HomeAfaceriAutomatizarea marketingului: ce este si cum sa o aplici in compania ta?

Automatizarea marketingului: ce este si cum sa o aplici in compania ta?

Dezvoltarea masiva a tehnologiei a marcat o noua linie in relatia dintre companie si client, care trebuie sa fie personalizata, directa si imediata. Pentru a nu pierde calitatea sau timpul de raspuns, exista instrumente care va vor ajuta sa automatizati acest proces. Aceste tipuri de strategii de mecanizare si eficientizare a proceselor sunt numite automatizare de marketing.

Vrei sa stii ce este automatizarea de marketing, avantajele acesteia si cele mai bune instrumente pentru a o realiza? Continua sa citesti!

 Ce este automatizarea marketingului sau automatizarea marketingului?

Automatizarea marketingului este o zona a marketingului digital care are ca scop automatizarea proceselor si actiunilor repetitive ale strategiei noastre de marketing.

Pentru a face acest lucru, avem nevoie de software sau tehnologie care functioneaza cu etichete care detecteaza comportamentul specific al utilizatorului pe site-ul nostru. Aceste actiuni ale utilizatorului vor functiona ca declansatori pentru procesele automate . Software- ul sau tehnologia trebuie, de asemenea, sa poata stoca informatiile unui utilizator, fie el un e-mail, un numar de telefon sau pur si simplu un cookie .

Conceptul de automatizare a marketingului a  aparut ca instrument de marketing prin e -mail . In prezent, incearca sa gaseasca solutii automate pentru sarcini repetitive in multe domenii. Programatorii insista din nou si din nou sa reduca erorile umane si sa gestioneze sarcini complexe precum masurarea, analiza sau campaniile de marketing pentru afaceri intr-un mod optimizat.

Printre functiile automatizarii marketingului gasim:

 1. Automatizati si analizati procesele de marketing.
 2. Comunicare controlata in urma listei de lead -uri pentru a analiza procesul de vanzare de la inregistrare pana la achizitionarea produsului.
 3. Generarea de raspunsuri automate pentru clienti potentiali noi
 4. Organizati clientii potentiali cu modele de comportament pentru a oferi fiecarui client continut personalizat .

Istoria si originea automatizarii marketingului

Evolutia automatizarii marketingului sau a automatizarii marketingului a fost foarte rapida si a schimbat regulile jocului. Totusi, unul dintre aspectele care s-a transformat cel mai mult este ca aceste platforme au redus supravegherea impusa angajatilor, imputernicindu-le astfel.

De cand organizatiile au devenit constiente de existenta marketingului ca o modalitate de a-si directiona produsele catre potentiali clienti, concurenta a crescut enorm. Acest lucru a dus la fuziunea marketingului cu noile tehnologii, dand nastere marketingului modern asa cum il cunoastem noi.

In trecut, agentii de marketing au cautat modalitati de a ajunge la publicul lor prin intermediul mass-media, cum ar fi radioul, televiziunea sau internetul. Toti se luptau pentru o baza de clienti care crestea constant. Atunci a aparut automatizarea de marketing sau optiunea de automatizare a marketingului. Le-a oferit marketerilor o modalitate de a ajunge la public prin canale noi si in expansiune.

Originea sa poate fi localizata in CRM . La acea vreme, era limitat la organizatori electronici si carti de vizita. Companiile trebuiau sa colecteze cat mai multe informatii personale de la clientii lor si, in timp, acestea au devenit un instrument esential. In anii 1980, cand CRM era in plina expansiune, au inceput sa apara service-ul pentru clienti si managementul vanzarilor, dar era atat de costisitor incat doar marile companii isi puteau permite.

Desi automatizarea de marketing a inceput in 1992, abia la mijlocul anilor 2000 industria de automatizare a inceput sa prinda. Primele sisteme de automatizare s-au invartit in jurul marketingului prin e-mail .

Cum functioneaza automatizarea de marketing?

Automatizarea marketingului face parte din numeroasele tehnici de inbound marketing , o metoda de marketing neintruziva care urmareste sa creeze valoare prin SEO, social media, analiza sau generarea de continut si lead-uri . In acest sens, automatizarea marketingului urmareste automatizarea raspunsului la intrebarile si actiunile utilizatorilor .

Cel mai simplu exemplu, dar care defineste foarte bine ce este automatizarea de marketing , este sa ne gandim la un utilizator care completeaza un formular si primeste un e-mail automat. Dar poate fi si o actiune mai elaborata, cum ar fi un utilizator care suna la centrul nostru de apel dupa orele de program si, asa cum se deschide, primeste automat un SMS cu mesajul „suntem deja deschisi, suna-ne”.

Aceste raspunsuri, actiuni sau comunicari automate nu se realizeaza doar prin e-mail , ele se pot face si prin SMS sau apel, o actiune de remarketing printr-un banner sau chiar un continut dinamic al site-ului nostru care arata unul sau altul continut conform comportamentul utilizatorului pe web.

