HomePoliticaCe este o bomba murdara si de ce vorbeste Rusia despre ea?

Ce este o bomba murdara si de ce vorbeste Rusia despre ea?

Rusia acuza Ucraina ca planuieste sa foloseasca o asa-zisa bomba murdara, o acuzatie respinsa de Kiev si aliatii sai occidentali ca o operatiune de tip fals pe care Moscova ar putea sa o foloseasca ca pretext pentru a escalada razboiul Kremlinului impotriva vecinului sau.

O bomba murdara este o arma care combina explozivi conventionali precum dinamita si material radioactiv precum uraniul. Este adesea mentionata ca o arma pentru teroristi, nu pentru tari, deoarece este conceputa pentru a raspandi frica si panica mai mult decat pentru a elimina orice tinta militara.

Oficialii ucraineni au negat in mod repetat acuzatiile Moscovei, iar ministrul de externe al Kievului a invitat inspectorii ONU sa viziteze Ucraina pentru a arata ca „nu au nimic de ascuns”.

Iata ce trebuie sa stiti.

Ce pretinde Rusia?

Fara a furniza nicio dovada, Moscova sustine ca exista institutii stiintifice in Ucraina care gazduiesc tehnologia necesara pentru a crea o bomba murdara – si acuza Kievul ca planuieste sa o foloseasca.

Ministerul rus al Apararii a declarat intr-un briefing  ca detine informatii care arata ca Kievul planuieste o provocare legata de detonarea unei bombe murdare.

„Scopul acestei provocari este de a acuza Rusia ca foloseste arme de distrugere in masa in teatrul de operatiuni ucrainean si, prin urmare, de a lansa o campanie puternica anti-ruse in lume, menita sa submineze increderea in Moscova”, a sustinut Igor Kirillov, seful Departamentului pentru radiatii din Rusia. , Fortele de protectie chimica si biologica.

Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a facut afirmatia intr-un apel cu secretarul american al Apararii Lloyd Austin pe 23 octombrie, potrivit unui oficial american familiarizat cu conversatia.

De asemenea, Shoigu a facut comentarii similare omologilor sai francezi si britanici.

Rusia intentioneaza sa isi ridice acuzatiile impotriva Ucrainei la Consiliul de Securitate al ONU pe 25 octombrie, potrivit Reuters.

Cum a raspuns lumea?

Afirmatiile Rusiei au fost respinse cu fermitate de Ucraina, Statele Unite, Regatul Unit, Uniunea Europeana si NATO, care au acuzat, la randul lor, Moscova ca incearca sa-si lanseze propria operatiune de tip fals flag.

„Toata lumea intelege totul bine, intelege cine este sursa a tot ceea ce poate fi imaginat in acest razboi”, a spus presedintele ucrainean Volodimir Zelenski in discursul sau de noapte din 23 octombrie.

Casa Alba a declarat pe 24 octombrie ca „monitorizeaza cat de bine putem” eventualele pregatiri pentru utilizarea unei bombe murdare in Ucraina, dar nu vede nimic care sa indice utilizarea iminenta a unei astfel de arme.

Organismul de supraveghere nuclear al ONU a anuntat pe 24 octombrie ca va trimite inspectori sa viziteze doua locatii nucleare din Ucraina, dupa ce a primit o solicitare in acest sens din partea autoritatilor de la Kiev.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a declarat ca este „constienta de declaratiile facute de Federatia Rusa cu privire la presupusele activitati in doua locatii nucleare din Ucraina”, potrivit unui comunicat de presa de pe site-ul agentiei.

AIEA nu a dat locatia celor doua locatii.

Intr-un tweet din 24 octombrie, ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a spus: „Spre deosebire de Rusia, Ucraina a fost intotdeauna si ramane transparenta. Nu avem nimic de ascuns.”

Este o bomba murdara o arma nucleara?

Nu.

Explozia de la o bomba murdara este generata de explozibili conventionali. Explozia de la o arma nucleara este generata de o reactie nucleara, cum ar fi bombele atomice aruncate de SUA asupra Japoniei in al Doilea Razboi Mondial.

„O bomba nucleara creeaza o explozie care este de mii pana la milioane de ori mai puternica decat orice explozibil conventional care ar putea fi folosit intr-o bomba murdara”, potrivit unei fise informative a Departamentului de Securitate Interna (DHS) al SUA.

Explozia de la o arma nucleara poate aplatiza orase intregi. De exemplu, bomba atomica aruncata asupra Nagasaki in 1945 a distrus 2,6 mile patrate (6,2 kilometri patrati) din oras, conform ICAN, Campania Internationala pentru Abolirea Armelor Nucleare. Explozivii conventionali dintr-o bomba murdara pot aplatiza sau deteriora doar cateva cladiri.

Intre timp, norul de ciuperci de la o explozie nucleara ar putea acoperi zeci pana la sute de mile patrate, raspandind particule fine de material nuclear – precipitatii radioactive – peste acea zona, spune DHS.

Majoritatea materialului radioactiv dintr-o bomba murdara ar fi raspandit pe cateva blocuri sau cateva mile patrate, potrivit DHS.

A fost folosita vreodata o bomba murdara?

Nu.

In 1995, rebelii ceceni au plantat, dar nu au reusit sa detoneze unul intr-un parc din Moscova, potrivit Consiliului pentru Relatii Externe.

Au existat rapoarte ca organizatii teroriste precum Al Qaeda sau ISIS au construit sau au incercat sa construiasca o bomba murdara, dar niciuna nu a fost detonata vreodata.

Materialul nuclear dintr-o bomba murdara este mortal?

DHS spune ca ar fi putin probabil ca o bomba murdara sa furnizeze doze suficient de mari de radiatii „pentru a provoca efecte imediate asupra sanatatii sau decese la un numar mare de oameni”.

Departamentul de Stat al Serviciilor de Sanatate din Texas explica de ce.

Pentru a face o bomba murdara capabila sa emita doze mortale de radiatii, ar fi necesare cantitati mari de ecranare de plumb sau otel pentru a impiedica materialul sa-si omoare producatorii in timpul constructiei, se spune.

Dar utilizarea unui astfel de material de ecranare ar face bomba voluminoasa si greu de mutat sau de desfasurat, probabil ca necesita echipamente grele si instrumente de manipulare la distanta si ar limita cat de departe s-ar putea raspandi radiatia, potrivit agentiei de stat din Texas.

Dar expunerea la radiatii?

Radiatiile generate de o bomba murdara ar provoca niveluri similare de expunere la cantitatea primita in timpul radiografiilor dentare, potrivit serviciilor de sanatate din Texas.

„Este ca si cum ai sparge o piatra. Daca cineva ar arunca o piatra mare in tine, probabil ca ar durea si ti-ar putea provoca pagube fizice”, explica departamentul. „Daca iau aceeasi piatra si o despart in graunte de nisip si apoi arunca nisipul in tine, sansele ca acesta sa-ti provoace vreo paguba reala sunt semnificativ mai mici.”

Severitatea bolii de radiatii este afectata de expunere in timp, conform DHS. Masurile preventive pot fi la fel de simple ca plecarea.

„Mercarea chiar si la o distanta mica de locul exploziei ar putea oferi o protectie semnificativa, deoarece rata dozei scade dramatic odata cu distanta de la sursa”, spune DHS.

De asemenea, oamenii ar trebui sa-si acopere nasul si gura pentru a evita ingerarea oricaror radiatii, sa intre in casa pentru a scapa de orice nor de praf, sa-si arunce hainele intr-o punga de plastic si apoi sa-si spele usor pielea pentru a elimina contaminantii, spune DHS.

De Citit
Related News