HomeDivertismentGasirea eroului Octopus al lui Dory este mult mai realista decat ai...

Gasirea eroului Octopus al lui Dory este mult mai realista decat ai crede

Dupa cum s-ar putea ghici din titlu, Finding Dory este despre, ei bine, un peste pe nume Dory. Dar pe masura ce il urmam pe prietenul uituc al lui Marlin si Nemo in calatoria lui pentru a-si gasi parintii, apare rapid un nou personaj care iti fura atentia: un cefalopod morocanos pe nume Hank, care este fascinant nu numai datorita interpretarii hilare a actorului vocal Ed O’Neill. , dar si pentru ca el reprezinta amestecul perfect de realitate si fictiune.

Oricine isi aminteste de marea evadare a lui Inky, caracatita, la inceputul acestui an, stie ca aceste creaturi chiar pot organiza o evadare a inchisorii. De fapt, daca sunteti dispus sa suspendati neincrederea si sa presupuneti ca caracatitele sunt capabile de emotii complexe, motivatii si comunicare intre specii, atunci cea mai mare parte a ceea ce face Hank in film nu este de fapt atat de neplauzibil. Ai nevoie de dovezi? Intra profesorul de biologie marine de la Universitatea Auburn, __ Ken Halanych,__, care m-a ajutat sa efectuez o verificare amanuntita a faptelor.

Supravietuind in afara apei

Daca Hank nu ar fi fost capabil sa supravietuiasca in afara tancului sau mai mult de trei secunde, aceasta calatorie s-ar fi incheiat inainte de a incepe. Dar dupa cum stim din evadarea lui Inky – si asa cum confirma Halanych – nu este cazul.

In film, Hank il tine pe Dory intr-o oala de cafea, in timp ce se plimba pe uscat. Aceste scene au o baza de fapt: la fel ca pestii, caracatitele respira pompand apa prin branhii. Cand parasesc apa, branhiile lor nu mai plutesc, asa ca se prabusesc si nu pot absorbi suficient oxigen pentru supravietuire. Dar, aparent, caracatitele pot face destul de mult timp inainte de a le opri – depinde doar de specie si de clima din jur (de exemplu, cat de cald si umed este afara).

„Pot supravietui o perioada buna”, a spus Halanych. „Ore? Nu. Dar in 20-30 de minute, am putut sa vad.”

 CAMUFLAJ

Hank isi poate schimba culoarea pentru a imita perfect imprejurimile sale – practic disparand chiar in fata ochilor oamenilor. La un moment dat, chiar se infasoara in jurul unei balustrade galbene si se topeste, aratand de parca ar face parte din structura in sine.

Dupa cum se dovedeste, Halanych a fost martor la caracatite facand acest lucru de nenumarate ori, mai ales in timp ce fac scufundari si snorkeling. „Vii literalmente deasupra lor si nu le vezi niciodata”, a spus Halanych. „Sunt foarte, foarte buni la camuflaj – la imitarea si producerea nuantelor potrivite de culoare.” De fapt, el a vazut o caracatita infasurata in jurul unui stalp, ascunzandu-se exact asa cum face Hank in film: „Am inotat chiar sus. la un pilon de lemn care era maro si nu puteai sa-l vezi”, a spus el. „Statea agatat de stalp si avea exact aceeasi forma”.

Exista, desigur, limite ale acestei abilitati in lumea reala. „Nu va fi un roz aprins sau asa ceva. Dar daca este maro sau chestii de tip nuanta mai mare, ei o dau in cuie.”

Cea mai tare parte? Caracatitele se pot schimba mai repede si in mai multe modele decat orice alt grup de animale cunoscut de pe pamant.

IMITAREA LUCRURILOR DIN MEMORIE

Cea mai eroica fapta de camuflaj a lui Hank necesita putin mai multa finete si gandire rapida decat schimbarea medie de culoare. Intr-o scena, cand el si Dory se trezesc prinsi pe holul unui birou, el sare in ibricul ei de cafea, apoi isi schimba culoarea si forma pentru a imita o planta in ghiveci. Ar sti din instinct cum arata o planta in ghiveci?

Ei bine, probabil ca nu. Halanych a avut o alta explicatie posibila, totusi: „Sau este ceva ce ar fi putut sa-l fi vazut si sa-si aminteasca?”

Daca Hank si-ar fi parasit rezervorul inainte – ceea ce, din momentul in care il intalnim, pare sa fie un lucru care ii place sa faca – atunci poate ca a mai vazut o planta in ghiveci inainte. Caracatitele mimice – principala sursa de inspiratie a Pixar asa cum si-a imaginat-o pe Hank – sunt, dupa cum sugereaza si numele lor, maestri ai imitatiei. „Isi pun forma si culoarea corpului intr-un mod in care sa arate ca o lipa, printre altele”, a spus Halanych. O caracatita adevarata s-ar putea sa nu poata pretinde a fi o planta — „dar cu siguranta o fac cu alte animale”.

 CONDUCEREA UN CAMION

 Cand Finding Dory se apropie de sfarsit, Dory si Hank conduc un camion de pe o stanca, in stilul Thelma si Louise , direct in ocean, eliberandu-se pe ei insisi si pe nenumarati alti pesti captivi. Ar decide vreodata o caracatita sa se zbata intr-un camion, apoi sa invete cum sa opereze masina suficient de bine pentru a o izbi in mare? Evident nu. Dar nu m-am putut abtine sa nu ma intreb: daca o caracatita a avut motivatia sa-si dea seama cum sa conduca un camion, ar putea reusi sa faca efectiv vehiculul in miscare?

In mod socant, Halanych nu a exclus-o complet pe aceasta. Avand in vedere aceste conditii, el a clasat aceasta scena cu 5 din 10 pentru plauzibilitate – un rating care cu siguranta i-ar surprinde pe majoritatea spectatorilor filmului.

Presupunand ca animalul ar fi suficient de mare, Halanych a spus ca dintr-o perspectiva mecanica, o caracatita va avea cu siguranta puterea de a actiona toate piesele mobile ale unui camion. Exista, totusi, o captura: Halanych a remarcat ca, desi ar fi posibil ca o caracatita sa conduca, este mai probabil ca creatura sa invete aceasta abilitate prin observare decat prin incercare si eroare, asa cum face Hank in film.

„Dar stii”, a adaugat el, „poate el este Einsteinul caracatitei”.

De Citit
Related News