HomeEconomieNavele pline cu gaz asteapta in largul coastelor Europei

Navele pline cu gaz asteapta in largul coastelor Europei

Tancurile care asteapta, transporta gaz in valoare de zeci de milioane de dolari in largul coastelor Spaniei, Portugaliei, Regatului Unit si a altor natiuni europene se afla zeci de nave uriase pline cu gaz natural lichefiat (GNL).

Racit la aproximativ -160C pentru transport, combustibilul fosil este foarte solicitat. Cu toate acestea, navele raman pe mare cu incarcatura lor pretuita.

Dupa invadarea Ucrainei in februarie, Rusia a redus livrarile de gaz catre Europa, declansand o criza energetica care a dus la cresterea pretului gazului. Acest lucru a dus la temeri de lipsa de energie si facturi groaznice pentru consumatori.

„Este construit timp de aproximativ, as spune, cinci pana la sase saptamani”, spune Augustin Prate, vicepresedinte al pietelor de energie si marfuri la Kayrros, unul dintre multi observatori care au urmarit evolutia situatiei.

El si colegii urmaresc navele prin semnale AIS (Automatic Identification System), care sunt transmise de nave catre receptori, inclusiv pe sateliti.

„E clar ca este o poveste mare”, spune el.

Traficul tancurilor GNL este mai aglomerat decat de obicei in acest moment. Patratele rosii arata locatiile navelor

Deci, de ce navele incarcate cu GNL doar atarna prin Europa, exact? Raspunsul, dupa cum probabil ati ghicit, este putin complicat.

Altcineva care a urmarit acumularea de vase este Fraser Carson, un analist de cercetare la Wood Mackenzie. In aceasta luna, el a numarat 268 de nave cu GNL pe apa in intreaga lume – considerabil peste media pe un an de 241. Dintre cele aflate in prezent pe mare, 51 se afla in vecinatatea Europei.

El explica ca natiunile europene s-au cufundat intr-o val de cumparare de gaze in timpul verii, care avea ca scop umplerea rezervoarelor de stocare pe uscat cu gaz. Aceasta a fost pentru a se asigura ca vor fi disponibile gramezi de combustibil pentru a acoperi nevoile de energie in aceasta iarna.

Tinta initiala a fost sa umple instalatiile de depozitare la 80% din capacitatea lor totala pana la 1 noiembrie. Acest obiectiv a fost atins si depasit, cu mult inainte de termen. Cele mai recente date sugereaza ca stocarea este acum la aproape 95% in total.

GNL importat a jucat un rol cheie in a ajunge Europa in acest punct.

Dar, pe masura ce GNL continua sa fie adus la tarm, cererea de instalatii care incalzesc lichidul si il transforma inapoi in gaz ramane ridicata. Nu exista foarte multe astfel de fabrici in Europa, partial pentru ca continentul s-a bazat de mult timp pe gazul livrat prin conducte din Rusia.

Deci, acesta este unul dintre motivele pentru care navele cu GNL asteapta in jur – unele stau la coada pentru acces la terminalele de regazificare. Intre timp, Germania si Olanda au investit in noi instalatii de regazificare. Unele, construite rapid folosind nave GNL convertite fixate pe marginea docurilor, sunt de asteptat sa devina operationale in cateva luni.

Pe langa acest blocaj, in Europa se epuizeaza mai putin gaz decat s-ar putea altfel in prezent, deoarece vremea a fost foarte blanda pana in octombrie.

Conditiile de pe piata favorizeaza mentinerea unui tanc GNL pe mare, spune Antoine Halff.

In plus, dupa cum noteaza Antoine Halff, cofondatorul Kayrros, activitatile industriale care se bazeaza pe gaz s-au relaxat. Acesta este ceva ce el si colegii sai urmaresc cercetand imagini din satelit ale fabricilor.

„A existat o reducere foarte dramatica a productiei de ciment si otel in Europa”, spune el.

Totul inseamna ca a aparut o situatie de piata numita contango pentru GNL, spune domnul Carson. Adica, atunci cand pretul viitor al unei marfuri este mai mare decat pretul actual.

„Ai primi un pret mai mare pentru o livrare in ianuarie decat in ​​noiembrie”, explica el.

