HomeDiverseCe este hinduismul: origine, credinte, zei hindusi

Ce este hinduismul: origine, credinte, zei hindusi

Hinduismul este o religie a Indiei si una dintre cele mai vechi, mai populare si complexe de pe planeta.

Este a treia din lume, dupa crestini si musulmani, si este cea dominanta in Nepal, Bali (Indonezia), Mauritius (Africa) si alte tari din Asia de Sud si diferite culturi.

In India, 80% din populatie se considera hindusa (termen care nu trebuie confundat cu numele Indiei, care este „indian” sau „hindus” dar nu are neaparat legatura cu practicantul).

Nu are un fondator , o singura dogma sau organizare centrala, este structurat in credinte si doctrine care o fac o filozofie a vietii si se refera la ea ca „sanatana dharma”, ceea ce inseamna traditie sau cale eterna .

Hindusii cred in multi zei, dar intr-un singur Brahman ca principiu universal suprem , pe langa karma, reincarnarea si eliberarea ca tendinte fundamentale. Din acest motiv,  simbolul hinduismului este Om , care reprezinta Brahman, intregul, universul si esentialul.

HINDUISM: ORIGINEA SI ISTORIE

S-a nascut in urma cu mai bine de 4000 de ani ca urmare a unirii practicilor spirituale si rituale din subcontinentul indian.

Termenul hinduism deriva din cuvantul „ hindus ”, care este o adaptare persana a raului Sindhu, care se invecina cu continentul hindustani. In secolul al XIX-lea, colonistii au adaugat sufixul –ism pentru a se referi la setul de practici si credinte din Valea Indusului.

Poate fi impartit in trei perioade :

 1. Vedic – acum 4000 de ani. Regiunea ocupata acum de India si Pakistan era populata de triburi de pastori semi-nomade, iar ceea ce stiau despre religie deriva din Vede . Zeii erau legati de fenomene naturale si ritualuri precum sacrificiile de animale si jertfele de foc erau efectuate pentru a comunica cu ei.
 2. Brahmanic : la o suta de ani dupa vedici, popoarele ariene au invadat triburile si au pus mana pe pamant, transformandu-le in sclavi, creand astfel regimul de caste fara posibilitatea de a lega intre ele sau de promovare. Prima casta a fost formata de brahmani (casta dominanta, cei care conduceau cultul); al doilea chatrias (razboinicii); al treilea vaisyas (negustori si fermieri); iar al patrulea sudrele  (slujitori si slujitori).
 3. Hindu : castele au rezistat, dar budismul parea sa provoace sistemul de caste. Aceasta noua religie fara Dumnezeu nu depindea de zeitati, ci de individ. Brahmanii, pentru a se ocupa de budism, au creat temple pentru a-i pastra pe credinciosi.

CREDINTELE UNUI HINDUS

Hinduismul afirma ca ceea ce este vizibil si material („ Maya ” ) este o iluzie si doar ceea ce este in spatele ei este adevarat, „ Brahman ” sau „ Atma ”. Practica religioasa incearca sa puna capat acestei iluzii de a ne elibera de ciclurile repetitive si infinite ale mortii si reincarnarii datorita intalnirii pacii interioare.

Hinduismul clasic se invarte in jurul a trei idei care deriva din dharma (sistemul organic de reguli care guverneaza comportamentul uman):

 1. Reincarnarea conform karmei.
 2. Societatea organizata pe caste (in vigoare, dar mai flexibila).
 3. Viata in etape (ashram) asociata cu anumite scopuri: brahmacharya (perioada de invatare si castitate incepatori); grihasta (viata de casatorie, intemeierea si intretinerea familiei); vanaprastha (retragere in padure, meditatie si batranete); si sannayasa (pelerinaj la moarte ca renuntare).

A fi hindus astazi inseamna sa accepti unele credinte precum:

 • Karma . Energia produsa in functie de actiunile oamenilor: fiecare cauza isi are efectul. Puteti genera karma buna daca actiunile voastre sunt bune, sau karma negativa daca nu sunt.
 • Dharma . Se refera la modul de mentinere a ordinii si echilibrului in univers. Ele sunt setul de valori si obligatii morale de care este legat hindusul. Pot fi norme sociale, religioase, civile… Iar nerespectarea lor are consecinte sociale si personale.
 • Samsara : reincarnare. Toata viata se bazeaza pe un ciclu de nastere, moarte si reincarnare. Sufletul ocupa un nou corp fizic conform actiunilor sale, putand fi existente superioare, inferioare sau medii.
 • Moksha : eliberare spirituala. Se realizeaza prin trei cai sau cai: cea a actiunii (karma mmarga), cea a cunoasterii (jnana marga) si cea a devotamentului (bhakti marga).

