

Va fi UE mai putin competitiva daca preturile la energie raman ridicate? 

O balanta comerciala negativa si, in consecinta, o moneda mai slaba, fac importurile mai scumpe. „Importatorii neti vor trebui sa plateasca mai mult pentru bunuri si servicii”, a spus Lomholt.

Pe de alta parte, un euro mai slab ar putea alimenta exporturile, a spus Matthias Kramer, seful politicii economice externe la federatia germana a industriei BDI. „Daca moneda euro ar fi putin mai slaba, ar putea, de asemenea, sa imbunatateasca pozitia Europei pe pietele globale, reducand exporturile”, a spus el.

Dar exista un alt mod de a privi asta. Lowe a sustinut ca excedentul comercial mare sustinut din zona euro a fost el insusi problematic, deoarece era o functie a cererii intra-UE mai scazute decat ar trebui sa fie. „De asemenea, dependenta excesiva de cererea externa face UE destul de vulnerabila atat la socurile externe, cat si la constrangerea politica.”

Ce inseamna asta pentru euro?

„Ne asteptam ca euro sa scada in continuare in lunile urmatoare, ca parte a acestei ajustari”, a declarat Robin Brooks, economist sef la Institutul de Finante Internationale.

O balanta comerciala negativa sau un deficit de cont curent exercita o presiune in scadere asupra valorii monedelor flotante, care se misca odata cu cererea de bunuri: cererea mai mica pentru exporturile unei tari inseamna mai putina cerere pentru moneda sa, ceea ce la randul sau scade valoarea acesteia in raport cu celelalte. In schimb, cererea externa puternica pentru bunuri intareste moneda unei tari.

„Investitorii straini trebuie sa fie compensati printr-o depreciere reala a cursului de schimb si, in general, prin rate reale ale dobanzilor mai mari”, a spus Lomholt de la Danske Bank.

Creditorul danez si-a retrogradat recent prognoza pentru cursul de schimb EUR la USD la 0,93 USD in 12 luni de la paritatea virtuala acum, cauzat partial de socul pretului energiei. „De ceva vreme sustinem ca EUR/$ parea supraevaluat si nu subevaluat… Si, avand in vedere forta suplimentara adusa crizei energetice pe care am primit-o in timpul verii, am vazut un caz in care [rata de schimb] euro/dolar ar trebui sa loveasca efectiv. chiar mai jos”, a spus el.

Afacerile vor avea de suferit? 

Putin. 

„Datele nu sunt atat de surprinzatoare, avand in vedere preturile mari la energie, dar sunt ingrijoratoare”, a declarat Luisa Santos, responsabil pentru relatii internationale la BusinessEurope. Ea a cerut UE sa incerce sa reduca preturile la energie si sa stimuleze exporturile prin deschiderea de noi oportunitati de piata prin mai multe acorduri comerciale. 

Germania, puterea de export a blocului, si-a crescut exporturile cu 14% in primele opt luni ale anului, dar importurile au crescut cu peste 27%, potrivit cifrelor comerciale nationale.

„Nu avem performante intr-un segment care este foarte influentat de o competitie determinata de costuri”, a spus Kramer de la federatia germana a industriei. „Dar daca aceasta situatie va dura mai mult, desigur, unele parti ale industriei noastre vor fi din ce in ce mai sub presiune.”

De Citit
Related News