HomeSanatateAmenintarea de hacking a masinii de vot despre care probabil nu ati...

Amenintarea de hacking a masinii de vot despre care probabil nu ati auzit

Un lucrator electoral incarca buletinele de vot intr-o masina de scanare la Consiliul Electoral din Miami-Dade County, in octombrie 2020, in Doral, Florida | Lynne Sladky/AP Foto

Exista o tinta de piratare care i-ar putea ajuta pe cei care doresc sa semene indoieli cu privire la numarul voturilor la jumatatea mandatului din noiembrie: modemurile celulare care transmit rezultate neoficiale ale alegerilor din noaptea.

Modemurile, care trimit date despre vot de la sectii la birourile centrale folosind retelele de telefonie mobila, ajuta oficialii electorali sa satisfaca cererea publicului de rezultate rapide. Dar introducerea oricarei conexiuni de retea intr-un sistem electoral deschide noi modalitati de a-l ataca, care nu necesita acces fizic la masini, iar expertii in securitate spun ca riscurile nu merita recompensele.

„Contezi pe o multime de infrastructura pentru a furniza date inainte si inapoi si este in limitele capacitatilor hackerilor din statele nationale sa patrunda in acea infrastructura”, a spus Dan Wallach, profesor de informatica la Universitatea Rice, care a expus in mod repetat defecte. in echipamentul electoral.

In timp ce modificarea rezultatelor neoficiale nu ar corupe de fapt rezultatul alegerilor, ar putea alimenta dezinformarea atat cu privire la acuratetea numarului de voturi, cat si la integritatea procesului. Aceasta este o preocupare deosebita de la alegerile din 2020, in care presedintele de atunci, Donald Trump, a profitat de mari discrepante intre returnarile anticipate si numarul final de voturi pentru a invoca in mod fals frauda pe scara larga.

Cel putin sase state – Florida, Illinois, Iowa, Massachusetts, Michigan si Minnesota – folosesc modemuri pentru a transmite rezultatele intr-un total de 36 de judete, potrivit unui sondaj POLITICO. Rhode Island le foloseste in intregul stat, iar Washington, DC, le foloseste in tot orasul. Wisconsin, pe care grupul nonprofit de integritate electorala Verified Voting l-a identificat ca folosind dispozitive echipate cu modem, nu a raspuns intrebarilor despre daca judetele sale utilizeaza aceasta functie.

Desi nu au existat rapoarte privind piratarea modemurilor la alegerile anterioare, vulnerabilitatile sunt bine cunoscute, iar hackerii au instrumentele pentru a le exploata.

Iar simpla existenta a acestor vulnerabilitati moderne ar putea face mai usor pentru aliatii lui Trump sa perturbe alegerile de la jumatatea mandatului si viitoarele concursuri cu mai multe afirmatii de hacking nefondate, spun unii fosti oficiali electorali.

„In atmosfera hiperpolarizata actuala, modemurile din aparatele de vot sunt acum nu doar o tinta potentiala pentru atacuri cibernetice, ci, poate mai important, operatiunile de informare care incearca sa puna la indoiala legitimitatea alegerilor din SUA”, a declarat David Levine, fost director electoral pentru Comitatul Ada, Idaho. Acum este membru al Aliantei pentru Asigurarea Democratiei si lucreaza pe probleme de integritate a alegerilor.

„Utilizarea modemului extinde suprafata de amenintare [pe care] oficialii electorali sunt fortati sa o apere impotriva tuturor pericolelor, inclusiv a greselilor cibernetice, a greselilor operationale, a dezinformarii si a basmelor”, a declarat Noah Praetz, fost director electoral pentru judetul Cook, Ill.

Florida – locul unei curse stranse pentru Senat in noiembrie intre actualul republican Marco Rubio si democratul Val Demings – foloseste modemuri in 18 judete, inclusiv Broward, al doilea cel mai populat.

Aceste state au persistat in utilizarea modemurilor, chiar daca riscul de hacking a fost stabilit de ani de zile. Comisia de Informatii a Senatului a recomandat intr-un raport din 2019 privind interferenta Rusiei in alegerile din 2016 ca oficialii sa elimine sau sa dezactiveze orice capacitate de retea fara fir din aparatele lor de vot. Mai multe state – inclusiv Alabama, California, Colorado, Maryland, New York si Virginia – au interzis modemurile.

Modemurile raman populare din doua motive majore: timp si distanta.

Americanilor nu le place sa astepte sa afle cine a castigat alegerile. „Exista un apetit in public pentru rezultate imediate si [utilizarea modemurilor] este cea mai buna modalitate de a face acest lucru”, a spus Paul Lux, supervizorul electoral din judetul Okaloosa, Florida, care foloseste modemuri pentru a-si transmite rezultatele alegerilor.

Principalele alternative sunt apelarea la totalul voturilor sau conducerea cardurilor de memorie la biroul central. Primul proces este predispus la erori, iar mai multe judete au spus ca cel de-al doilea proces va crea intarzieri de ore.

