HomePoliticaHerson: un oras fantoma cu oameni epuizati si cu o lipsa acuta...

Herson: un oras fantoma cu oameni epuizati si cu o lipsa acuta de medicamente dupa atacul rusilor

Un locuitor din Herson a descris situatia din orasul ucrainean ocupat de rusi ca fiind tensionata, cu oameni „epuizati emotional”, strazile goale de la mijlocul dupa-amiezii si soldati rusi adesea vazuti in haine civile.

Femeia a fost contactata printr-o terta parte si vorbea cu putin timp inainte ca administratia desemnata de Rusia din Herson sa ordone civililor sa plece, in timp ce Ucraina incearca sa recastige orasul in contraatacul sau la invazia Moscovei.

Administratia a declarat ca „din cauza situatiei tensionate de pe front, a pericolului crescut de bombardare masiva a orasului si a amenintarii cu atacuri teroriste, toti civilii trebuie sa paraseasca imediat orasul si sa treaca pe malul de est al Niproului!”

Anterior, autoritatile recomandasera oamenilor sa plece; Anuntul  pare sa depaseasca asta.

Vorbind , femeia civila din orasul Herson a spus: „Din pacate, multi locuitori din Herson au fost nevoiti sa ia in considerare parasirea orasului. Fiecare avea propriile motive, griji si temeri. Dar sunt 100% sigur ca nimeni nu a vrut sa mearga.”

 Ea a spus ca Herson a devenit un oras fantoma. Zeci de mii de locuitori ai sai au plecat de la inceputul ocupatiei ruse in martie.

„Seara se pot vedea un numar mare de cladiri inalte in care sunt iluminate maxim doua-trei ferestre. In timpul zilei, puteti intalni oameni mai ales in apropierea pietei. Dar la 15-16 strazile sunt goale si nu este nimeni deloc.”

Un oficial ucrainean, Yuriy Sobolevskyi, a sustinut pe Telegram ca „mizerabila mizerie care terorizeaza Herson ” a ordonat oprirea tuturor ascensoarelor din oras.

Femeia a spus ca nu se gandeste sa plece. „Ca sa fiu sincer, aceasta intrebare ma enerveaza… Acesta este pamantul meu, Herson este casa mea. Am luat parte la mitinguri impotriva ocupantilor din primele zile de razboi, am luptat cat am putut. Aceasta lupta continua.”

Femeia a spus ca in ultimele zile nu a auzit ca cineva ar fi fost obligat sa plece. Unii oameni inca incercau sa ajunga la Vasylivka in regiunea vecina Zaporizhia, singurul punct de trecere dintre teritoriul tinut de Rusia si cel detinut de ucraineana care este inca deschis.

Nu este clar daca aceasta situatie se va schimba acum dupa cele mai recente instructiuni din partea autoritatii desemnate de Rusia.

Femeia a spus ca atmosfera din oras era tensionata. „Oamenii sunt epuizati emotional, unii pur si simplu nu isi parasesc casa pentru a evita contactul cu armata. Este imposibil sa te relaxezi aici. Seara cand aud o masina conducand langa casa, incep sa devin nervos, pentru ca o masina la o ora tarzie nu este un semn bun.”

Ea a insistat ca cei mai multi dintre cei ramasi au inteles ca armata ucraineana „nu va face niciodata rau populatiei si nu va exista bombardament de civili”.

Femeia a spus ca, in timp ce utilitatile au continuat sa functioneze, oamenii erau ingrijorati de puterea si incalzirea adecvate pe timpul iernii. „Toata lumea se teme de iarna care vine.”

Ea a spus ca sunt suficiente alimente de baza disponibile. „Herson s-a transformat in general intr-o singura piata spontana, oamenii vand tot ce pot. Cineva coace paine de casa, cineva coace prajituri, cineva isi vinde lucrurile pur si simplu in mijlocul strazii punandu-le pe o foaie.”

Dar, deoarece rusii luasera barcile oamenilor, ea nu era sigura cum vor fi sustinute livrarile de alimente de pe malul de est.

Femeia a spus ca rechizitele medicale si formula pentru bebelusi erau insuficiente si foarte scumpe. „Tot ce se importa acum sunt medicamente din Federatia Rusa. Medicamentele sunt vandute pur si simplu pe strada din masina sau de unii in privat.”

Au existat intotdeauna cozi lungi la farmacii si lucruri precum antibioticele erau putine.

Nu era sigura daca numarul soldatilor rusi din orasul Herson a crescut sau a scazut, dar observase un contingent tot mai mare de luptatori ceceni in oras.

„Nu pot spune ca sunt mai putini soldati rusi, pur si simplu si-au scos uniformele militare si s-au imbracat in civil. Unii merg pe strada imbracati in haine civile, dar cu o mitraliera.”

Ea a spus ca a salutat sunetul bombardamentelor.

„Locuitorii din Herson sunt speriati de tacere. Imi amintesc, era liniste cateva zile vara si tuturor li s-a parut ca Ucraina a uitat de noi.

„Puteti auzi in mod constant cum Fortele Armate ale Ucrainei bombardeaza pozitiile ocupantilor. Nici nu va puteti imagina cat de fericiti sunt localnicii din cauza asta”, a spus ea.

„Se aud periodic arme automate in diferite parti ale orasului, dar nu se stie cine are un foc.”

Fortele ucrainene sunt inca la o oarecare distanta de orasul Herson, dar au facut incursiuni in alte parti ale regiunii. Fortele ruse par sa fie sapate si sa-si apere pozitiile, in timp ce lanseaza atacuri cu rachete impotriva avansului ucrainean. Oficialii locali numiti de rusi insista ca fortele Moscovei intentioneaza sa apere regiunea, in timp ce oficialii ucraineni spun ca pana la 45 de grupuri tactice de batalion rusesc ar putea fi acum pe malul de vest al Niproului.

Insa oficialii ucraineni spun ca in unele parti ale Hersonului, precum Beryslav, autoritatile de ocupatie si-au incetat activitatile in ultimele zile. „Colaboratorii care au cooperat cu ocupantii rusi continua sa paraseasca orasul cu familiile si proprietatile lor”, a declarat armata ucraineana.

Ucrainenii au lovit un ponton nou ridicat sub podul Antonivskyi, care se afla in apropierea orasului Herson. Autoritatile locale au declarat ca patru persoane au fost ucise.

De Citit
Related News