HomeSanatateMituri si realitati privind igiena dentara a copiilor

Mituri si realitati privind igiena dentara a copiilor

In acest ghid pentru parinti, va explicam cateva convingeri despre dintii de lapte si igiena bucala a copiilor care pot avea ca rezultat un risc pe termen mediu si lung.

 Caria dentara este cea mai frecventa boala cronica in prima etapa a vietii, afectand mai mult de 60% dintre copii si adolescenti, potrivit unui sondaj. In plus, prevalenta cariilor dentare la adulti este de 94,9%, o cifra ingrijoratoare care reflecta un decalaj semnificativ in ingrijirea dentara din tara. 

Cu toate acestea, acum parintii pot transforma viziunea stomatologiei intr-o tendinta preponderent preventiva prin utilizarea tehnologiei si accesul la informatii prin platforme digitale si retele sociale. Pentru ca aceasta tendinta sa prevaleze pe termen lung, este foarte important sa se transmita clar masurile care favorizeaza igiena orala corecta inca de la o varsta frageda si demitifica unele credinte nefondate:

1.  Incep sa se formeze dintii de lapte in timpul sarcinii?

REALITATE – Dintii bebelusului incep sa se dezvolte dupa cateva saptamani de sarcina, prima etapa incepe intre sase si opt saptamani de gestatie. Viitoarele mame pot asigura dinti puternici bebelusilor lor, incluzand cantitati adecvate de calciu, fosfor, vitamina C si vitamina D in dieta lor.

2. Alaptarea ajuta la dezvoltarea bucala a bebelusului?

REALITATE – Alaptarea este esentiala pentru dezvoltarea  dintilor la bebelusi , deoarece suptul mamelonului este un exercitiu fundamental pentru perfectionarea gurii.

3. Nu trebuie sa-mi fac griji pentru sanatatea bucala a bebelusului meu pana cand acesta are dinti.

MIT –  Daca bebelusul meu nu are inca dinti, de ce ar trebui sa-i monitorizez igiena dentara? Este una dintre cele mai frecvente greseli in randul noilor parinti. Aceasta credinta falsa care poate genera riscuri multiple pe termen scurt si mediu in dentitia copiilor. Inainte ca bebelusul sa aiba dinti, este foarte important sa-i curatati gingiile cu tampoane umede de tifon.

4. Cand se nasc dintii de lapte, bebelusii sunt mai iritabili?

REALITATE – Primii dinti ai bebelusului incep sa apara in jurul lunii a sasea de viata. In aceasta etapa este normal ca cel mic sa saliva, sa-si bage obiecte in gura si sa fie mai iritabil decat in mod normal. Pentru a ameliora aceasta senzatie, parintii pot oferi un dintisor (de preferinta rece) sau pot freca gingiile bebelusului cu un deget sau tifon igienizat.

5. Copiilor nu le place sa se spele pe dinti .

MIT –  Tatii pot transforma obiceiul de periaj intr-un ritual distractiv. Strategiile includ cumpararea de pasta de dinti in arome distractive, o periuta de dinti cu personaje pentru copii sau inventarea unui cantec pentru acest moment special, transformand-o intr-un joc distractiv cu mama sau tata.

6. Dintii de lapte nu conteaza.

MIT –  Laptele sau dintii temporari sunt esentiali pentru o buna mestecare si pentru dezvoltarea gurii copilului dumneavoastra. Acestea garanteaza un spatiu adecvat in gura pentru momentul in care dintii permanenti sunt pozitionati, asa ca este esential sa ingrijim cu atentie dintii de lapte in acelasi mod in care ingrijim si cei permanenti.

Este bine sa folositi fluor in dintii copiilor?

REALITATE – La copii, un aport mare de zaharuri este foarte frecvent, astfel incat dintii lor sunt susceptibili la carii. OMS se asigura ca utilizarea fluorului reduce riscul de carie la copii cu pana la 50%. Din acest motiv, aplicarea fluorului este recomandata de stomatologi la copiii dupa varsta de 3 ani, intrucat daca este aplicata inainte de aceasta varsta, dintii copilului ar putea suferi decolorari sau pete albe.

Adultul mediu viziteaza medicul dentist o data la 7 sau 8 ani, consuma trei paste de dinti si o periuta de dinti pe an, una dintre cele mai mici rate de pe continent in igiena orala si dentara. In plus, 80% dintre persoanele care merg la dentist merg atunci cand este necesar un tratament invaziv si, prin urmare, mai costisitor.

De Citit
Related News