In judetul Okaloosa, care se intinde de la Golful Mexic pana la granita cu Alabama, un singur drum important leaga biroul electoral din nord cu cei 68% dintre alegatorii inregistrati care locuiesc in sud, a spus Lux. Daca lucratorii electorali ar trebui sa furnizeze rezultatele manual, a spus el, nu ar putea raporta rezultatele pana la ora 23:00.

Mark Ard, purtatorul de cuvant al secretarului de stat din Florida, Cord Byrd, a declarat ca, fara modemuri, unele judete ar putea sa nu poata raporta rezultatele pana a doua zi dupa alegeri. Si intarzierile creeaza si riscuri de dezinformare. Trump si alti negatori ai alegerilor din 2020 au profitat de intarzieri ca o alta scuza pentru a sustine ca rezultatele au fost fraudate.

Ard si oficialii electorali din alte state care folosesc modemuri au declarat pentru POLITICO ca considera ca riscurile de securitate sunt exagerate.

„Sunt la acest job acum 10 ani si am folosit modemuri din cate imi amintesc si nu am avut niciodata vreo problema”, a spus Travis Weipert, supervizorul electoral din Johnson County, Iowa.

Unii oficiali au sustinut ca modemurile lor evita riscurile de securitate prin utilizarea retelelor speciale configurate in acest scop. Dar acele sisteme nu sunt un panaceu, a spus Wallach, pentru ca inca „pun multa incredere in [companiile de telecomunicatii] si acesta este exact genul de lucru pe care adversarii statelor nationale il pot compromis si il fac in mod regulat”.

Hackerii ar putea patrunde in retelele de telecomunicatii care transporta transmisiile modemurilor si le-ar putea manipula pe drum, la fel cum oficialii ucraineni si-au folosit controlul asupra propriilor retele pentru a intercepta apelurile telefonice ale soldatilor rusi invadatori. Atacatorii ar putea folosi, de asemenea, dispozitive portabile care emuleaza turnurile celulare pentru a intercepta transmisiile prin modem.

„Acum trebuie sa ne ingrijoram ca oricine va avea acces la o retea de comunicatii care este fundamental deschisa”, a spus Matt Blaze, profesor de informatica si drept la Georgetown University, care studiaza sistemele de vot.

Oficialii au citat, de asemenea, criptarea ca o modalitate de a proteja datele de vot impotriva modificarilor in tranzit. Dar nici criptarea nu este sigura. In 2007, cercetatorii au descoperit ca furnizorul de vot Hart InterCivic a configurat gresit criptarea modemurilor sale, astfel incat modemurile nu au reusit sa-si verifice conexiunile.

Exista, de asemenea, sansa ca hackerii sa poata folosi o conexiune de modem ca punct de sprijin pentru plantarea de malware pe echipamentele pe care birourile regionale le folosesc pentru a tine conturile finale. Dar este putin probabil ca acest lucru sa compromita rezultatele oficiale, din cauza a doua garantii esentiale: buletinele de vot pe hartie si audituri post-electorale care verifica de doua ori numarul acelor buletine de vot. Acestea fiind spuse, unele state nu cer audituri, iar unii americani inca voteaza cu aparate electronice de vot fara hartie.

Multi experti in securitate sunt optimisti ca modemurile vor disparea in cele din urma ca parte a unei eforturi mai ample de a proteja alegerile. „Directia in care mergem este foarte incurajatoare”, a spus Blaze. „Inlaturarea modemurilor… face parte din aceasta tendinta.”

Au fost deja cateva miscari. In 2018, comitatul Harris, Texas, a renuntat la modemurile pe care Wallach si colegii sai le descoperisera ca erau nesigure cu mai bine de un deceniu in urma. Michigan elimina treptat modemurile in cele cinci judete care inca le folosesc. Iar comitatul Santa Rosa, Florida, nu isi va folosi modemurile pentru a transmite rezultatele in noiembrie, dupa ce a facut acest lucru la sapte alegeri din 2018. „Avem multi oameni care sunt doar ingrijorati”, a spus supervizorul electoral Tappie Villane.

Dar niciunul dintre celelalte birouri electorale care au discutat despre modemurile lor cu nu a spus ca au vazut un motiv pentru o schimbare.

In cele din urma, unii dintre oficialii care se lipesc de modemuri vor trebui sa le abandoneze. Anul trecut, Comisia de Asistenta Electorala din SUA a adaugat o interdictie a modemurilor la un set de linii directoare voluntare pe care multe state le folosesc ca baza pentru programele lor de testare a sistemului de vot.

Cu toate acestea, vor dura ani de zile pentru ca echipamentele noi sa fie certificate conform ghidurilor actualizate si chiar si atunci, unele state pot alege sa nu incorporeze interdictia modemului in propriile reglementari.

De Citit
Related News