HomePolitica Cufarul de razboi al Rusiei „se topeste”, spune un studiu intern...

[Exclusiv] Cufarul de razboi al Rusiei „se topeste”, spune un studiu intern al UE

Sanctiunile „topesc” capacitatea Rusiei de a finanta razboiul, a spus UE, dar China si Turcia o ajuta sa ocoleasca blocajele occidentale.

Cele mai dureroase masuri ale UE au lovit sectorul energetic si cel bancar, a declarat Comisia UE intr-un raport intern datat luni (10 octombrie) si vazut de EUobserver.

„Pietele se indeparteaza deja de la comercializarea petrolului rusesc, cu cateva luni inainte de intrarea in vigoare a interdictiei UE de import. Doar doua treimi din volumele cumparate anterior de europeni sunt in prezent redirectionate, cu o reducere majora de aproximativ 25 de dolari pe baril”, se arata in raportul UE.

Sustinut de o crestere temporara a preturilor la energie la inceputul acestui an, excedentul bugetar al Rusiei a fost de 500 de miliarde de ruble (8 miliarde de euro) in prima jumatate a anului 2022.

Dar „productia de petrol a scazut cu 10%, iar productia de gaze a scazut cu 22% fata de an in august”, in timp ce surplusul „s-a redus la doar 137 de miliarde de ruble in timpul verii”, a spus comisia.

„Cufarul de razboi al Rusiei se topeste astfel”, se spune.

„Embargoul UE privind petrolul si produsele petroliere [care va intra in vigoare in decembrie]… impreuna cu un „plafon al pretului petrolului” multilateral va afecta semnificativ veniturile din exporturile Rusiei si va tulbura si mai mult perspectivele economice ale tarii”, a adaugat acesta.

Cu toate bancile rusesti majore, cu exceptia uneia, pe lista neagra a UE, creditorii rusi au inchis 670 de birouri, in semn de „stres sever” in sector, a spus comisia.

„Bancile vor trebui recapitalizate” de catre Kremlin, a spus acesta, cu „injectii suplimentare de capital [care] s-ar putea ridica la aproximativ 2 trilioane RUB”.

In acelasi timp, putini investitori internationali au fost interesati sa cumpere obligatiuni rusesti.

„Emisiunile interne raman [Kremlinul] aproape singura sursa de strangere de fonduri si, in conditiile in care veniturile in scadere si problemele care se produc in sectorul bancar, cererea va ramane slaba”, a mentionat comisia.

„Recesiune prelungita”

„Ca rezultat combinat al razboiului in sine si al sanctiunilor, Rusia a intrat intr-o recesiune prelungita, care ar putea dura o perioada indelungata”, se arata in comunicat.

„Planurile ministerului rus de finante de a acoperi deficitul bugetar in urmatorii trei ani prin imprumuturi pe plan intern nu par plauzibile”, a adaugat acesta.

Calculele economice au o influenta directa asupra campurilor de lupta din Ucraina, deoarece presedintele rus Vladimir Putin ar putea schimba tactica militara daca nu poate finanta un asediu de ani de zile.

Sanctiunile UE au blocat, de asemenea, exporturile rusesti catre Europa de 90 de miliarde de euro pe an, ceea ce a determinat o scadere a productiei rusesti de otel cu pana la 30% si a productiei de cherestea cu 90%.

Ei au blocat 30 de miliarde de euro pe an de exporturi industriale si de inalta tehnologie ale UE catre Rusia, erodand capacitatea fabricilor sale de a produce articole de consum de baza, cum ar fi masini, frigidere si masini de spalat.

Statele UE au inghetat 17,4 miliarde de euro din activele indivizilor rusi in Europa pentru a aduce insulte la prejudiciu.

Iar aproximativ 40% dintre cele aproximativ 3.000 de companii straine active in Rusia parasisera tara sau se pregateau sa plece, costand 540.000 de locuri de munca in ceea ce UE a numit un „exod in masa” al investitorilor.

China si Turcia

Analiza UE vine dupa ce un studiu al Universitatii Yale din SUA a ajuns la concluzii similare in iulie.

„Nu exista nicio cale de iesire din uitarea economica pentru Rusia atata timp cat tarile aliate raman unite in mentinerea si cresterea presiunii de sanctiuni impotriva Rusiei”, se arata in raportul Yale.

Insa China si Turcia au condus drumul in a-l ajuta pe Putin sa evite embargourile comerciale ale UE, a avertizat comisia.

„Exporturile din China catre Rusia ale primelor 30 de articole din aceasta gama (de la echipamente de transport la masini electrice) importate anterior din UE si SUA au scazut puternic dupa invazie, dar in august au crescut cu 20% fata de un an la an. baza”, a spus raportul sau.

Turcia este menita sa fie un aliat al NATO, dar „valoarea exporturilor Turciei catre Rusia aproape sa dublat din trimestrul al doilea, aratand aceeasi tendinta in mai multe sectoare cheie”, a spus comisia.

„In tandem cu aceasta evolutie, exporturile unor state membre catre Turcia au crescut, de asemenea, brusc in 2022”, a adaugat acesta, intr-un semn de eludare.

Intr-un al treilea „steagul rosu”, comisia a spus, „exporturile UE catre Kargazstan in perioada 05/18 septembrie… arata o crestere de aproape patru ori fata de nivelurile de dinaintea invaziei”.

Drones, arta si Lego

Intre timp, unele eforturi rusesti de eludare au scos la iveala semne de slabiciune.

Faptul „Rusia a inceput sa comande drone si munitie din Iran si Coreea de Nord ar putea fi o dovada ca Rusia intampina dificultati pe termen lung in a produce/fabrica noi materiale la scara necesara conflictului de mare intensitate din Ucraina”, a spus comisia.

In mai multe lipsuri de zi cu zi, eforturile rusesti de eludare au inclus „importurile paralele” de „calculatoare, smartphone-uri, electronice de larg consum, piese auto si chiar produse Lego fara autorizatia detinatorilor de drepturi internationali”.

O „crestere vizibila a exporturilor [din UE catre Rusia] intre saptamanile 15 si 17 [din 2022] a fost in intregime determinata de o crestere brusca a exporturilor de opere de arta”, a mai subliniat comisia, intr-un ciudat al razboaielor de sanctiuni. .

„Aceasta zona este supusa sanctiunilor UE, dar se aplica derogari, de exemplu pentru restituirea operei de arta, care au fost imprumutate in scopuri temporare (de exemplu, expozitii)”, se arata in raportul sau.

De Citit
Related News