HomeEconomieDin cauza inflatiei, ​​milioane de oameni se lupta sa tina pasul cu...

Din cauza inflatiei, ​​milioane de oameni se lupta sa tina pasul cu facturile

Aproape opt milioane de oameni se lupta sa-si plateasca facturile pe masura ce costurile vietii cresc, a avertizat un organ de paza.

Financial Conduct Authority (FCA) a estimat ca 7,8 milioane de oameni din Marea Britanie considera in prezent facturile o „povara grea”, in crestere fata de 5,3 milioane in 2020.

Preturile la energie, alimente si combustibili au crescut brusc in ultimele sase luni, in parte din cauza razboiului din Ucraina.

Inflatia – ritmul la care preturile cresc – a crescut la 10,1% luna trecuta, revenind la maximul din ultimii 40 de ani.

Nicole din Gainsborough lucreaza pentru o universitate, dar din cauza preocuparilor sale legate de facturile la energie, ea poarta adesea o patura pe umeri atunci cand lucreaza de acasa.

„Consider ca salariul meu este destul de bun si lucrez cu norma intreaga, totusi imi fac griji sa pornesc incalzirea, sa folosesc uscatorul de rufe sau cuptorul pentru a gati”, a spus ea.

Ea a luat masuri acasa pentru a incerca sa scada costurile, cum ar fi instalarea unui contor inteligent.

Dar o alta ingrijorare este ca ipoteca cu rata fixa ​​pe care o are cu sotul ei se va termina in 12 luni, iar ratele au crescut brusc.

„Nu am idee cum ne vom permite”, a spus Nicole. „Apreciez pe deplin ca exista oameni intr-o pozitie mult mai proasta decat noi… dar suntem intr-o situatie total neasteptata ca doi oameni normali, cu venituri normale, care muncesc din greu”.

FCA, care reglementeaza afacerile din Marea Britanie, a chestionat 19.000 de persoane intre februarie si iunie si a constatat:

  • Unul din patru adulti s-a descris ca fiind vulnerabil financiar, ceea ce inseamna ca s-ar gasi rapid in dificultate daca ar suferi un soc financiar.
  • Aproximativ 4,2 milioane de oameni au ratat facturi sau rambursari de imprumut in cel putin trei din cele sase luni inainte de efectuarea sondajului
  • 27% dintre respondentii de culoare neagra au spus ca au considerat ca este o povara grea sa tina pasul cu facturile, comparativ cu aproximativ 15% dintre adultii din Marea Britanie in general.

„Luptand sa tin pasul”

Sheldon Mills, director executiv pentru consumatori si concurenta la FCA, a declarat ca organul de paza a indemnat firmele sa lucreze cu clientii care se lupta sa faca plati.

De asemenea, le reaminteste oamenilor sa contacteze furnizorul lor de energie daca nu isi pot permite facturile, sa faca cumparaturi pentru a gasi cea mai buna oferta si sa caute online pentru sfaturi gratuite si de specialitate privind datorii.

Facturile la energie au crescut brusc in octombrie, cand plafonul pretului energiei – care limiteaza ceea ce furnizorii pot percepe pentru o unitate de energie – a crescut.

De atunci, guvernul a limitat preturile unitare timp de cel putin sase luni pentru a proteja consumatorii, dar este posibil ca milioane de oameni sa se lupte in aceasta iarna.

Preturile la alimente sunt, de asemenea, in crestere din cauza perturbarilor cauzate de razboiul din Ucraina si a lirei slabe, care creste costurile de import.

Preturile alimentelor din Marea Britanie au crescut cu 14,6% in anul pana in septembrie – cea mai mare crestere anuala din 1980 – cu costul marfurilor cheie precum fructele, laptele, cerealele si zaharul, toate crescand.

Aceasta este doar prima degustare a ceea ce va urma din acest sondaj, atunci cand raportul complet va fi publicat anul viitor, dar este semnificativ din cateva motive.

In primul rand pentru ca este unul mare. Peste 19.000 de gospodarii selectate aleatoriu au fost trimise la completarea sondajului, ceea ce reprezinta o dimensiune a esantionului mult mai mare decat cea din care lucreaza majoritatea organizatiilor.

In al doilea rand, pentru ca acest sondaj a fost realizat pana in primavara acestui an, care a fost inainte ca cele mai recente cresteri ale preturilor energiei si ale recentelor cresteri ale preturilor la alimente si combustibili. Daca atatea gospodarii deja aveau probleme in acel moment al anului, va puteti imagina ca imaginea s-a inrautatit semnificativ de atunci. Autoritatea de reglementare semnaleaza in special preocupari pentru nordul Angliei si Tara Galilor in comparatie cu sud-estul Angliei, precum si in randul respondentilor de culoare in comparatie cu populatia in ansamblu.

FCA doreste sa sublinieze ca ia masuri, incepand sa interactioneze cu firmele Cumparati acum, platiti mai tarziu si reamintindu-le altor creditori de datoria lor de a proteja clientii. Dar aceste miscari arata ca mici prajiti atunci cand sunt tinute in raport cu amploarea si adancimea dificultatilor financiare, multi respondenti din cadrul propriului sondaj spun ca se confrunta acum.

De Citit
Related News