HomeEconomieEste posibil ca Fed sa fi schimbat pietele pentru totdeauna

Este posibil ca Fed sa fi schimbat pietele pentru totdeauna

Este sigur sa spunem ca economia globala este intr-un loc destul de prost in acest moment: marea majoritate a economistilor cred ca suntem in pragul recesiunii. Dar pietele americane nu par sa fie deranjate. Actiunile si-au incheiat cea mai buna perioada si au continuat cu aceasta crestere.

Deci ce da? Un deceniu de bani liberi de la Rezerva Federala catre banci a creat doua economii, sustine Nomi Prins , fost director general la Goldman Sachs si autorul cartii „Permanent Distortion: How the Financial Markets Abandoned the Real Economy Forever”. Americanii bogati si corporatiile au beneficiat direct de ani de rate scazute, care au mentinut banii sa intre in afaceri si actiuni ridicate, in timp ce Main Street a suferit din cauza decelerarii salariilor si a sprijinului redus. Prins spune ca acum avem de-a face cu o „distorsiune permanenta”, in care comportamentul pietei si prosperitatea economica nu au nimic de-a face unul cu celalalt.

Ce se intampla?

Bursa a fost intotdeauna imprevizibila. Analistii si economistii incearca sa prognozeze sau sa aplice un anumit tip de explicatie rationala miscarilor pietei, dar realitatea este ca deseori este vorba de presupuneri (ghiciri puternice, educate, dar totusi presupuneri).

Acest lucru a devenit din ce in ce mai evident pe pietele super ciudate si volatile pe care le vedem astazi. Oficialii Rezervei Federale au declarat in mod clar ca nu au de gand sa se indeparteze de politica lor de crestere agresiva a ratelor pentru a lupta impotriva inflatiei persistente. Datele economice sunt sumbre, iar directorii generali, economistii si organizatiile globale trag un semnal de alarma cu privire la recesiune iminenta.

Dar pietele, care au primit destule batai in acest an, sunt din nou la maxime de mai multe luni. A devenit inutil sa incercam sa aplicam ratiune economica pietelor de valori, mi-a spus Prins intr-un interviu recent.

Un alt mandat

Rezerva Federala este mandatata sa tina somajul si preturile sub control, dar al treilea mandat neoficial al Fed este de a stimula pietele, a spus Prins. „Am vazut asta in ultimii 14 ani”, a adaugat ea. Incepand cu 2008, ratele dobanzilor pentru imprumuturile bancare overnight in Statele Unite au fost stabilite la un nivel scazut, aproape de zero, iar oficialii Fed au urmat o politica agresiva de relaxare monetara, in care au infuzat bani in sistemul financiar cumparand titluri de trezorerie de la Guvernul SUA. Asta a creat o idee omniprezenta in lumea finantelor ca piata de valori va creste indiferent de ce, a explicat ea.

Cea mai mare parte a acestui stimul s-a scurs in sus in piete si nu in exterior in economia in general si a creat o lume in care investitorii au devenit dependenti de Fed, in timp ce economia mai mare a avut de suferit, a spus Prins.

Problema credibilitatii

Cand Rezerva Federala a inceput sa majoreze ratele la inceputul acestui an, oficialii au explicat public cat de importanta este credibilitatea lor pentru a reduce cu succes ratele inflatiei. Daca Fed vrea sa reuseasca, au spus ei, americanii ar trebui sa creada ca banca centrala este ferma in lupta sa de a reduce preturile.

Dar investitorii nu cred, spune Prins. De aceea, ei par sa creada in permanenta ca va veni un pivot de politica, chiar si atunci cand Fed spune ca nu este. Ei inteleg, spune Prins, ca in cele din urma Fed va reveni la politica sa pe termen lung de a ajuta pietele.

Intre timp, spune ea, Main Street, nu Wall Street, resimte greul acestor cresteri ale ratei dobanzilor, prin cresterea ratelor ipotecare si a ratelor de imprumut si o incetinire a pietei muncii.

Previziuni  de rau augur

Previziunile de recesiune sunt de un ban pe duzina in aceste zile, dar unele sunt mai serioase decat altele. Ca acesta: Aproape doua treimi dintre economistii corporativi cred ca Statele Unite sunt deja intr-o recesiune sau se vor afla in urmatoarele 12 luni, potrivit celui mai recent sondaj al Asociatiei Nationale pentru Economia Afacerilor.

Mai mult de jumatate dintre respondentii NABE au spus ca cred ca exista o probabilitate de peste 50% ca America sa experimenteze o recesiune in anul urmator, 11% spunand ca cred ca natiunea este deja intr-una, conform sondajului publicat luni, relateaza colegul meu. Alicia Wallace.

In ciuda unei redresari robuste dupa pandemia de Covid-19, economia SUA a fost impovarita de o criza de luni de zile de inflatie ridicata din punct de vedere istoric. Rezerva Federala si-a intensificat eforturile de a reduce preturile ridicate printr-o serie de majorari de succes a ratelor dobanzii.

Mediul inflationist ridicat a dus la cresteri ale preturilor de catre companii – 52% dintre respondenti au declarat ca preturile pe care firmele lor le percep au crescut in trimestrul al treilea – dar cel mai recent sondaj indica faptul ca unele preturi incep sa scada. Un total de 9% dintre respondenti au indicat ca preturile au scazut, cea mai mare pondere raportata din ianuarie 2021.

Sondajul a mai aratat ca costul materialelor in timpul celui de-al treilea trimestru a fost la cel mai scazut nivel din aprilie 2021.

Lipsa de materii prime si forta de munca continua sa impiedice operatiunile intreprinderilor, potrivit sondajului. Ponderea respondentilor care au raportat lipsuri a ramas aproape de niveluri record.

Rishi Sunak are un drum lung inaintea lui

Rishi Sunak, al treilea prim-ministru al Marii Britanii in sapte saptamani, se va confrunta cu uriasa provocare de a proiecta stabilitatea dupa o perioada de haos politic si financiar istoric. Dar cealalta sarcina a lui – sa pastoreasca tara printr-o recesiune – este pe cale sa fie la fel de descurajanta, relateaza colega mea Julia Horowitz.

Sunak a spus luni ca este „cea mai mare prioritate pentru a aduce partidul nostru si tara noastra impreuna” in fata unei „provocari economice profunde”.

Sunak a facut campanie pentru acest loc de munca de-a lungul verii cu promisiuni ca va ajuta gospodariile sa faca fata cresterii costului vietii, ceea ce ii determina pe multi sa isi reduca cheltuielile. El a spus ca va reduce taxele, dar numai odata ce presiunile asupra preturilor se vor atenua.

Cu toate acestea, perspectivele economice s-au deteriorat brusc de atunci – nu in ultimul rand din cauza turbulentelor pietei declansate de planul acum abandonat al lui Truss de a reduce taxele cat mai curand posibil si de a stimula imprumuturile guvernamentale.

Investitorii vor urmari cu atentie, indicii despre planurile Sunak de a schimba lucrurile.

De Citit
Related News