HomePoliticaLiz Truss demisioneaza - si va deveni cel mai scurt prim-ministru din...

Liz Truss demisioneaza – si va deveni cel mai scurt prim-ministru din istoria Marii Britanii

Liz Truss a demisionat din functia de prim-ministru la doar 44 de zile dupa ce a preluat locul lui Boris Johnson.

Ea va fi cel mai scurt ministru din istoria Marii Britanii.

Un nou lider conservator, care va primi cheile numarului 10, urmeaza sa fie ales vinerea viitoare.

Intr-o declaratie citita, doamna Truss a recunoscut ca nu si-a putut indeplini mandatul.

Ea a spus: „Am venit in functie intr-un moment de mare instabilitate economica si internationala.

„Familiile si intreprinderile erau ingrijorate de cum sa-si plateasca facturile”.

 Truss a demisionat – dar ce se intampla acum?

 Ea a spus ca a fost aleasa „cu un mandat de a schimba acest lucru”, adaugand: „Am livrat facturile la energie”.

„Recunosc, totusi, avand in vedere situatia, nu pot indeplini mandatul pentru care am fost ales de Partidul Conservator”, a adaugat ea.

„De aceea, am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a-l anunta ca imi dau demisia din functia de lider al Partidului Conservator.

„In aceasta dimineata, m-am intalnit cu presedintele comitetului din 1922, Sir Graham Brady. Am convenit ca vor avea loc alegeri de conducere in saptamana viitoare”.

Doamna Truss va ramane prim-ministru pana cand succesorul ei va fi ales.

 Sir Graham a spus ca comisia se asteapta sa incheie alegerile de conducere pana vineri, 28 octombrie, cu un nou prim-ministru in vigoare la timp pentru declaratia fiscala din 31 octombrie.

El a spus ca se asteapta ca membrii conservatori sa poata vota, dar candidatii ar putea fi reduse la doar unul.

O sursa inalt Tory a sugerat ca parlamentarii vor trebui sa isi prezinte nominalizarile pana luni.

Demisia doamnei Truss a venit la putin peste 24 de ore dupa ce le-a spus parlamentarilor ca este o „luptatoare, nu o renunta”.

 Cine ar putea sa o inlocuiasca pe Liz Truss ca prim-ministru? Cine va fi viitorul premier?

Au existat multe speculatii cu privire la cine ar putea inlocui doamna Truss, noul cancelar Jeremy Hunt fiind sugerat unul dintre numele principale.

Cu toate acestea, editorul politic adjunct al Sky News, Sam Coates, a spus ca i s-a spus ca domnul Hunt nu va accepta.

Alti parlamentari conservatori care sunt sugerati ca candidati sunt Penny Mordaunt, Rishi Sunak, Kemi Badenoch si chiar fostul premier Boris Johnson.

Fostul candidat la conducere, Tom Tugendhat, sa exclus.

Liderul Comunelor, doamna Mordaunt, si secretarul Justitiei, Brandon Lewis, fac sondaje de la parlamentarii conservatori pentru a stabili daca sa-si puna palariile in ring.

Deputatul conservator James Duddridge, sustinator loial Johnson, a postat pe Twitter sprijinul sau pentru fostul premier, care se afla in prezent in vacanta in Caraibe.

„Sper ca ti-a placut seful tau de vacanta”, a spus el.

„Este timpul sa ne intoarcem. Putine probleme de la birou care trebuie rezolvate.”

 Liderul laburist Sir Keir Starmer a cerut alegeri generale „acum”, afirmand ca publicul britanic „trebuie sa aiba o sansa la un nou inceput”.

El a adaugat: „Tories nu pot raspunde la ultimele lor dezamagiri facand din nou pur si simplu clic pe degete si amestecand oamenii din varf fara consimtamantul poporului britanic.

„Ei nu au un mandat de a supune tara printr-un alt experiment; Marea Britanie nu este feudul lor personal de a conduce asa cum doresc ei”.

Inceputul caderii lui Truss

Caderea doamnei Truss a inceput cand fostul ei cancelar Kwasi Kwarteng si-a anuntat mini-bugetul pe 23 septembrie, ceea ce a provocat saptamani de tulburari economice si, in cele din urma, a dus la demiterea lui vinerea trecuta.

Domnul Hunt, care a votat pentru Rishi Sunak in timpul campaniei de conducere, apoi a preluat functia de cancelar si a renuntat luni la majoritatea reducerilor de taxe nefinantate de la minibuget – subcotand si mai mult autoritatea doamnei Truss.

Secretarul ei de acasa, Suella Braverman, a renuntat apoi dupa ce a spus ca a incalcat regulile de securitate trimitand un mesaj de politica unei colege prin e-mailul personal din greseala.

 PM: „Sunt un luptator, nu un renuntator”

S-a inrautatit dupa confuzia daca votul Laburist in ziua opozitiei privind fracking-ul a fost sau nu un vot de incredere in guvern – ceea ce a dus la acuzatii de „manipulare” fizica a parlamentarilor conservatori de catre colegi.

Unii parlamentari conservatori au cerut public demisia doamnei Truss inainte de asta, dar in cateva ore inainte de a demisiona, o serie de parlamentari conservatori au dezvaluit ca doreau ca ea sa plece.

Regulile Partidului Conservator impiedica un lider sa se confrunte cu un vot de incredere in primele 12 luni de mandat.

Dar se intelege ca dupa ce un numar semnificativ de parlamentari i-au scris lui Sir Graham Brady, presedintele Comitetului deputatilor conservatori din backbench din 1922, cerandu-i sa plece, s-a luat decizia ca nu poate ramane.

De Citit
Related News