HomeDivertisment„Shang-Chi” si istoria complicata a Universului Marvel cu cele „Legenda celor zece...

„Shang-Chi” si istoria complicata a Universului Marvel cu cele „Legenda celor zece inele”

Cand Marvel a anuntat un viitor film intitulat Shang-Chi si Legenda celor zece inele, fanii de multa vreme s-au ridicat si au observat. Nu numai ca MCU ar fi debutat primul sau super-erou asiatic, dar, prin invocarea celor Zece Inele, studioul a gasit o modalitate de a lega personajul si povestea de originea lui Simu Liu pana la filmul care a inceput lunga domnie a Marvel: Iron Man . 

In primul trailer lansat, fanii au privit mai indeaproape personajul raufacator mandarin al lui Tony Leung, precum si o privire intriganta asupra titularului Zece inele. Mai jos, designerul Iron Man Dianne Chadwick explica modul in care a fost creat logo-ul original Ten Rings – subliniind cat de departe a ajuns Marvel in ultimul deceniu.  

In benzi desenate, cele 10 inele sunt literalmente 10 inele fizice cu proprietati magice purtate de un raufacator numit Mandarin. In filmele Iron Man, totusi, „Zece inele” este numele gruparii teroriste din Orientul Mijlociu care l-a rapit pe Tony Stark in Afganistan, in primul film oficial Marvel Cinematic Universe, care a debutat in urma cu 13 ani. Este sigur sa spunem ca fara Cele Zece Inele, nu ar fi existat niciodata un Iron Man. Si, desi planul initial al Marvel a fost sa faca din mandarin raufacatorul primului Iron Man — regizorul Jon Favreau a anuntat chiar aceasta intentie la Comic-Con — filmul a fost in cele din urma retras pentru a se concentra pe dezvaluirea mai devastatoare personal a mentorului lui Tony, Obadiah Stane ( Jeff Bridges) ca filmul este mare rau. Unul dintre multele pacate ale lui Stane? Vand arme celor Zece Inele. 

Pentru a reflecta atat o America care se confrunta inca cu razboiul lui George W. Bush din Irak si Afganistan si pentru a evita sa se implice prea mult in politica din lumea reala, Marvel a optat sa infileze acul cu descrierea sa a celor Zece Inele, facand organizatia vag, desi nu anume, Orientul Mijlociu.  

Cand Dianne Chadwick a creat logo-ul, Iron Mandesignerul de productie Michael Riva i-a cerut sa acorde o atentie sporita creatiei sale, mentionand ca „acest personaj ar putea reveni” in filme viitoare. Potrivit lui Chadwick, ideea lui Riva a fost sa faca steagul sa arate mongol. Desi grupul care l-a capturat pe Tony era din Orientul Mijlociu, steagul a fost in esenta unul dintre primele oua de Paste ale Marvel, explica Chadwick. Steagul a menit sa indice ca oamenii care il tineau pe Tony faceau parte dintr-o retea mai mare. Departamentul de arta stia ca cei zece inele erau afiliati mandarinului, care, la randul sau, pretindea ca este un descendent al lui Genghis Khan. Indiferent daca acest lucru era adevarat sau mandarinul cauta o modalitate de a-si consolida legitimitatea, Chadwick si Riva au cautat sa creeze un steag care sa sugereze aceasta descendenta. Ei au ales sa foloseasca scrierea mongola, deoarece fusese declarata un alfabet oficial al imperiului timpuriu al lui Khan.

Chadwick a proiectat inelele suprapuse, sabiile si chenarul ornat, dar a trebuit sa dea de urma traducatorilor si caligrafilor care puteau proiecta personajele din inele. „Au fost de fapt in Mongolia”, mi-a spus Chadwick. „Nu mai sunt atat de multi oameni care sa mai faca aceasta caligrafie.” Ea spune ca caracterele din logo sunt numele triburilor sau clanurilor mongole si turcice. 

Aceleasi simboluri de scenariu mongole au aparut din nou in Iron Man 3 , de data aceasta impodobind degetele actorului distrus al lui Ben Kingsley , Trevor Slattery, care pretindea doar ca este mandarinul. Dupa ce a vazut acest lucru, ministrul sportului si turismului din Mongolia ar fi scris o scrisoare Marvel, plangandu-se de utilizarea lor. Marvel, la randul sau, a citat siretlicul lui Slattery drept motivul din spatele simbolurilor si si-a cerut scuze pentru orice ofensa. 

In acel moment, atat Mandarinul, cat si Cele Zece Inele au fost in mare parte puse pe gheata, cu exceptia unor mici referinte: una in scurtmetrajul cu Kingsley, All Hail the King , despre adevaratul mandarin care se razbuna pe pretendent, celalalt in Ant- Omule, unde organizatia a licitat pentru tehnologia Pym. 

Totul inseamna ca, in primele zile ale Studiourilor Marvel, compania inca incerca sa-si dea seama cum sa interactioneze cu benzile desenate mai vechi Marvel – scrise intr-o perioada in care creatorii albi jucau frecvent cu alte culturi pentru a putea condimenteaza-le cartile. Acest tip de abordare laterala din partea MCU a stat si in spatele deciziei constiente de a o atribui pe Tilda Swinton , o femeie alba, ca Ancient One in Doctor Strange . „The Ancient One din benzi desenate este un stereotip american foarte vechi despre cum sunt personajele si oamenii estici si am simtit foarte puternic ca trebuie sa evitam aceste stereotipuri cu orice pret”, a spus regizorul Scott Derrickson la acea vreme.

De atunci, Marvel a trecut la o abordare mai incluziva, angajand creatori si interpreti mai specifici din punct de vedere cultural pentru a aduce societati non-albe, non-americane (vag fictive sau de alta natura) in MCU. Echipa de creatie a lui Black Panther a sapat in adevaratele influente africane pentru a-i aduce Wakanda la viata si i-a acordat lui Ruth E. Carter un Oscar pentru designul costumelor. 

Pentru Shang-Chi , Marvel a angajat un scriitor, regizor si designer de productie asia-american pentru a aborda Legenda celor zece inele . Veti observa ca designul Zece Inele din spatele personajului mandarin al lui Leung, care este imposibil de vechi conform traditiei Marvel, a primit si o actualizare. Oasele designului lui Chadwick sunt acolo, dar caracterele sunt acum chinezesti. Mai exact, sunt o limba foarte veche cunoscuta sub numele de Seal Script (asemanatoare cu engleza veche). 

Sunt sanse ca cuvantul Legend din titlul acestui nou proiect Marvel indica faptul ca studioul intentioneaza atat sa abordeze cat si sa incerce sa vindece ofensa care persista in jurul conceptului original de Ten Rings al MCU. Vom vedea cat de bine se descurca.

De Citit
Related News