HomeEconomieCe se va intampla cu inflatia, ratele dobanzilor si locuintele? Iata la...

Ce se va intampla cu inflatia, ratele dobanzilor si locuintele? Iata la ce sa va asteptati in urmatorii doi ani

Sa presupunem ca Rezerva Federala stie ce face.

Banca centrala incetineste economia cu o serie de cresteri dureroase ale ratei dobanzii. Scopul sau: reducerea actualei cresteri de 8,3% de la an la an a preturilor de consum, coborandu-le la tinta de 2% a Fed.

Cu cinci astfel de cresteri ale ratei dobanzii in acest an, multi dintre noi s-ar putea intreba: ce urmeaza?

 Pregateste-te pentru inca un an cu rate ale dobanzilor si preturi ridicate

Majoritatea analistilor sunt de acord – si presedintele Fed, Jerome Powell, a spus la fel – cresterile ratelor dobanzilor mai au mult de parcurs. Ratele pe termen scurt sunt in prezent in jur de 3%, iar Fed tinteste intre 4% si 4,5%, asa ca cresterile suplimentare ale ratelor vor continua probabil pana la inceputul anului 2023.

„In timp ce ratele dobanzilor mai mari, cresterea mai lenta si conditiile mai blande ale pietei muncii vor reduce inflatia, ele vor aduce, de asemenea, unele dureri gospodariilor si intreprinderilor”, a spus Powell la un simpozion de politica economica din 26 august. „Aceste costuri nefericite ale reducerii inflatia.”

Iata cum se asteapta sa mearga lucrurile pe masura ce eliminam inflatia din economie:

Pana la sfarsitul anului 2022

Cautati inca doua majorari ale ratei dobanzii de catre Fed, in noiembrie si decembrie.

Aceasta inseamna ca costul banilor pentru achizitionarea de locuinte si refinantare este probabil sa devina mai scump pana cand inflatia se reduce. In timp ce ratele actuale ale creditelor ipotecare pe 30 de ani de aproximativ 6% sunt sub media de aproape 8% din jumatate de secol, nu este probabil sa vedem o schimbare mult mai scazuta in urmatoarele 12 pana la 18 luni.

De asemenea, veti continua sa observati taxe de dobanda mai mari pentru transportarea unui sold pe cardul dvs. de credit.

In 2023

Este probabil sa existe o alta crestere a ratei dobanzii anul viitor – si in acel moment, Fed ar putea rezista, vazand modul in care oferta monetara mai restransa afecteaza economia si, cel mai important, preturile de consum.

Dupa o perioada prelungita de crestere solida a locurilor de munca, pe masura ce pandemia scade, ocuparea fortei de munca se va diminua. Este posibil sa existe disponibilizari si reduceri ale companiilor. Se va vorbi mai putin despre „marea resemnare” sau „renuntarea linistita”.

Un numar tot mai mare de analisti considera ca incetinirea economica iminenta ar putea fi suficienta pentru a arunca SUA in recesiune.

O voce semnificativa in multime care suna o alarma de recesiune este Doug Duncan, economistul sef al Fannie Mae, o companie sponsorizata de guvern care alimenteaza finantarea pentru piata creditelor ipotecare. El se asteapta la o „recesiune moderata incepand din primul trimestru al anului 2023”.

 In 2024

Un sondaj efectuat de analisti, economisti si manageri de fonduri dezvaluie ca majoritatea cred ca pana in 2024 inflatia va fi scazut aproape de tinta de 2% a Fed.

Daca da, ne vom bucura de preturi mai mici pentru alimente, bunuri de larg consum si costul general al vietii. Cu toate acestea, probabil ca vom experimenta somaj mai mare si o economie zdrobita.

Odata ce Fed isi atinge obiectivul de inflatie de 2%, va incepe sa scada ratele dobanzilor pentru a restimula economia.

Da,  tarife mai  mici.

Este ca si cum ai conduce masina in mijlocul desertului pana cand ramai fara benzina – si apoi ai spera sa gasesti o statie de benzina (sau electrica) pentru a alimenta si a reporni motorul. Asa ar trebui sa functioneze politica monetara.

Aceste scenarii se bazeaza pe o reactie economica „corecta” la actiunea Fed privind rata dobanzii. Desigur, asa cum demonstreaza vremurile noastre de pandemie: exista o multime de necunoscute care pot strica cele mai bune planuri.

Ce ar putea merge prost? Fed ar putea bloca economia cu rate ale dobanzilor mai mari, dar costurile pentru consumatori ar putea fi blocate, de asemenea, fara a se misca deloc mai jos. Se numeste stagflatie.

Cu alte cuvinte, Powell de la Fed ar cauta sa faca o plimbare la urmatoarea sa oprire.

 Ce inseamna asta pentru deciziile tale financiare?

Nu ne traim viata dupa un plan macroeconomic. Ne indragostim, facem copii, cumparam case si obtinem noi locuri de munca, totul la pofta unor forte necunoscute. Asa ca Fed isi va face treaba – iar tu ar trebui sa-l faci pe al tau.

Incercarea de a lua decizii financiare in circumstante optime este un bilet catre Misery Bay, Michigan. Ce poti face este:

  • Nu inrautati o situatie financiara incerta, cum ar fi asumandu-ti prea multe datorii.
  • Amintiti-va ca imbunatatirea situatiei dvs. financiare este un proces continuu si pe tot parcursul vietii. Pasii mici dau rezultate pe termen lung.
  • Intelegeti ca o idee buna azi va fi o idee buna maine. Deciziile in graba sunt adesea luate in termene false.
De Citit
Related News