HomeSanatate7 sfaturi pentru ingrijirea si comunicarea cu o persoana cu Alzheimer

7 sfaturi pentru ingrijirea si comunicarea cu o persoana cu Alzheimer

Boala Alzheimer (AD), cunoscuta si sub numele de dementa senila de tip Alzheimer (SDAT), este o boala neurodegenerativa. Acest curs cu o deficienta cognitiva severa la care se adauga si probleme de comportament. Aceasta boala este una dintre cele mai frecvente cauze din spatele dementei la persoanele in varsta, iar efectul ei asupra pacientului si a mediului inconjurator este devastator, deoarece Alzheimer este o patologie ireversibila.

De obicei, incepe insidios si reduce din ce in ce mai mult capacitatea cognitiva a persoanei cu o intensitate mai mare , care incepe sa fie incapabil sa-si aminteasca, sa gandeasca si sa rationeze. Aceasta afectiune incepe de obicei sa apara dupa varsta de 65 de ani, desi pot exista unele cazuri cu debut mai devreme.

Cum afecteaza boala Alzheimer o persoana?

Descoperirea bolii Alzheimer este relativ recenta . A fost la inceputul secolului trecut, in 1906, cand un medic german pe nume Alois Alzheimer a examinat creierul unui pacient decedat care in viata a aratat probleme de memorie, limbaj si comportament. Ceea ce a descoperit doctorul a fost ca in creierul lui erau mase ciudate si incurcaturi.

Astazi stim ca ceea ce a observat acest medic au fost placi de amiloid si incurcaturi neurofibrilare, ambele rezultat al acumularii anormale de proteine. Pe de o parte, placile se datoreaza faptului ca proteinele formeaza un agregat in spatiul extraneuronal, astfel incat neuronii degenereaza si legatura dintre ei devine dificila. Pe de alta parte, incurcaturile constituie un agregat proteic care se formeaza in interiorul neuronilor.

Placile, incurcaturile si conexiunile neuronale inadecvate pe care le provoaca sunt cele trei caracteristici definitorii ale Alzheimer. Cu toate acestea, simptomele evidente nu apar decat dupa ce au trecut cativa ani de cand au inceput leziunile cerebrale . Din acest motiv, vorbim de o patologie care este rareori detectata in stadiile incipiente, deoarece uneori nu exista nici un indiciu care sa indice ca ceva nu este in regula.

Simptomele cognitive si comportamentale fac adesea aparitia atunci cand incurcaturile si placile se formeaza in anumite zone ale creierului si neuronii nu mai functioneaza normal. Fiind o boala degenerativa, in timp neuronii nu numai ca inceteaza sa functioneze, dar ajung sa moara. Cea mai grava faza a bolii vine atunci cand sunt afectate regiunile centrale pentru formarea amintirilor noastre, cum ar fi hipocampul.

In ceea ce priveste caracteristicile sale vizibile, Alzheimer implica o pierdere considerabila a memoriei care devine progresiv mai evidenta. Moartea neuronala face ca multe zone ale creierului sa nu poata functiona, astfel incat pacientul va fi din ce in ce mai dependent de restul.

Cand vorbim despre boala Alzheimer, nu putem uita rolul ingrijitorilor, in special al celor informali, care au grija de persoana pentru ca au o legatura familiala sau emotionala cu ea. A participa zilnic la cerintele unei patologii degenerative a carei durata medie este de aproximativ zece ani este o sarcina mai mult decat provocatoare. Daca va aflati in aceasta situatie sau cunoasteti pe cineva care are grija de o persoana cu aceasta boala, este important sa urmati cateva indrumari pentru a efectua corect ingrijirea zilnica. Din acest motiv, in acest articol vom aduna cateva sfaturi pentru a trata corect un pacient cu Alzheimer.

Sfaturi pentru ingrijirea si comunicarea cu o persoana cu Alzheimer

Dupa cum am mentionat, boala Alzheimer este o patologie foarte grea nu numai pentru pacient, ci si pentru mediul sau . Cand o persoana iubita inceteaza sa-si aminteasca si incepe sa uite si sa depinda de ceilalti pentru cele mai esentiale sarcini, este important ca persoanele care isi vor asuma grija sa fie pregatite.

Desi exista persoane care se dedica ingrijirii profesionale a persoanelor varstnice cu aceasta boala, adevarul este ca de multe ori rudele insisi sunt cele care isi asuma acest rol. Daca acesta este cazul tau, continua sa citesti, pentru ca vom aduna cateva sfaturi utile pentru a face fata vietii de zi cu zi ca ingrijitor al unui pacient cu Alzheimer.

1. Incearca sa fii flexibil

Important este ca, desi exista o rutina si ordine acasa, sa inveti sa o reglezi in functie de starea persoanei cu Alzheimer. Pacientul va trece prin momente de mare agitatie emotionala, dar si altele de calm si liniste. Daca este necesar sa abordati o sarcina dificila, incercati sa o indepliniti atunci cand persoana este calma. Nu-l forta sa faca ceva intr-un moment de tensiune sau de confuzie, deoarece acest lucru nu va servi decat la cresterea disconfortului lui si al tau. Profita de momentele de mai mare luciditate pentru a-l determina sa faca acele activitati mai complexe.

