HomePoliticaCe face de fapt un premier si cum este ales acesta?

Ce face de fapt un premier si cum este ales acesta?

Prim-ministrul conduce guvernul si este numit de monarh. In mod normal, el sau ea este si liderul partidului care castiga alegerile generale, desi nu toti premierii sunt alesi in acest fel.

In cele din urma, prim-ministrul este responsabil pentru toate politicile si deciziile guvernamentale.

De asemenea, este treaba lor sa aleaga membri ai guvernului, cunoscuti ca ministri.

Cele mai inalte personalitati sunt numite ministri de cabinet si supravegheaza departamentele guvernamentale – cum ar fi Trezoreria si Ministerul de Interne.

Prim-ministrul poate, in orice moment, sa angajeze si sa concedieze ministri. De asemenea, pot desfiinta departamente guvernamentale sau pot crea altele noi.

Alaturi de cancelar, premierul se ocupa de politica fiscala si de cheltuieli.

De asemenea, prim-ministrul si ministrii lor pot aduce noi legi – atata timp cat primesc sprijinul Parlamentului.

Ce alte puteri mai are premierul?

Prim-ministrul detine controlul general asupra functiei publice – oamenii si departamentele care duc la indeplinire deciziile guvernamentale.

Ei iau, de asemenea, decizii cu privire la apararea si securitatea Regatului Unit.

De exemplu, ei au puterea de a trimite fortele armate ale Regatului Unit in actiune. Cu toate acestea, conventia recenta spune ca Parlamentul ar trebui sa aprobe si o astfel de miscare, acolo unde este posibil.

De asemenea, pe umerii prim-ministrului revin o serie de responsabilitati speciale, cum ar fi decizia daca sa doboare un avion deturnat sau neidentificat.

Onorurile, cum ar fi titlurile de cavaler si de dame, sunt prezentate de prim-ministru. Ei pot recomanda, de asemenea, nobiliari – unde cineva devine membru al Camerei Lorzilor.

Prim-ministrul are de obicei o intalnire saptamanala cu regele pentru a-l informa despre problemele guvernamentale. Aceste intalniri sunt complet private si nu exista nicio inregistrare oficiala a celor spuse.

Cati bani primesc fostii PM?

Fostii prim-ministri pot solicita pana la 115.000 de lire sterline pe an in temeiul Alocatiei pentru costurile taxelor publice (PDCDA)

Banii sunt pentru a ajuta cu „costurile necesare de birou si cheltuielile de secretariat care decurg din pozitia lor speciala in viata publica”. Banii sunt pentru fostii prim-ministi care sunt inca activi in viata publica si nu pentru finantarea vietii lor private.

Alocatia a fost inghetata la 115.000 de lire sterline din 2011.

In anul care s-a incheiat la 31 martie, cinci fosti prim-ministi au pretins un total de 571.348 de lire sterline de la PDCA.

Cum sunt trasi la raspundere prim-ministrii?

In ciuda puterilor lor, prim-ministrii nu pot lua orice decizie doresc.

Ei trebuie sa pastreze increderea majoritatii parlamentarilor. Asta pentru ca legile pot fi adoptate doar daca majoritatea parlamentarilor le voteaza.

Daca un guvern pierde in mod repetat voturi, parlamentarii pot alege sa numeasca o „motiune de cenzura”. Daca un prim-ministru pierde un astfel de vot, se confrunta cu perspectiva unor alegeri generale.

Parlamentarii conservatori i-au indemnat pe doamna Truss sa mearga dupa ce guvernul sau a fost cuprins de turbulente politice, in urma renuntarii la majoritatea politicilor sale economice.

 Liz Truss, a treia femeie prim-ministru britanic, a demisionat dramatic din functia de prim-ministru dupa doar 45 de zile in functie.

Vor fi alegeri generale?

Cand un prim-ministru demisioneaza, automat nu au loc alegeri generale.

Cand Theresa May a preluat locul lui David Cameron in iulie 2016, de exemplu, ea a decis sa nu convoace alegeri imediate. Boris Johnson a devenit prim-ministru in iulie 2019, dar nu a convocat alegeri pana in decembrie.

Liz Truss a spus ca succesorul ei va fi ales intr-un concurs pentru conducerea conservatorilor, care urmeaza sa fie finalizat in saptamana viitoare, dar regulile privind modul in care va functiona sunt inca in curs de dezvoltare.

Cum a fost aleasa Liz Truss?

Cand Johnson a anuntat ca va demisiona, a declansat un concurs de conducere intre cei 357 de parlamentari ai partidului.

Au fost nominalizati opt deputati conservatori. Dar o serie de voturi secrete ale parlamentarilor conservatori au redus acest numar la doi – Liz Truss si fostul cancelar Rishi Sunak.

Membrii partidului – format din 172.437 de alegatori eligibili – au ales-o pe doamna Truss. Rezultatul a fost anuntat pe 6 septembrie: doamna Truss a castigat 81.326 de voturi, comparativ cu 60.399 pentru domnul Sunak.

De Citit
Related News