HomeEconomieKarl Marx si lupta sa impotriva capitalismului

Karl Marx si lupta sa impotriva capitalismului

Marxismul a produs monstri, dar Karl Marx ramane un ganditor pe deplin relevant ale carui analize sunt mult mai influente decat se recunoaste in general.

Filosofii nu au facut altceva decat sa interpreteze lumea, acum este timpul sa o transformam. Karl Marx a spus-o in celebrul sau Manifest al Partidului Comunist si pana la sfarsitul vietii nu a uitat niciodata sensul acelei afirmatii, deoarece ideile sale nu erau altceva decat un proiect politic de a pune capat unui capitalism pe care il vedea ca o sursa de oprimare.

Inversand termenii filozofiei lui Hegel, Marx pleaca de la ideea ca existenta determina constiinta . Realitatea nu este expresia ratiunii si nici realitatea nu este rationala, asa cum credea autorul Fenomenologiei Spiritului . Mai degraba, Marx afirma ca gandirea si constiinta sunt determinate de realitatea materiala a lumii.Gandim din ceea ce suntem , sustine el. Ideile nu sunt niciodata pure.

Mergand un pas mai departe, Marx va spune ca realitatea primara sunt structurile economice care modeleaza societatea in clase: aristocratia, burghezia si proletariatul . Nu se poate gandi decat de la apartenenta la o clasa, de la o pozitie sociala care ne face sa percepem lumea intr-un anumit fel.

Prusac prin nastere

Marx, nascut la Treves in 1918 (Treves prusac din 1914), provenea dintr-o familie de evrei si studiase filozofia la Bonn. S-a casatorit cu o baroneasa germana si a lucrat o buna parte a vietii sale ca jurnalist, ceea ce i-a adus serioase dificultati materiale pana la intalnit pe prietenul sau Friedrich Engels . Acest lucru l-a ajutat sa intre in lumea economiei.

Cand Marx era tanar, a observat o dezvoltare enorma a capitalismului si o inrautatire a conditiilor de viata ale clasei muncitoare , supusa unor ore de munca epuizante cu un salariu mizerabil. Proletarii nu aveau limite in programul lor, nu existau sindicate care sa-i apere si nici nu aveau drepturi recunoscute. Ei puteau fi angajati si concediati fara costuri si nu erau platiti daca se imbolnaveau . Nici nu au beneficiat de pensii de pensionare sau de asigurare pentru accidente de munca. O lume cruda si apasatoare, descrisa perfect de Charles Dickens in romanele sale.

Revoltat de exploatarea celor mai slabi, Marx a inventat termenul de „alienare” , care defineste atat incapacitatea muncitorilor de a gandi in termeni de interese, cat si beneficiul pe care fiecare capitalist il extrage din efortul fizic al angajatilor sai.

materialismul dialectic

La Bruxelles, in Liga Dreptilor, Marx si Engels au falsificat si scris „Manifestul Partidului Comunist”. Pamfletul de 23 de pagini a fost publicat in germana la Londra in 1848.

Consecinta alinierii este falsa constiinta a clasei muncitoare , care sustine toate mecanismele de dominare a capitalistului. Pornind de la acest concept, Marx a pus bazele materialismului dialectic , care presupune interpretarea lumii in functie de interesele clasei muncitoare.

Materialism pentru ca ceea ce predomina in capitalism sunt relatiile de productie , ceea ce echivaleaza cu a spune ca ideile raspund acelor interese materiale. Si dialectic pentru ca, urmand filozofia lui Hegel, miscarea realului pleaca de la opozitia dintre doua momente in echilibru instabil: teza si antiteza . Capitalul si munca au o relatie esential dialectica in care cei doi se lupta sa imparta plusvaloarea si controlul mijloacelor de productie .

Din aceasta conceptie, Marx sustine ca miscarea muncitoreasca trebuie sa se organizeze pentru a lupta impotriva unui capitalism al carui scop este acumularea de plusvaloare prin exploatarea fortei de munca cu ajutorul tehnologiei. Obiectivul materialismului dialectic trebuie sa fie instaurarea unui socialism care sa puna proprietatea asupra mijloacelor de productie in mainile muncitorilor.

O utopie a egalitatii si a fraternitatii

Marx credea ca triumful socialismului, a carui ultima faza este un comunism in care dictatura proletariatului a abolit clasele, ar trebui sa aiba loc in cele mai avansate societati industrial precum Anglia sau Germania. Dar a murit in 1883 si nu si-a imaginat niciodata ca revolutia socialista va triumfa in 1917 intr-o tara rurala si inapoiata precum Rusia .

Marx s-a inselat in acest punct crucial si nu a putut prevedea niciodata ca comunismul sovietic se va raspandi in toata Europa de-a lungul secolului al XX-lea, dand nastere unei confruntari militare cu fascismul intr-un razboi care ar duce la 60 de milioane de morti. Insa ganditorul german a visat intotdeauna in orele lungi pe care le-a petrecut scriind Capital in Biblioteca Britanica ca comunismul va ajunge sa se impuna capitalismului ca idee eliberatoare si rascumparatoare a unei umanitati exploatate de clasele conducatoare.

Capitalul si munca au o relatie dialectica in care se lupta sa imparta plusvaloarea si controlul mijloacelor de productie

In acest sens, marxismul a fost, inainte de toate, pentru Marx, o utopie care urmarea sa elibereze oamenii de prejudecatile religioase pentru a stabili o noua ordine sociala si economica in care sa domneasca egalitatea si fraternitatea.

Marxismul poate sa fi produs niste monstri care au scapat de intentiile creatorului sau, dar este adevarat ca in mare masura traim inca intr-o lume guvernata de legile pietelor si ale economiei, care conditioneaza deciziile politice si organizarea sociala. Marx, asadar, ramane un ganditor pe deplin valabil , ale carui analize ne-au influentat mult mai mult decat se admite in general. Nu pare exagerat sa spunem ca spiritul sau traieste la 200 de ani de la nastere.

De Citit
Related News