HomeSanatateCe este alimentatia intuitiva si un ghid in 10 pasi pentru a...

Ce este alimentatia intuitiva si un ghid in 10 pasi pentru a adopta un stil de viata sanatos

In ultimii ani, a aparut o noua paradigma care arata o noua cale spre alimentatia sanatoasa, departe de regulile externe, diete cu ingrediente, portii, programe, si care ne invita sa ne conectam cu semnalele corpului care ne ghideaza din interior pentru a stii ce, cand si cum sa mananci.

Aceasta noua perspectiva pune la indoiala cultura dietelor, care este conceptul care se refera la ansamblul de credinte care reduce conceptul de sanatate la decizii alimentare individuale, dimensiunea corpului si o forma a corpului care este clasificata drept „sanatoasa”. Aceasta cultura sustine, in multe cazuri, comportamente alimentare care ne indeparteaza de o adevarata experienta de auto-ingrijire, totul pentru a urmari acea idee de corp „sanatos”: restrictii, foame, diete extreme, cicluri de slabire si crestere, toate sunt comportamente caracteristice care te indeparteaza de sanatate.

Un nou mod de a relationa cu mancarea implica cunoasterea altor moduri, si de aceea impartasesc astazi conceptul de alimentatie intuitiva . Aceasta este o noua abordare care va permite sa va conectati cu mancarea dintr-un loc mult mai respectuos, lasand deoparte judecatile si vinovatia atunci cand mancati. Pe scurt, este vorba despre a lasa deoparte mentalitatea de dieta, pentru a acorda un loc relevant semnalelor de foame, satietate si satisfactie pe care corpul tau le emite.

Mancatul intuitiv are 10 pasi (nu reguli) pentru a va ghida prin inceperea si adoptarea acestei noi abordari a relatiei cu alimentele si corpul dumneavoastra.

1. Respinge mentalitatea de dieta: Indeparteaza-te de orice dieta care iti promite sa slabesti rapid, usor si permanent. Aceste cicluri adesea nu functioneaza si provoaca doar frustrare si reingrasare. 

2. Onoreaza-ti foamea: foamea este o senzatie corporala care are scopul de a te face inconfortabil sa mananci alimente, deoarece mancatul este o nevoie de baza pentru a supravietui. Combaterea foametei sau dorinta de a o acoperi cu strategii (apa de baut, cafea, guma de mestecat, spalatul pe dinti etc.) de a nu manca, de teama sa nu ne ingrasam, ne distrage atentia de la nevoile corpului. 

3. Faceti pace cu mancarea: mancarea nu este inamicul, poate ca ceea ce trebuie lucrat este modul in care va raportati la mancare. Dar niciun aliment, ingredient, tip de preparat in sine nu este capabil sa va imbolnaveasca (cu exceptia cazului in care este stricat) sau sa va faca rau. 

4. Verificati toate informatiile pe care le auzi: toate acele informatii pe care le auziti si care sunt adesea duse la extrem. Verificarea surselor de unde obtineti informatii despre sanatate si alimentatie este intotdeauna importanta, in plus, orice abordare care are ca scop sa sperie oamenii pentru a-i impiedica sa faca ceva, este invechita, nu functioneaza. 

5. Descoperiti factorul de satisfactie: actul de a manca este complex, si nu o facem doar pentru a ne hrani, implica o relatie intre corp si mancare prin simturile noastre. Mancarea trebuie sa fie placuta pentru ei (miros, gust, textura, temperatura, culori), iar oferirea unui moment placut va face din momentul mancarii o experienta placuta pentru a putea continua cu ziua. 

6. Simte satietatea: sa te simti satul este important, pentru ca se stie ca atunci cand iti este foame trebuie sa raspunzi cu suficienta mancare pentru a continua cu activitatile fara disconfort, si in portii placute intrucat nu este necesar sa “profitati” de posibilitatea de a manca deoarece in alimentatia intuitiva mancarea este intotdeauna permisa. 

7. Trateaza-ti emotiile cu bunatate: mancatul emotional este o parte incontestabila a fiintei umane, toti am mancat si vom manca pentru emotiile noastre. Asa ca incercarea de a nu mai face asta este o cale epuizanta. Problema apare atunci cand singura resursa pentru a face fata emotiilor tale este mancarea, atunci problema in sine nu este mancarea, ci felul in care iti faci fata emotiilor. Trebuie sa munciti pentru a gasi diverse strategii care sa va ofere o solutie pentru a va gestiona emotiile. 

8. Respecta-ti corpul: Acceptarea corpului pe care il ai (genetica lui, istoria sa, culoarea, dimensiunea, forma, etc.) este o parte cruciala a impacarii cu alimentele. Nu este vorba de conformism, ci de o schimbare de abordare care te va face sa ai grija de ceea ce respecti si acceptati. Cine poate avea grija de sine de nemultumirea constanta?

9. Fa miscare: Exercitiul poate fi o cale dificila pentru multi, deoarece exista multe reguli externe (timp, frecventa, tipuri de exercitii etc.) care sunt date exercitiului si care pot provoca multa frustrare. Miscarea pentru simpla placere de a o face, gasirea unui tip de miscare care sa se simta bine (alergare, plimbare, inot, dans, yoga), care sa-ti faca placere, un spatiu sigur in care sa o faci etc. va face din miscare ceva ce iti doresti se integreaza in timp.

10. Onoreaza-ti sanatatea cu o alimentatie blanda: se stie ca alimentele ne ofera nutrienti, care au impact asupra metabolismului nostru si, prin urmare, asupra sanatatii. Concentrarea asupra obiceiurilor si a impactului lor asupra bunastarii pe care acestea o ofera va da tonul pentru a sti care alimente se simt mai bine decat altele. A manca intuitiv nu inseamna a manca putina hrana, inseamna a depasi ceea ce este hranitor, fara a-l lasa deoparte. 

Scopul alimentatiei intuitive este de a ne ghida pe tot parcursul zilei catre o ingrijire de sine plina de autocunoastere, si astfel sa ne eliberam de idei rigide si reguli externe care nu au sens si care sunt greu de mentinut pe termen lung. 

De Citit
Related News