De ce sa folositi automatizarea de marketing ?

Dintre diferitele avantaje pe care ni le poate prezenta automatizarea de marketing , evidentiem:

 • Dezvoltarea proceselor complete de marketing intr-un mod natural
 • Costurile si timpul personalului sunt reduse
 • Va permite sa urmariti impactul marketingului mult mai eficient si masurat
 • Planificarea si publicarea continutului pe retelele de socializare
 • Crearea de evenimente si webinarii
 • Inovatie in formularele web
 • Imbunatateste cresterea potentialului , maturizarea si automatizarea bazelor de date. Vorbim despre o tehnica care ne permite sa controlam faza cheie a procesului de vanzare: de la cunoasterea produsului care urmeaza sa fie vandut sau inregistrarea pe un site web pana in momentul achizitiei.
 • Utilizarea eficienta a inregistrarilor digitale ale clientilor , atat datele lor, cat si comportamentul lor in retea. Asa-numitul scor de lider

Pe scurt, este foarte util daca dorim sa recuperam automat atentia si interesul utilizatorului dupa o perioada lunga de inactivitate sau fara suficienta interactiune. Toate acestea datorita programarii functiilor automate care, atunci cand se inregistreaza inactivitate, declanseaza diferite actiuni precum trimiterea de e-mailuri, reclame personalizate sau chiar oferte destinate acestor clienti.  

Exemple de automatizare a marketingului

Acum ca suntem practic experti in automatizarea marketingului , sa vedem cateva exemple despre cum le putem folosi:

E-mail de bun venit

Profita de impulsul de a fi obtinut un nou prospect pentru a crea loialitate. Pentru a face acest lucru, trimiteti un e-mail de bun venit si imbunatatiti prima impresie. Datorita automatizarii, veti putea intampina fara greseala fiecare utilizator nou si veti putea maximiza gradul de cunoastere a marcii.

Remarketing

Putine companii ar putea pretinde ca nu au concurenta. Niciunul dintre ei nu are un public 100% loial marcii. In acest sens, este posibil sa consolidati ratele de retentie prin automatizarea programelor dvs. de remarketing pentru a reconecta cu vechii clienti.

Continut personalizat

Clientii tai se asteapta sa fii lider pe piata si doresc ca brandul tau sa genereze continut de calitate. Aceasta este o metoda buna de generare de lead-uri. Acest continut este mai concentrat si personalizat, iar pentru a-l descarca, toti utilizatorii trebuie sa furnizeze numele si adresele de e-mail. Odata ce il furnizeaza, le va fi trimis automat.

Feedback si sondaje

O metoda populara de a afla mai multe despre dorintele si nevoile clientilor este prin intermediul chestionarelor. Acestea functioneaza pentru ca au ca rezultat recomandari personalizate care sunt cu adevarat relevante pentru public si care va permit sa va imbunatatiti ca brand.

Automatizati retelele sociale

Pentru multe companii , retelele de socializare sunt primele pe lista sarcinilor consumabile. Cu toate acestea, ofera multe beneficii pe termen lung, deoarece trebuie sa stim unde sunt clientii nostri. Cu automatizarea retelelor sociale le putem gestiona in mai putin timp si publicam in mod regulat continut de calitate, crestem implicarea companiei si ne imbunatatim reputatia.

Recuperati carucioarele abandonate

Sondajele indica rata medie de abandon a carucioarelor la 75,6%. Totusi, aproximativ 48% dintre e-mailurile care se termina cu abandonarea cosului sunt deschise. Putem folosi automatizarea de marketing pentru a-i motiva pe potentialii nostri cumparatori sa finalizeze achizitia. De multe ori un carucior este pur si simplu abandonat din cauza distragerii atentiei. Un e-mail, in acest sens, ar putea servi drept memento.

Castiga loialitate

Marketingul nu se concentreaza doar pe achizitionarea de noi clienti, ci si pe crearea de loialitate. Mentinerea clientilor nostri aproape necesita timp. Vor atentie si o merita. Mesajele personalizate va pot mentine implicat. Sunt ocupati si nu au timp sa fie la curent cu toate noile noastre produse si servicii. De aceea mementourile, trimise la momentul potrivit, sunt o tactica de marketing eficienta.

E-mailuri tranzactionale

Cand clientii nostri efectueaza o achizitie online, doresc sa stie daca comanda lor a fost plasata corect si cand va ajunge. Imaginati-va ca trebuie sa trimiteti manual detaliile de confirmare si livrare manual tuturor clientilor dupa fiecare achizitie. Ar fi imposibil sa poti petrece timp cu altceva!

Prin urmare, putem automatiza mesajele tranzactionale si actualizarile de tipul:

 • comanda acceptata
 • detalii de livrare
 • confirmarea expedierii
De Citit
Related News