HomeSanatateBauturile energizante, cand sunt un pericol?

Bauturile energizante, cand sunt un pericol?

De ceva vreme, comunitatea medicala avertizeaza asupra riscurilor pentru sanatate ale abuzului de bauturi energizante , bauturi cu un continut ridicat de cofeina care urmaresc sa ridice starea de activare a sistemului simpatic, cel responsabil cu cresterea starii de atentie.

In urma cu doi ani, Biroul Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) , care foloseste cifre de la Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), a publicat un raport care indica ca, cel putin, 30% dintre adulti, 68% dintre adolescenti si 18% dintre copiii sub zece ani consuma bauturi energizante.

Acest raport a avertizat ca bauturile energizante pot cauza o potentiala problema de sanatate publica in viitor, in special in randul populatiei mai tinere. Astfel, recomandarea trece printr-un consum moderat , evitand combinarea lor cu alcool -sau alte stimulente-, iar copiii si grupurile vulnerabile sa se abtina de la a le consuma.

Pana acum s-a demonstrat ca bauturile energizante pot creste tensiunea arteriala la tinerii sanatosi , crescand astfel riscul de evenimente cardiovasculare; De asemenea, a fost asociat cu modificari ale comportamentului si modificari ale abilitatilor cognitive la tinerii care au ingerat cantitati mari din aceste bauturi.

Acum, un nou studiu se adauga la dovezile ca bauturile energizante pot fi daunatoare pentru inima ta.

„Descoperirile noastre sugereaza ca anumite bauturi energizante pot creste riscul de aparitie a ritmului cardiac anormal atunci cand sunt consumate in cantitati mari”, a spus un cercetator.

Cercetatorii subliniaza ca rezultatele sunt deosebit de ingrijoratoare in randul adultilor tineri. „Bauturile energizante sunt consumate pe scara larga in randul populatiei universitare , ceea ce extinde si mai mult relevanta acestui studiu”, spun ei.

Studiu pe 27 de persoane

Desi doar 27 de voluntari sanatosi, cu varste intre 18 si 40 de ani, au participat la studiu, rezultatele coroboreaza cercetarile anterioare care au gasit o legatura intre abuzul de aceste bauturi si o schimbare a tensiunii arteriale. Subiectii au baut doua cutii dintr-o bautura energizanta, un volum echivalent al unei bauturi care continea panax ginseng (un ingredient al bauturii energizante) sau o bautura placebo o data pe zi, la fiecare sase zile, timp de trei saptamani. Nici voluntarii, nici cercetatorii nu au stiut cine bea ce tip de bautura pana la sfarsitul celor trei saptamani.

Cercetatorii au masurat ritmul cardiac si tensiunea arteriala ale subiectilor inainte de a consuma bauturile si de patru ori in timpul celor sase ore imediat dupa . Voluntarii care au consumat bautura energizanta au experimentat o crestere semnificativa statistic a unui marker de risc pentru tulburarile de ritm cardiac cunoscut sub numele de interval QTc, precum si o usoara crestere a tensiunii arteriale; efecte care au persistat timp de doua ore dupa consumul bauturii energizante.

In schimb, cei din grupurile cu ginseng si placebo nu au prezentat cresteri ale intervalului QTc si ale tensiunii arteriale . Se observa ca unele medicamente poarta un avertisment atunci cand sa demonstrat ca medicamentul prelungeste intervalul QTc intr-un grad similar celui detectat in acest studiu (6 milisecunde).

Sunt necesare mai multe cercetari pentru a evalua efectele bauturilor cardiace asupra ritmului cardiac si tensiunii arteriale, in special la cei cu tulburari cardiace subiacente, cum ar fi sindromul QT lung congenital si hipertensiunea arteriala.

Se studiaza riscul de moarte subita

Pe de alta parte, desi nu exista dovezi, bauturile energizante au fost asociate cu morti subite. In iunie 2014, un grup de promovare a sanatatii consumatorilor, a colectat rapoarte despre 34 de decese care ar fi putut fi legate de bauturile energizante .

Consumul moderat de cofeina este considerat intre 100 mg si 300 mg pe zi. In principiu, specialistii sunt de acord ca, la adulti, un aport relativ mare de cofeina ocazional nu ar fi o problema .

Un aport de pana la 400 mg pe zi (aproximativ 5,7 mg greutate corporala pe zi/kg) nu reprezinta o problema de siguranta pentru adultii sanatosi din populatia generala, cu exceptia femeilor insarcinate . O cutie de 250 ml de bautura energizanta contine de obicei aproximativ 80 mg de cofeina.

De Citit
Related News