Michelle Wiese Bockmann, editor de piete si analist la jurnalul de transport maritim Lloyd’s List, spune ca doar asteptand livrarea in decembrie si nu in noiembrie, diferenta de profit ar putea fi de ordinul a zeci de milioane de dolari per transport.

Natiunile europene au incercat sa-si umple instalatiile de depozitare a GNL.

Desi este posibil ca cumparatorii din alte parti ale lumii sa preia marfurile unor nave in asteptare, ceea ce inseamna ca ar putea pleca si s-ar putea indrepta spre Asia, de exemplu, ar putea fi de folos Europei sa aiba un surplus de GNL care pluteste literalmente in jur.

Unii observatori spun ca este partial un lucru bun ca navele sa astepte – vrei ca gazul sa fie disponibil atunci cand ai nevoie.

Singura cheie in lucru sunt sumele serioase implicate. Cererea febrila de gaz inseamna ca tarile au platit deja sume extraordinare pentru a-l asigura.

Germania a cheltuit 49,5 miliarde de euro (43,25 miliarde de lire sterline) pe importuri intre ianuarie si august, potrivit agentiei de presa Reuters. Aceasta este comparativ cu 17,1 miliarde de euro in aceeasi perioada din 2021.

Acestea sunt „fortele pietei” la lucru, spune doamna Bockmann. Dar ea subliniaza ca natiunile europene sunt „in cea mai buna pozitie posibila in care ar putea fi [in], avand in vedere situatia geopolitica”.

Domnul Carson este de acord, adaugand: „In ceea ce priveste ceea ce se poate face efectiv in acest moment, piata a raspuns corespunzator”.

Avand in apropiere navele cu GNL ar putea fi benefica pentru Europa, daca exista o temperatura de frig.

Adevarata intrebare este ce se intampla mai departe. Cu gazul asigurat cel putin pentru urmatoarele saptamani, pretul marfii in Europa a inceput sa scada.

Preturile de referinta ale gazelor in Europa au scazut dramatic incepand cu luna august, dar sunt inca de peste doua ori mai mari decat preturile de anul trecut.

Cu toate acestea, alte intreruperi ale aprovizionarii si lunile foarte reci de iarna ar putea schimba din nou imaginea.

Exista si situatia globala de luat in considerare. Cererea crescuta de importuri de GNL in Europa a stimulat concurenta pentru gaz in intreaga lume. Tari precum Pakistan si Bangladesh care se bazeaza pe GNL, dar care au un efect de parghie financiar mai mic pe piata, au fost intepenite de situatia actuala.

In general, o parte din GNL care ar fi putut in mod traditional sa fi mers in Asia a navigat anul acesta in Europa. A fost efectiv „un joc urias de scaune muzicale”, spune dl Halff.

Dar unele natiuni asiatice, in special China, Japonia si Coreea de Sud, care folosesc, de asemenea, mult GNL, vor cauta probabil importuri semnificative in lunile mai reci, potential alimentar concurenta intre continente.

Pentru Corey Grindal, director de operatiuni si sef al comertului mondial la producatorul de GNL Cheniere, ceea ce se intampla pe piata GNL este „un fenomen pe termen foarte scurt”.

Diversificarea aprovizionarii cu energie in Europa ar trebui sa usureze lucrurile in urmatorii ani.

El adauga ca marea majoritate a productiei de GNL a companiei sale in acest an a fost deja vanduta si ca productia lui Cheniere ar trebui sa creasca de la 45 de milioane de tone la 55 de milioane de tone pana in jurul anului 2026.

Bonanza actuala in privinta gazelor i-a ingrijorat pe unii care sustin ca trecerea la surse regenerabile ar fi mai buna pentru planeta si, eventual, mai fiabila.

„Implementarile de energie regenerabila sunt grozave. Sunt [toti] pentru a face ceea ce trebuie pentru planeta pe care traim”, spune domnul Grindal.

Totusi, el sustine ca nevoia de gaz pentru a incalzi locuintele oamenilor si a genera energie electrica este imediata. „Astazi avem nevoie”, spune el.

Ceea ce se va intampla maine depinde, in diferite grade, de razboiul din Ucraina, de vreme, de cresterea surselor regenerabile, de cererea globala de gaze – si de sute de nave pline cu GNL care navigheaza fie spre est, fie spre vest.

Subiecte asemanatoare

De Citit
Related News