HomeTImp liber20 de citate inspirate si puternice ale extraordinarului Martin Luther King Jr

20 de citate inspirate si puternice ale extraordinarului Martin Luther King Jr

In timp ce privim inapoi in trecut, exista doar cateva nume care ies in evidenta la fel de mult ca numele lui Martin Luther King Jr – omul, a carui voce a construit o fundatie pentru a pune capat segregarii rasiale si a deschis o discutie despre egalitatea intre rase si genuri. Astazi ne uitam la calatoria cu adevarat extraordinara a vietii care ne-a dat un om, cuvintele de intelepciune dupa care ar trebui sa traim cu totii.

Primii ani de viata si prima intalnire de segregare

Martin Luther King Jr. s-a nascut pe 15 ianuarie 1929, in familia reverendului Martin Luther King Sr. si a sotiei sale, Alberta Williams King. Crescut in Atlanta, Georgia, tanarul Martin a fost martor la consecintele inegalitatii rasiale foarte devreme in viata. La varsta de sase ani, baiatul a fost separat cu forta de cel mai bun prieten al sau, care se intampla sa fie un baiat caucazian. Inainte de toata munca grea pusa in aceasta problema de catre King mai tarziu in viata, afro-americanii au fost obligatoriu separati de populatia alba in toate domeniile vietii – educatie, recreere si chiar transportul public. De fapt, a avut loc un incident care a avut loc intr-un autobuz, despre care se crede ca l-a impins pe Martin Luther la toate eforturile sale viitoare. Baiatul si tutorele lui se intorceau de la un concurs cu autobuzul cand soferul le-a cerut sa-si elibereze locurile pentru pasagerii albi in picioare.

King a fost un elev exceptional, cu un dar pentru elocventa verbala, care a fost remarcat si sustinut pe buna dreptate de educatorii sai. A absolvit liceul la doar 15 ani, datorita realizarilor sale exceptionale, Martin a promovat un examen de admitere la Morehouse College si a absolvit o diploma de licenta in sociologie. In 1947, King a luat o decizie care a schimbat viata de a merge pe urmele tatalui sau si de a-si dedica viata lui Dumnezeu devenind un slujitor. Aceasta decizie l-a determinat sa obtina Bacalaureatul in Divinitate si apoi doctoratul. de la Crozer Theological Seminary din Chester, Pennsylvania.

El si Rosa Parks aveu un discurs de vis

Prima victorie semnificativa a lui Martin Luther este considerata anularea segregarii in transportul public dupa ce tanara Rosa Parks, cunoscuta acum drept prima doamna a drepturilor civile, a fost arestata pentru ca a refuzat sa-si cedeze locul unui barbat alb. Incidentul l-a motivat pe King sa conduca un boicot de tranzit care a durat 381 de zile si a dus la prima mare schimbare catre egalitatea rasiala.

In 1963, King a tinut celebrul sau discurs de saptesprezece minute la Marsul Jobs and Freedom de la Washington. Discursul s-a raspandit rapid pe tot globul prin diverse canale informationale si a devenit cunoscut drept una dintre cele mai puternice si inspiratoare adrese din istoria americana si istoria neagra. Iar la un an dupa discurs, Martin Luther a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace pentru lupta sa nesfarsita cu inegalitatea rasiala, devenind al treilea laureat de culoare din istorie si cel mai tanar castigator al inaltei distinctii.

„Am fost pe varful muntelui”

Cu o zi inainte de asasinarea sa tragica, King a rostit mai tarziu un cuvant numit „Am fost pe varful muntelui” si este considerat cantecul lebedei lui Martin, deoarece a mentionat pe scurt amenintarile cu moartea adresate lui King in decursul ultimilor cativa ani. King a declarat ca nu i-a fost frica de moarte, deoarece era foarte mandru de realizarile sale. A doua zi, marele avocat al drepturilor egale a cazut victima asasinatului din camera sa de motel din Memphis, Tennessee. In timp ce teoreticienii conspiratiei incearca sa descopere motivul misterios din spatele mortii Marelui Om, ne concentram pe mostenirea pe care ne-a lasat-o sub forma unor cuvinte intelepte si inspirate. Iata 20 dintre cele mai puternice, in opinia noastra, citate ale lui Martin Luther King Jr.:

1. „Fiecare om trebuie sa decida daca va merge in lumina altruismului creator sau in intunericul egoismului distructiv.”

2. „Functia educatiei este de a invata sa gandeasca intens si sa gandeasca critic. Inteligenta plus caracterul – acesta este scopul educatiei adevarate.”

3. „Poate ca am venit cu totii pe nave diferite, dar acum suntem in aceeasi barca”.

4. „Intelegerea superficiala din partea oamenilor de bunavointa este mai frustranta decat neintelegerea absoluta a oamenilor de rea vointa”.

5. „Vine o vreme cand oamenii se obosesc sa fie impinsi din lumina stralucitoare a soarelui din iulie al vietii si lasati in picioare in mijlocul frigului patrunzator al unui noiembrie alpin”.

6. „O minciuna nu poate trai”.

7. „Cine este lipsit de puterea de a ierta, este lipsit de puterea de a iubi”.

8. „Cred ca adevarul neinarmat si iubirea neconditionata vor avea ultimul cuvant in realitate. De aceea dreptul, invins temporar, este mai puternic decat triumfatorul raului”.

9. “Nu este suficient sa spunem ca nu trebuie sa ducem razboi. Este necesar sa iubim pacea si sa ne sacrificam pentru ea.”

10. „Daca nu poti zbura, atunci alearga daca nu poti fugi, atunci mergi, daca nu poti merge, tara-te, dar orice ai face trebuie sa continui sa mergi inainte”.

11. „Numai in intuneric poti vedea stelele”.

12. „ Nimeni sa nu te traga atat de jos incat sa-l urasca”.

13. „Trebuie sa acceptam dezamagirea finita, dar sa nu pierdem niciodata speranta infinita”.

14. „Nu ceda niciodata ispitei amaraciunii”.

15. „Nimeni nu are dreptul sa ploua pe visele tale”.

16. „Vietile noastre incep sa se termine in ziua in care tacem despre lucrurile care conteaza”.

17. „Iertarea nu este un act ocazional; este o atitudine constanta”.

18. „Daca nu pot face lucruri mari, pot face lucruri mici intr-un mod minunat”.

19. „Nu putem merge singuri”.

20. „Ne vom aminti nu de cuvintele dusmanilor nostri, ci de tacerea prietenilor nostri.

De Citit
Related News