HomePoliticaIstorie facuta in China de Xi Jinping: va ramane la conducere pentru...

Istorie facuta in China de Xi Jinping: va ramane la conducere pentru cel putin inca un mandat

S-a facut istorie in China dupa ce s-a confirmat ca presedintele Xi Jinping va ramane la putere – rupand cu un precedent de zeci de ani care limiteaza termenii liderilor chinezi.

Dupa ce a condus China de 10 ani deja, domnul Xi va ramane acum cel putin inca un mandat de cinci ani – si ar putea, teoretic, sa devina lider pe viata.

Ruptura cu traditia il face cel mai puternic lider din China de la presedintele Mao, iar viziunea sa a devenit din ce in ce mai incontestabila.

Confirmarea a venit la sfarsitul celui de -al 20-lea Congres al Partidului Comunist din China , care a durat o saptamana .

Evenimentul are loc o data la cinci ani si are scopul central de a selecta persoanele care vor ocupa functiile de conducere de top in urmatorii cinci ani.

Aceasta include cele doua grupuri vazute ca varful puterii politice in China – Biroul Politic de 25 de oameni si Comitetul Permanent al Biroului Politic, care este format din sapte persoane, inclusiv presedintele.

Noul comitet permanent a fost dezvaluit in timp ce presedintele Xi i-a condus pe scena in ordinea rangului. Conducerea sa a cortegiului a servit drept confirmare ca va ramane secretar general al partidului. Confirmarea sa oficiala ca presedinte va avea loc in martie.

Limita de doi mandate pentru presedintii chinezi a fost introdusa la inceputul anilor 1980, dupa moartea presedintelui Mao.

Guvernarea de aproape 30 de ani a lui Mao a adus Chinei un mare haos, violenta si instabilitate – iar ideea a fost sa se treaca la un model mai „conducere colectiva” si sa se asigure ca puterea nu va mai putea fi niciodata atat de centralizata in mainile unei singure persoane.

In 2018, dl Xi a eliminat cu succes limita de doi mandate din constitutie, deschizand calea pentru consolidarea puterii sale in acest weekend.

Au fost facute si alte amendamente constitutionale saptamana aceasta pentru a evidentia si mai mult statutul „de baza” al domnului Xi in centrul partidului.

Modificarile aduse Comitetului permanent al Biroului Politic sugereaza, de asemenea, ca acesta a devenit din ce in ce mai incontestabil.

Doua figuri in special, Li Keqiang si Wang Yang, sunt notabile in retrogradarea lor din comitetul permanent. Ambii sunt suficient de tineri pentru a mai servi un alt mandat si se pare ca sunt mai inclinati spre reforma, dar niciunul nu este considerat a fi loialisti ai lui Xi.

Cu alte doua retrageri, au fost patru fete noi in echipa de top. Toti cei patru sunt barbati considerati a fi in cercul interior al domnului Xi. Toti au lucrat indeaproape cu el in diferite momente ale carierei sale si probabil sunt considerati de mare incredere.

Il reprezinta pe domnul Xi care umple comitetul permanent cu cei mai apropiati aliati ai sai si pare sa ofere putine ramura de maslin celorlalte aripi ale partidului.

 Din cauza preferintelor dvs. de consimtamant, nu puteti vedea acest lucru. Deschide Optiuni de confidentialitate

De asemenea, nu a existat un succesor evident in componenta comitetului permanent. Un succesor desemnat este, de obicei, orice persoana din acea echipa care este suficient de tanara pentru a servi un mandat de asteptare si doua mandate ca lider, toate inainte de varsta de pensionare de 68 de ani, dar nu a existat nimeni de aceasta varsta.

Acest lucru indica faptul ca dl Xi poate intentiona intr-adevar sa ramana inca 10 ani sau mai mult.

Pozitia sa consolidata conteaza enorm in China si in intreaga lume, deoarece inseamna ca viziunea lui pentru tara este aici pentru a ramane.

Sub conducerea sa, China a devenit din ce in ce mai bogata si mai puternica. Viziunea sa ultra-nationalista a facut-o mai asertiva fata de scena straina si fara scuze cu privire la ascensiunea acesteia.

Dar, in cei zece ani sai la putere, presedintele Xi a centralizat, de asemenea, o mare parte a puterii in cadrul statului si al partidului aflat sub controlul sau. El a epurat rivalii si a inabusit disidenta.

Oamenii din China sunt sub supraveghere si cenzura din ce in ce mai intense, in timp ce jurnalistii, avocatii si grupurile societatii civile au fost in mare parte reduse la tacere.

In discursul sau, el a vorbit despre ambitia sa pentru o „mare intinerire” a Chinei, dar mentiuni repetate despre o „furtuna periculoasa” si „ape agitate” care se apropie, ceea ce ar putea preocupa pe unii observatori internationali.

Expertii spun ca acum ar fi nevoie de un cutremur politic pentru a-l demonta, ceva ce pare din ce in ce mai putin probabil.

De Citit
Related News