2. Bazeaza-te pe profesionisti

Desi tu vei fi cel care se ocupa zilnic de ingrijirea la domiciliu, asta nu inseamna ca nu ar trebui sa te bazezi pe profesionistii de referinta. Nu va sfiati cand va adresati intrebarile in consultatie, deoarece expertii sunt un pilon fundamental pentru a face fata procesului de ingrijire. Cunoasterea bolii si avand la dispozitie toate informatiile despre aceasta va va oferi mai multa competenta de a avea grija de pacient. In plus, puteti contacta si asociatii si grupuri specifice de sprijin pentru pacienti si rude , unde va pot indruma si va pot oferi ajutorul apropiat de care aveti atata nevoie.

3. Ai grija de comunicare

Desi persoanele cu Alzheimer pot prezenta dificultati de limbaj, asta nu inseamna ca comunicarea nu ar trebui sa fie ingrijita. Este important sa urmati cateva reguli minime atunci cand vorbiti cu persoana respectiva . Este esential sa-i folosesti numele pentru a-i adresa si a-i capta toata atentia atunci cand ii vorbesti, precum si utilizarea unui ton cald, prietenos si relaxat.

Incercati sa-i acordati timp ca sa poata gasi cuvintele pe care vrea sa le spuna, nu-l grabi sa se exprime si sa empatizeze cu dificultatea lui. Daca in orice moment nu este capabil sa gaseasca cuvintele pe care doreste sa le spuna, ii poti cere sa arate lucruri pentru a le putea numi in schimb.

4. Incurajati activitatile placute

Un punct fundamental pentru promovarea bunastarii persoanei cu Alzheimer este acela de a oferi spatii de relaxare si distractie pentru aceasta. Incercati sa planificati activitati simple, adaptate la abilitatile dvs. si care vi se par placute. Unele exemple ar putea fi sa faci niste exercitii, sa dansezi, sa rasfoiesti un album foto sau sa joci un simplu joc de societate.

In plus, este, de asemenea, foarte interesant faptul ca persoana este facuta un participant la acele sarcini domestice pe care inca le poate indeplini . De exemplu, vi se poate cere sa puneti masa, sa curatati vasele sau sa gatiti o reteta simpla. Acest lucru ii va incuraja sa se simta utili si integrati in mediul inconjurator, ceva fundamental in cursul bolii.

5. Reorganizati casa

Cand o persoana cu Alzheimer traieste acasa, este important sa se adopte unele masuri si schimbari. Desigur, nu este posibil sa le aplicati pe toate deodata, asa ca incercati sa aveti rabdare si sa aplicati unele dintre ele putin cate putin.

Un aspect esential este evitarea schimbarilor drastice acasa, deoarece acestea pot contribui la generarea unui sentiment mai mare de nesiguranta si stranietate in persoana. De asemenea, este important sa limitati pericolul in toata casa , asa ca ar trebui sa evitati mobilierul cu sticla sau colturile ascutite, scaunele instabile si orice obstacole care ar putea ingreuna trecerea persoanei prin casa.

Este deosebit de important sa tineti sub control aparatele si orice dispozitiv periculos, cum ar fi focul, obiectele toxice sau ascutite. Persoana cu Alzheimer le poate folosi si uita sa le opreasca sau sa se raneasca cu ele, cu ce poate insemna asta. Acelasi control trebuie aplicat ferestrelor, usilor si accesului la balcoane, carora li se pot aplica dispozitive de control care impiedica pacientul sa le deschida fara ajutor.Daca locuiti intr-o comunitate, este interesant sa informati vecinii despre situatia persoanei respective. conditie, astfel incat sa stie cum sa te trateze si ce sa faci daca esti confuz sau speriat.

6. Ai grija de stimuli

Acasa este important sa se masoare stimularea la care este expusa persoana cu Alzheimer. Este necesar sa se evite zgomotele si sunetele puternice. Este util sa opriti televizorul cand nu mai este vizionat, deoarece poate provoca ameteli si confuzie. Un obiect deosebit de problematic pentru persoanele cu Alzheimer sunt oglinzile. Acestea va pot provoca neliniste nerecunoscuti, asa ca este recomandat sa le acoperiti sau sa le evitati.

Este util ca intr-o zona comuna a casei sa existe un ceas mare si un calendar vizibil in care sunt marcate zilele . De asemenea, puteti folosi semne simple (mai bine cu desene), care servesc pentru a indica unde se afla totul. Daca persoana are mai multe sarcini de facut, puteti folosi o tabla pentru a le nota. Incercati sa fiti concis si lasati doar cateva, fara a supraincarca persoana cu multe lucruri de facut, deoarece acest lucru o va incurca.

7. Faceti fata vremurilor grele

Dupa cum am discutat mai devreme, persoanele cu Alzheimer pot trece prin momente calme, dar si prin momente dificile in care se pot gasi pierduti, confuzi si chiar furiosi . Desi este important sa te bazezi pe profesionisti pentru a cunoaste cel mai bun mod de a face fata acestor momente, iti putem spune ca intotdeauna este important sa validezi si sa raspunzi la sentimentele persoanei. Nu-i minimiza disconfortul si incearca sa-i oferi alternative pentru a-l calma: fa ceva care-i place, iesi la aer curat…

De Citit
Related News