HomeSanatateCe se intampla cu corpul tau cand mananci multa mancare picanta?

Ce se intampla cu corpul tau cand mananci multa mancare picanta?

Exista mai multe mituri in jurul alimentelor condimentate: ca provoaca arsuri la stomac, ca provoaca hemoroizi, ca provoaca contractii la femeile insarcinate… Totusi, mai multe studii stiintifice au aratat ca consumul de alimente picante precum chili, ardei sau curry, de exemplu, au efecte pozitive asupra sanatatii.

Multi oameni le place sa se bucure de aroma intensa in alimente si au o slabiciune pentru picante. Atunci cand consumam alimente condimentate avem senzatia ca ne arde gura, chiar ca capul este pe cale sa explodeze, asa ca reactia mecanica a corpului nostru este sa se raceasca prin transpiratie, lacrimi…

Senzatia de arsura este cauzata de capsaicina , o substanta chimica care se gaseste in alimentele condimentate. Atunci cand mananca un chili, un ardei sau ceva picant, capsaicina intra in contact cu saliva si se ataseaza de receptorii potential tranzitori (TRPV1), proteine ​​din sistemul nostru nervos, implicate in transmiterea si modularea durerii.

Functia sa principala este sa ne avertizeze de senzatia de durere atunci cand ceva este foarte fierbinte. Deci, atunci cand TRPV1 detecteaza capsaicina, trimit informatii catre creier ca gura arde.

Deci, de ce oamenilor le place „durerea” picantului?

Cand corpul simte o astfel de durere, creierul elibereaza endorfine si dopamina, care impreuna creeaza o senzatie similara cu adrenalina . Endorfinele sunt opiacee naturale , analgezice pe care corpul nostru le elibereaza uneori ca raspuns la caldura excesiva a unui aliment.

Cu alte cuvinte, corpul nostru raspunde la izbucnirea durerii severe prin eliberarea de adrenalina. In acest fel, s-ar putea afirma ca consumul de alimente excesiv de condimentate este o modalitate de a cauta emotia prin stimularea creierului nostru.

In cel mai drastic caz, daca mancarea este foarte picante, se pot dezvolta vezicule in gat , varsaturi si chiar intrarea in soc anafilactic.

Beneficii pentru sanatate ale alimentelor picante

Dincolo de „durere” si adrenalina ei corespunzatoare, exista studii care sustin ca consumul de alimente condimentate este benefic pentru sanatate.

Cercetatorii din China, asigura ca ardeiul iute poate fi benefic pentru persoanele hipertensive, deoarece au descoperit ca capsaicina poate promova si relaxarea vaselor de sange.

Aceasta substanta este una dintre cele mai abundente in acesti ardei si, conform rezultatelor cercetarilor la soareci publicate, reuseste sa activeze receptorul potential tranzitoriu V1 (TRPV1) crescand productia de oxid nitric, o molecula . sifon care protejeaza vasele de sange impotriva inflamatiei si a disfunctiei. Deci , consumul de alimente picante poate imbunatati tensiunea arteriala.

Pe de alta parte, studiile sustin ca capsaicina ajuta la reducerea acumularii de colesterol in organism prin cresterea ratei de descompunere a acestuia. Echipa medicala care a efectuat aceste studii a mai descoperit ca capsaicina blocheaza o gena care ingusteaza arterele, crescand astfel fluxul de sange in vase.

In plus, diferite studii efectuate au raportat ca capsaicina poate inhiba cresterea celulelor canceroase de prostata. Societatea Americana de Cancer sugereaza ca capsaicina poate ajuta la incetinirea cresterii celulelor canceroase de prostata, totusi sunt necesare mai multe studii umane pentru concluzii mai ferme.

In cele din urma, mancarea condimentata te poate ajuta sa slabesti . Aparent, stimuleaza metabolismul, crescand caldura corpului si accelerand astfel rata cu care organismul arde caloriile. Prin urmare, mancarea condimentata poate ajuta persoanele care doresc sa slabeasca.

In ciuda faptului ca alimentele condimentate pot creste cheltuiala calorica, realitatea asupra careia majoritatea nutritionistilor sunt de acord este puterea de satiere a capsaicinei. Prin urmare, atunci cand mancam alimente condimentate, ne face sa ne simtim mai plini si acel sentiment ne permite sa moderam aportul de alte alimente mai calorice.

De Citit
Related News