HomePoliticaSUA sustine ca trupele iraniene din Crimeea sprijina atacurile rusesti cu drone

SUA sustine ca trupele iraniene din Crimeea sprijina atacurile rusesti cu drone

Casa Alba a declarat ca trupele iraniene sunt „angajate direct la sol” in Crimeea, sustinand atacurile rusesti cu drone asupra centralelor electrice si a altor infrastructuri cheie ale Ucrainei, sustinand ca are dovezi ingrijoratoare ale rolului din ce in ce mai adanc al Teheranului in asistenta Rusiei asa cum solicita. 

Purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala, John Kirby, a declarat reporterilor ca Iranul a trimis un „numar relativ mic” de personal in Crimeea, o parte a Ucrainei anexata unilateral de Rusia, in incalcarea dreptului international in 2014, pentru a ajuta trupele ruse sa lanseze drone fabricate iranian impotriva Ucraina. Membrii unei filiale a Corpului Garzii Revolutionare Iraniene au fost trimisi pentru a ajuta fortele ruse in utilizarea dronelor, potrivit guvernului britanic.

Dezvaluirea descoperirii serviciilor de informatii americane vine in timp ce administratia Biden incearca sa creeze presiuni internationale asupra Teheranului pentru a se retrage de la a ajuta Rusia, in timp ce bombardeaza tinte civile ucrainene blande cu ajutorul dronelor fabricate iranian.

In ultimele zile, rusii au apelat din ce in ce mai mult la dronele furnizate de Iran, precum si la rachetele de croaziera Kalibr si Iskander, pentru a efectua un baraj de atacuri impotriva infrastructurii ucrainene si a tintelor non-militare. Presedintele Volodimir Zelenski a declarat in aceasta saptamana ca fortele ruse au distrus 30% din centralele electrice ale Ucrainei incepand cu 10 octombrie.

„Informatia pe care o avem este ca iranienii au pus instructori si asistenta tehnologica in Crimeea, dar rusii sunt cei care fac pilotaj”, a spus Kirby.

El a adaugat ca administratia Biden urmareste sa impuna noi sanctiuni asupra Teheranului si va cauta modalitati de a ingreuna Iranul sa vanda astfel de arme Rusiei.

SUA au dezvaluit pentru prima data in aceasta vara ca Rusia cumpara vehicule aeriene fara pilot pentru a le lansa impotriva Ucrainei. Iranul a negat ca si-a vandut munitiile Rusiei.

Oficialii de la Casa Alba spun ca sanctiunile internationale, inclusiv controalele la export, i-au lasat pe rusi in dificultate, in timp ce incearca sa reaprovizioneze munitia si stocurile de munitie ghidata de precizie care au fost epuizate in timpul razboiului de aproape opt luni. Drept urmare, Rusia a fost fortata sa apeleze la Iran si Coreea de Nord pentru armament.

Brigada Fortelor Aeriene. Generalul Pat Ryder, secretarul de presa al Pentagonului, a declarat reporterilor ca oficialii militari „nu ar fi surprinsi” daca rusii ar cauta mai multe drone din Iran „avand in vedere situatia lor”.

Zelensky a declarat ca Rusia a comandat 2.400 de la Iran.

Oficialii americani cred ca Iranul ar fi putut desfasura personal militar pentru a-i ajuta pe rusi, in parte din cauza lipsei de familiaritate a rusilor cu dronele fabricate iranian. Concluziile declasificate ale serviciilor de informatii americane au aratat ca rusii s-au confruntat cu probleme tehnice cu dronele la scurt timp dupa ce le-au primit in august.

„Sistemele in sine sufereau defectiuni si nu functionau conform standardelor pe care aparent se asteptau clientii”, a spus Kirby. „Asa ca iranienii au decis sa se mute in niste antrenori si asistenta tehnica pentru a-i ajuta pe rusi sa le foloseasca cu o letalitate mai buna”.

Administratia Biden a publicat mai multe detalii despre implicarea Iranului in sprijinirea razboiului Rusiei intr-un moment sensibil. Administratia a impus noi sanctiuni impotriva Iranului din cauza represiunii brutale a protestelor antiguvernamentale provocate de moartea lui Mahsa Amini, in varsta de 22 de ani, care a murit in custodia de securitate iraniana.

Politia de moralitate a retinut-o pe Amini luna trecuta pentru ca nu si-a acoperit parul in mod corespunzator cu basma islamica, cunoscuta sub numele de hijab, care este obligatorie pentru femeile iraniene. Amini s-a prabusit la o sectie de politie si a murit trei zile mai tarziu.

Moartea ei si tulburarile ulterioare au venit in timp ce administratia incearca sa readuca Iranul in conformitate cu acordul nuclear care a fost intermediat de administratia Obama si anulat de administratia Trump.

Saptamana aceasta, la Organizatia Natiunilor Unite, Ucraina a acuzat Iranul ca a incalcat interdictia Consiliului de Securitate privind transferul de drone capabile sa zboare 300 de kilometri (180 de mile). Marea Britanie, Franta si SUA sustin ferm afirmatia Ucrainei conform careia dronele au fost transferate in Rusia si incalca o rezolutie din 2015 a Consiliului de Securitate al ONU care a aprobat acordul nuclear dintre Iran si sase natiuni – SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franta si Germania – care vizeaza la stoparea activitatilor nucleare ale Teheranului si la impiedicarea tarii sa dezvolte o arma nucleara.

Kirby a spus ca administratia are putine sperante de a reinvia in curand acordul nuclear cu Iranul.

„Nu ne concentram pe diplomatie in acest moment”, a spus Kirby. „Ceea ce ne concentram este sa ne asiguram ca tragem regimul la raspundere pentru modul in care trateaza protestatarii pasnici din tara lor si ii sprijina pe acesti protestatari”.

Casa Alba a vorbit despre asistenta iraniana pentru Rusia, in timp ce Marea Britanie a anuntat joi noi sanctiuni impotriva oficialilor si intreprinderilor iraniene acuzate ca furnizeaza dronele.

„Aceste lovituri lasi cu drone sunt un act de disperare”, a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly intr-un comunicat. „Prin activarea acestor greve, acesti indivizi si un producator au cauzat oamenilor din Ucraina suferinte nespuse. Ne vom asigura ca acestia sunt trasi la raspundere pentru actiunile lor.”

Printre persoanele afectate de inghetarea activelor si interdictiile de calatorie de catre britanici s-au numarat generalul-maior Mohammad Hossein Bagheri, presedintele Statului Major al fortelor armate care supravegheaza ramurile armatei care aprovizioneaza Rusia cu drone; Brig. generalul Seyed Hojjatollah Qureishi, un negociator cheie iranian in acord; iar Brig. Generalul Saeed Aghajani, seful Comandamentului UAV al Fortei Aerospatiale Garzii Revolutionare Iraniene.

Producatorul iranian de drone folosite de Rusia, a fost, de asemenea, lovit de o inghetare a activelor.

De Citit
Related News