HomeSanatate8 tehnici pentru a elimina gandurile negative

8 tehnici pentru a elimina gandurile negative

Daca vorbim despre eliminarea gandurilor, prima intrebare este sa analizam continutul gandului si consecintele acestuia pentru a vedea ce ne deranjeaza. Aceasta evaluare trebuie facuta prima data cand gandul apare si nu este necesar sa-l repeti cand apare din nou mai tarziu.

Aceasta analiza este de mare importanta, deoarece cunoasterea problemei cu care ne confruntam este cea mai buna modalitate de a stabili cea mai potrivita strategie de actiune pentru a face fata acesteia. Scopul comun al tuturor tehnicilor aplicabile va fi acela de a separa gandirea obsesiva de atentia constienta si de a ne asigura ca ne concentram pe experientele momentului prezent.

In acest articol, vom vedea aspectele fundamentale pentru a sti cum sa elimini gandurile negative din mintea ta.

Normalizeaza gandurile negative

Trebuie sa incercam sa interferam cat mai putin cu gandurile obsesive negative folosind tehnicile psihologice adecvate. Este vorba despre acceptarea gandului fara a insista asupra lui. S-a demonstrat ca odata cu acceptarea efortul depus pentru combaterea ei scade si acest lucru are repercusiuni in scaderea tensiunii emotionale si a senzatiilor fizice neplacute.

Chiar si asa, trebuie avut in vedere ca daca incarcatura emotionala care insoteste gandul este intensa, va fi foarte greu sa recuperezi o stare psihologica stabila si echilibrata, deoarece sunt necesare un efort enorm si o mare forta psihica, asa cum se intampla in cazul tulburarii de stres. .post-traumatic

Invata sa nu distorsionezi realitatea

Cum sa elimini gandurile negative? Daca continutul gandirii este distorsionat sau deformat, trebuie sa eliminam distorsiunile si erorile care il mascheaza si sa intreprindem o restructurare cognitiva care sa ne ajute sa ne convingem de ceea ce este realitatea autentica si ca consecintele ei nu sunt ceea ce gandim.

Daca reusim sa ajungem la un grad ridicat de convingere a „anormalitatii” gandurilor negative, este foarte probabil ca intensitatea, frecventa sau durata grijilor asociate acestora sa se reduca semnificativ.

Stabiliti un protocol de actiune

Cand gandurile negative se ocupa de un eveniment viitor, trebuie stabilit un protocol de actiune. Acest protocol trebuie sa stabileasca masurile care trebuie luate si actiunile care trebuie intreprinse pentru a incerca sa o evite sau, cel putin, sa minimizeze consecintele negative asteptate. Cateva exemple in acest sens ar putea fi depunerea unui efort pentru a obtine resurse financiare pentru viitor, a duce o viata sanatoasa pentru a preveni eventualele boli, a dobandi pregatirea necesara pentru a face fata provocarilor viitoare, a cauta sprijin social pentru a face fata singuratatii etc.

Stabilirea protocolului ofera un sentiment de control si incredere in sine pentru a face fata oricarui eveniment si gandurilor negative care pot aparea. In acest articol, va spunem cum sa aveti incredere in sine.

Iesi in evidenta din gandurile tale

Pentru a elimina gandurile negative, este indicat sa stabilim o distinctie intre ganditor si gand , adica intre Sinele meu constient, capabil sa genereze o multitudine de ganduri diferite si gandul specific care are loc in mintea mea.

Daca esti clar ca gandul nu esti tu , ci ca este un fenomen al mintii diferit de tine, il vei putea gestiona mai bine. In acest sens, psihologul englez Johnson-Laird  subliniaza:

„A putea fi constient de sine este ca si cum ai deveni observatorul actiunilor, gandurilor si emotiilor noastre, intr-un mod care ne permite sa ne modificam modul de a face, de a gandi sau de a gestiona sentimentele.”

In legatura cu aceasta abordare, este indicat sa stabiliti un dialog empatic cu sine. De exemplu, ne putem pune urmatoarele intrebari:

  • Ce avantaje si dezavantaje imi ofera sa pastrez acele ganduri?
  • Are vreun folos pentru cineva?
  • Merita sa te concentrezi asupra ei si sa lasi deoparte alte ganduri mai placute?

Nu te mai gandi

O alta tehnica de a elimina gandurile negative din mintea ta este stop-ul gandirii, eficient in situatii de intensitate emotionala scazuta. Pentru a ajuta la oprirea gandurilor, va puteti provoca dureri fizice, cum ar fi o ciupire sau o palma pe fata, ceea ce va concentra toata atentia mintii tale asupra acelei senzatii. Apoi, trebuie sa zambesti cu buna stiinta (auto-empatie) si sa-ti spui o fraza de genul „asta e, acum la altceva” inainte de a fi atent la ceea ce faceai.

Ca strategie pe termen mai lung, ne putem imagina un simbol , vizual sau verbal, care ne provoaca aversiune sau respingere si sa-l asociem cu acel gand negativ, cu intentia de a-l elimina din minte. Mai exact, aceasta este o forma de invatare prin conditionare clasica si trebuie sa fie intotdeauna acelasi simbol pentru ca invatarea si obisnuirea ulterioara sa poata avea loc.

Activitati care distrag atentia

Cum sa elimini gandurile negative? Pentru a scapa de gandurile negative, trebuie sa folosesti cea mai potrivita tehnica psihologica in functie de strategia aleasa. Daca, atunci cand apare acest tip de gand, imprejurarile o permit, este indicat sa facem activitati care sa incurajeze atentia asupra elementelor mediului care inlocuiesc acest gand in mintea noastra cu o alta experienta mai placuta si plina de satisfactii.

Pot fi activitati legate de stimularea senzoriala, cum ar fi ascultarea muzicii sau vizionarea unui film, exercitiile fizice, vorbirea cu un prieten etc.

Tehnici de relaxare

Antrenarea mintii cu tehnici precum meditatia, yoga sau mindfulness va servi pentru a dobandi autocontrol asupra gandurilor noastre si a invata sa ne concentram atentia asupra altor zone atunci cand apar ganduri recurente. Umorul este, de asemenea, un bun antidot pentru a demonta acest tip de gandire.  

Eliminati comportamentul inadecvat

O metoda eficienta de a elimina gandurile negative sunt tehnicile de modificare a comportamentului. Este, de asemenea, interesant sa dezvolti activitati in diferitele domenii ale vietii care sa fie pline de satisfactii pentru tine si sa le intaresti prin auto-rasplata. In acest fel, negativitatea generata de gandurile negative este contracarata.

In concluzie, s-a demonstrat ca suferinta psihologica generata de gandurile negative ii lipseste o compensare pozitiva clara, adica o justificare valabila, deci este absurd sa o acceptam in mintea noastra. Idealul este sa-l depasim si sa folosim mintea in ganduri mai utile si pline de satisfactii care ne permit sa ne bucuram de momentul.

De Citit
Related News