HomeDivertisment10 filme clasice care trec testul Bechdel

10 filme clasice care trec testul Bechdel

Inventat de minunata caricaturista Allison Bechdel, testul Bechdel este o rubrica pentru a stabili daca un film are sau nu o cantitate decenta de reprezentare feminina, iar majoritatea nu o au. Testul consta din trei intrebari simple:

Exista cel putin doua personaje feminine in film, ale caror nume le cunoastem? Daca da, continua.

Vorbesc aceste personaje intre ele? Daca da, continua.

Vorbesc despre altceva decat despre un barbat? Daca da, atunci filmul trece!

Suna simplu, dar ai fi uimit cate filme  inca  nu reusesc testul Bechdel pana in prezent. Acestea fiind spuse, iata cativa clasici care au reusit sa castige stampila de aprobare Bechdel.

1. „Viata lui Brian a lui Monty Python” (1979)

In ciuda faptului ca este un grup de comedianti barbati, Monty Python a portretizat multe femei interesante si convingatoare, inclusiv in  Life of Brian . Filmul trece testul Bechdel atunci cand Loretta (un personaj transgender interpretat de Eric Idle) discuta despre identitatea ei de gen cu Judith (interpretata de Sue Jones-Davies). Pana in acest moment al filmului, personajele se refera la personajul lui Idle ca „Stan” si „Brother”, dar se refera la ea ca „Loretta” si „Sister” dupa aceasta – fara a face o gluma din asta. Destul de progresiv pentru anii ’70, nu?

2. „Sunetul muzicii” (1965)

Nu este de mirare ca un film care are loc partial intr-o manastire trece testul Bechdel – si o face destul de devreme, cand Maria este convinsa de Maica Stareta sa lucreze pentru familia Von Trapp si sa-si reconsidere obiectivele vietii.

3. „Exorcistul” (1973)

Intrucat  The Exorcist  are loc in cea mai mare parte in casa mamei singure Chris MacNeil si a fiicei ei Reagan, filmul trece testul Bechdel aproape de atatea ori cat ne sperie.

4. „Bebelusul lui Rosemary” (1968)

Un alt film terifiant despre o mama si un copil (AKA spawn of the Devil!). Acest film este plin de femei interesante cu mult mai mult decat barbati in minte si trece testul Bechdel cand Rosemary vorbeste cu vecinul ei Terry despre trecutul ei dificil.

5. „Unora le place jazz-ul” (1959)

Acest film primeste puncte bonus pentru ca cei doi personaje principale masculine invata direct cum este lumea pentru femei – si pentru ca sunt amuzanti. Filmul trece Testul cand trombonista Dolores pune la indoiala decizia dirijorului trupei ei de a o plasa in aceeasi camera de hotel cu idiotul Sugar (interpretat de Marilyn Monroe).

6. „Luneta din spate” (1954)

Desi nu toate filmele sale trec testul Bechdel, Alfred Hitchcock a inclus adesea femei puternice in povestile sale. Si, cu siguranta, personajul lui Grace Kelly vorbeste in mare parte cu asistenta Stella despre James Stewart – el  il  joaca pe iubitul ei, pana la urma – dar vorbesc si despre alte lucruri, dand acestui film o trecere usoara.

7. „National Velvet” (1944)

Au fost scrise carti intregi despre implicatiile feministe ale carierei lui Elizabeth Taylor, atat pe ecranul de argint, cat si in afara lui. Intr-unul dintre primele sale filme, actrita o interpreteaza pe Velvet Brown, o tanara care vrea sa depaseasca asteptarile societatii devenind un jocheu de cai. Filmul trece intr-o scena frumoasa in care mama lui Velvet, Edwina, vorbeste despre propriile vise din copilarie.

8. „Vrajitorul din Oz” (1939)

Seria Oz a lui L. Frank Baum a   fost scrisa in timpul ascensiunii Primului Val de Feminism si se vede. Lumea lui este plina de personaje feminine puternice si interesante. Oz  in sine este un matriarhat, condus aproape exclusiv de regine, vrajitoare si alte femei conducatoare. Asa ca nu este surprinzator faptul ca filmul din 1939 trece testul Bechdel cu brio – primul caz in care matusa Em ii spune lui Dorothy ca este prea ocupata sa numere puii pentru a-si asculta povestile.

9. „Pe aripile vantului” (1939)

Nu se poate nega ca acest film este problematic. Are loc in Antebellum South si se ocupa de asta cu toata sensibilitatea rasiala la care te-ai astepta de la Hollywood la sfarsitul anilor ’30. Dar este inca un clasic si trece testul Bechdel de mai multe ori, inclusiv cateva dintre conversatiile impartasite de Scarlett O’Hara si Melanie Hamilton.

De Citit
Related News