„Fericirea se bazeaza pe acordul cu gandurile, cuvintele si actiunile tale.” – Gandhi

Cele 4 adevaruri vitale ( purushartha ) ale unui hindus sunt: ​​dharma (religie, etica si obligatii); artha (bogatie, prosperitate si munca); kama (placerile, satisfacerea dorintelor si pasiunilor); si moksha .

Alte caracteristici  sunt: ​​dieta vegetariana, interdictia de a se casatori cu cineva dintr-o casta sociala diferita; respingerea lucrurilor materiale si a placerilor pentru a obtine iluminarea; ofrande la altarul zeitatilor dupa cultul care se practica, ritualuri…

ZEITATI SAU ZEI HINDUS

In anul 300 i.Hr. C. au aparut avatare . Fiecare divinitate cereasca avea una sau mai multe reprezentari terestre, uneori ca fiinte mitologice si altele ca figuri istorice. Din acest motiv, unele versanti sunt henoteisti, deoarece recunosc existenta mai multor divinitati , dar numai una este demna de inchinare.

Cultul acestor zei a dus la crearea a numeroase scoli si secte, care exista astazi, prezidate de profesori numiti guru . Primii trei zei formeaza trinitatea sau trimurti, dar lista ar putea continua pentru totdeauna:

 • Brahma , zeul creatiei. Principiu universal care reprezinta absolutul. Este reprezentat ca un barbat cu patru brate.
 • Vishnu , zeul conservarii. Are multi credinciosi, deoarece reuneste puterea, bunatatea si frumusetea. El este descris ca avand patru brate, iar unele dintre cele mai comune avatare ale sale sunt Rama sau Krishna.
 • Shiva , zeul distrugerii. Divinitatea lui are doua jumatati, masculina si feminina. El este descris ca un yoghin albastrui cu patru brate si trei ochi.
 • Parvati – Fiica muntilor si personificarea Himalaya. Ea este sotia lui Shiva.
 • Sarasvati – Zeita intelepciunii, a invatarii si a artei. Ea este sotia lui Brahma si este de obicei infatisata pe o lebada sau un paun.
 • Kali – Energia feminina sau shakti a zeului Shiva. Ea este mama universala, distrugatoarea raului si a demonilor. Este reprezentata ca o femeie albastra cu patru, sase sau opt brate si o sabie insangerata.
 • Ganesha – Zeul intelepciunii si al abundentei, fiul lui Shiva si Parvati. Este reprezentat cu patru brate si cap de elefant.

CARTEA SFANTA A HINDUISMULUI

Nu exista o singura carte sfanta din cauza complexitatii hinduismului , dar exista scripturi antice care sunt clasificate in doua grupuri:

 • Shruti : „auzit”. Instructiunile sunt respectate cu strictete. Ele sunt Vedele (rig-veda, yajurveda, sama-veda si atharva-veda) si Upanishadele .
 • Smriti : „cel amintit”. Texte sacre ulterioare Vedelor, care necesita interpretare si sunt in mod normal atribuite unui anumit autor. Ele sunt Majabharata , cele 18 Purane , Ramayana , Sutre , Aranyakas , texte Ayurveda …

HINDUISM SI BUDISM

Ele tind sa para religii similare, deoarece radacina lor este comuna. Au aparut in India ca noi interpretari ale religiilor vedice sau brahmanice, dar caile lor au fost foarte diferite:

 • In budism a existat un fondator: Gautama Buddha.
 • Hinduismul are multe zeitati, in timp ce budismul este ateu, desi propune si calea catre iluminare.
 • Cei doi au in comun descoperirea interioara de a scapa de ciclul reincarnarii, dar hinduismul o face prin ritual spiritual catre zei.

HINDUISM SI YOGA

In textele perioadei brahmanice, yoga a aparut ca o serie de principii filozofice in care sa se caute imbunatatirea individuala prin exercitii si practici care ar putea echilibra si mentine puritatea corpului, mintii si spiritului.

Aceste practici au trecut granitele si datorita acestui lucru, astazi avem yoga in fiecare colt al lumii.

De Citit
Related News