HomeSanatateEste o infectie a sinusurilor sau o raceala? Cum sa faci diferenta?

Este o infectie a sinusurilor sau o raceala? Cum sa faci diferenta?

Cand esti plin dincolo de necazurile obisnuite ale sezonului de alergii, o intrebare tinde sa apara foarte mult: am de-a face cu o raceala sau cu o infectie completa a sinusurilor? Deoarece ambele tind sa duca la acelasi grup de simptome nedistractive – cum ar fi drenajul constant, un nas infundat si acel sentiment familiar de rau si oboseala – sunt usor de confundat.

„Sa spui diferenta dintre o raceala si o infectie a sinusurilor poate fi dificil”, confirma un specialist.

Sunt sanse, daca ati avut doar o zi sau doua de simptome, sa aveti o raceala. Dar durerea sau congestia pe o parte a fetei (spre deosebire de ambele) si respiratia urat mirositoare de peste o saptamana ar putea indica ca ati intrat pe teritoriul infectiei sinusurilor, spune ea. Dar devine un pic mai complicat.

O infectie a sinusurilor, numita sinuzita, inseamna pur si simplu ca sinusurile (spatiile goale din jurul nasului care produc mucus) sunt inflamate. Adesea, acest lucru se datoreaza unei infectii cu bacterii sau ciuperci, dar uneori un virus respirator care va loveste nasul si gatul, cum ar fi raceala obisnuita, poate duce si la o infectie a sinusurilor.

Deci, ai de-a face cu inca o raceala sau ai o infectie a sinusurilor? Cititi mai departe pentru a afla despre simptomele fiecaruia, plus cum sa va descurcati indiferent de ceea ce va face nefericit.

In primul rand: Care sunt simptomele unei infectii ale sinusurilor fata de o raceala?

Simptomele unei infectii ale sinusurilor si ale unei raceli sunt foarte asemanatoare, dar infectiile sinusurilor tind sa dureze mai mult si sa devina putin mai urate.

Simptomele potentiale ale unei infectii ale sinusurilor includ:

 • Nas infundat sau congestie
 • Mucus gros alb, galben sau verde
 • Scurgeti in partea din spate a gatului
 • Presiune sau durere in jurul nasului, obrajilor, ochilor, fruntii sau dintilor
 • Scaderea simtului gustului si al mirosului
 • Respiratie urat mirositoare
 • Slabiciune si oboseala
 • Tuse
 • Febra

Daca va simtiti rau, dar nu sunteti inca la *acel* nivel, este posibil sa aveti o raceala (ceea ce, desigur, nu este inca ideal!).

Iata cateva simptome comune ale unei raceli:

 • Nas infundat sau congestie
 • Curge nasul
 • Gat zgarieturi
 • Stranut

In functie de virusul cu care aveti de-a face, s-ar putea, de asemenea, sa aveti:

 • Scaderea apetitului
 • Scurgeti in partea din spate a gatului
 • Durere de cap
 • Dureri musculare
 • Slabiciune si oboseala
 • Durere de gat
 • Tuse
 • O febra scazuta

Dupa cum puteti vedea, exista destul de multa suprapunere intre simptomele unei infectii ale sinusurilor si raceala. Pentru a adauga confuzie: daca credeai ca ai racit, dar pur si simplu nu va disparea sau s-a agravat in ultima saptamana sau cam asa ceva, asta ar putea insemna ca ai dezvoltat de fapt o infectie a sinusurilor.

In mod obisnuit, medicii considera ca marcajul de sapte pana la 10 zile este punctul lor limita pentru cand „probabil este doar o raceala” devine „sa programam o intalnire pentru a va verifica”, spune specialistul.

Cum tratezi o infectie a sinusurilor?

Cele mai multe infectii ale sinusurilor vor disparea fara antibiotice. Daca acesta este cazul dvs., va acopera medicamentele de autoingrijire si fara prescriptie medicala: Ramaneti hidratat pentru a va dilua mucusul, inspirati aburul dintr-o cana sau sub dus de cateva ori pe zi si apasati un amestec cald si umed. prosop sau tampon de incalzire pe fata pentru a usura orice durere faciala.

 Cu toate acestea, daca medicul dumneavoastra vede drenaj asemanator puroiului care iese din sinusuri (ugh), asta inseamna de obicei ca aveti o infectie bacteriana a sinusurilor. Acest lucru necesita un curs de antibiotice si o clatire nazala si un decongestionant, care pot ajuta mucusul sa se elimine din sinusuri si sa reduca umflarea cailor nazale, spune specialistul.

Cum tratezi o raceala?

Tratamentul pentru o raceala este destul de asemanator cu ceea ce ati face pentru o infectie a sinusurilor. Bea, odihneste-te putin si, daca ai dureri de cap sau dureri musculare, poti lua medicamente pentru durere OTC conform instructiunilor de pe eticheta, spune specialistul.

Daca sunteti foarte obosit, luati in considerare si un spray nazal cu steroizi, cum ar fi Flonase (fluticazona), Nasacort Allergy (acetonida de triamcinolona) sau Rhinocort (budesonid), impreuna cu o clatire salina nazala pentru a subtia si a slabi mucusul, astfel incat sa fie mai usor de suflat. din sistemul dumneavoastra.

Cand ar trebui sa vezi un medic?

Daca inca va simtiti prost (sau chiar mai rau) dupa sapte pana la 10 zile, sunati la un medic pentru a fi verificat. In cele din urma, cel mai bun mod de a face diferenta dintre o infectie a sinusurilor si o raceala obisnuita este sa faci o endoscopie nazala, care este locul in care medicul tau iti examineaza nasul si sinusurile cu un instrument subtire si flexibil pentru a vedea ce se intampla acolo, spune Dr. Husain.

Intre timp, daca incepi sa ai simptome mai grave, cum ar fi dificultati de respiratie, febra ta depaseste 101,3 grade Fahrenheit sau dureaza cinci zile sau mai mult, sau durerea ta in gat, cefaleea sau durerea sinusurilor devin aproape *singurul* lucru pe care il poti te poti gandi, solicita asistenta medicala cat de curand.

In caz contrar? Grafeste-te cu o ceasca de ceai fierbinte si prinde-ti din urma spectacolele sau zzz-urile in timp ce corpul tau isi face treaba.

De Citit
Related News