HomeSanatateCei 5 muschi principali ai fetei: caracteristici si functii

Cei 5 muschi principali ai fetei: caracteristici si functii

Sentimentele se transmit in mare parte datorita muschilor faciali, exclusiv grupului de mamifere, in care se gaseste fiinta umana. Datorita acestui conglomerat muscular, animalele sunt capabile sa manifeste tristete, frica, atractie, respingere, furie si o gama larga de emotii primare si secundare.

De exemplu, cu siguranta cand vezi un caine care isi arata caninii, percepi un sentiment de pericol iminent, nu? Daca, in schimb, o persoana iti ofera un zambet, toate emotiile pe care le genereaza acest act sunt concepute ca fiind pozitive. Fara a merge mai departe, si conform diverselor publicatii, 55% din comunicarea umana se realizeaza prin gesturi si posturi, adica prin limbajul corpului.

Un act la fel de simplu precum zambetul este primar si de baza pentru specia noastra, dar mecanismul care sta la baza gestului este cu adevarat complicat. Fara a merge mai departe, un total de 12 muschi sunt implicati in ceva la fel de simplu aparent precum formarea unui zambet cu buzele . Daca sunteti interesat de acest subiect, ramaneti cu noi: de data aceasta, va vom arata muschii fetei si particularitatile lor.

Care sunt muschii fetei?

Musculatura faciala a fiintei umane este cea mai dezvoltata din intregul regn animal . Limbajul nostru oral si scris este esential pentru intelegerea si transmiterea unui mesaj, dar, fara indoiala, componenta gestuala nu poate fi neglijata. Ceva la fel de simplu ca sa ridici sprancenele, sa incrunti sprancenele sau sa privesti cu dor de dorinta explica deja mai mult decat toate cuvintele care pot fi adunate intr-o carte.

Cand vine vorba de inregistrarea variabilitatii musculaturii faciale, ne confruntam cu o dilema informativa. Avem peste 30 de muschi ai fetei, asa ca abordarea fiecaruia dintre ei intr-un mediu relaxat si informativ este practic imposibil. Din acest motiv, vom cuprinde grupele musculare ori de cate ori este posibil si ne vom concentra in detaliu pe cele mai relevante la nivel anatomic si/sau vocal.

Cu intentia de a urma o anumita ordine, trecem in revista musculatura fiecarei parti importante a fetei, punand intre paranteze numarul de tesuturi musculare implicate. Nu rata.

1. Muschii ochilor  

Orbicularis oculi este singurul muschi capabil sa inchida pleoapele la om , asa ca rolul sau se explica de la sine. In plus, datorita locului sau de insertie (in fata orbitei; in forma de inel, lat, turtit si subtire) este capabil sa actioneze si asupra canalului lacrimal, ducand acest lichid spre varful gurii. Pe de alta parte, ondulatorul sprancenelor (muschiul supraciliar) este situat in aspectul profund al pielii sprancenelor. Este inervat de nervul facial.

2. Muschii nasului 

Incepem sa disecam musculatura acestei structuri foarte complexe de catre procerus, cunoscut si sub numele de Pyramidalis nasi. Este situat pe dorsul nasului si intre sprancene, este inervat de nervul facial si are functia de a misca pielea frontala in jos intr-un proces uniform.

Trecem la muschiul transversal al nasului, cunoscut si sub numele de Compressor nasi. Are o forma turtita, triunghiulara si subtire, se extinde in partea superioara deasupra nasului (peste nari) si are functia de a dilata narile, printre altele. In cele din urma, gasim depresorul septului nazal , musculus depressor septi nasi, situat pe partea laterala a nasului. Este antagonistul direct al altor muschi nazali.

3. Muschii urechii  

Aici gasim alte 3 structuri musculare de mare relevanta: auricularul anterior, auricularul superior si auricularul posterior . Muschiul auricular anterior este situat pe fata anterioara a auriculului si permite mobilitatea urechii la acele fiinte vii care isi orienteaza aparatul auditiv in functie de originea sunetului (cum ar fi atunci cand o vulpe isi misca urechile).

Pe de alta parte, musculatura auriculara superioara, dupa cum sugereaza si numele, este situata la capatul superior al auriculului, sub forma de evantai. Este inervat de nervul facial si functia sa este de a ridica usor urechea.

Pentru a incheia cu aparatul auditiv, este necesara denumirea musculaturii auriculare posterioare, situata pe marginea posterioara a auriculului. Alaturi de celelalte 2 grupe musculare, este responsabila de directionarea aparatului auditiv catre sursa sonora, mai clar la unele animale decat la altele.

4. Muschii gurii/buzelor si imprejurimile 

Intram pe un teren complicat, deoarece aici gasim cel putin 12 structuri musculare diferite , fiecare dintre ele cu particularitatile sale fiziologice specifice. Va prezentam definitia unora dintre cele mai importante si, ulterior, anexam o lista pentru a nu omite nimic.

Poate ca unul dintre cei mai importanti muschi ai fetei este buccinatorul, situat in fata, mai exact in planul profund al regiunii care se formeaza intre maxilarul superior si mandibula. Acest lucru este esential, deoarece da forma fetei, permite despicaturii bucale sa se mareasca si sa exercite presiune asupra cavitatii bucale, ceea ce ne face mai usor sa formam sunete precum fluieraturi.

Pe de alta parte avem risorio, un conglomerat muscular mult mai mic, dar cu o functie esentiala: a forma zambetul . Acesti 2 muschi mici de forma triunghiulara (omologhi) amplasati pe fiecare parte a fetei maresc diametrul transversal al gurii atunci cand sunt contractati. Datorita lor, poti zambi in momentele de bucurie si emotie ale fiintei umane.

Pe ultima pozitie a mentiunilor speciale (dar nu mai putin importante) avem maseterul, unul dintre cei mai puternici muschi din toata fiziologia umana. Este impartit in 2 portii diferite (una superficiala si una profunda) si indeplineste o functie de neinlocuit la om: mestecarea. Datorita acesteia, maxilarul poate urca si cobori, tocand mancarea cu actiunea dintilor.

In continuare, va aratam o lista cu alti muschi ai gurii si imprejurimile pe care nu o sa-i mentionam in intregime, dar vom acoperi functia acesteia:

  • Orbicularis oris : Este cunoscut sub numele de muschiul sarutarii, deoarece da forma optima buzelor in momentul sarutarii.
  • Muschi de ridicare a buzei superioare si a aripii nasului : dupa cum indica si numele, atunci cand se contracta, ridica buza superioara si aripa nasului.
  • Elevator propriu-zis al buzei superioare: permite expresia faciala a mormaitului, deoarece la contractare trage pielea din zona de sub aripa narii in sus.
  • Muschiul canin : ridica si in interiorul coltului buzelor.
  • Zygomaticus major : elevator si abductor al comisurii labiale.
  • Zigomatic minor : functia sa este de a ridica si abduce partea mijlocie a buzei superioare.
  • Triunghiular al buzelor : deplaseaza coltul buzelor in jos cu contractia sa. Datorita lui, ne putem forma o expresie trista.
  • Barbia patrata – intinde buza inferioara.
  • Chin Tassel – Ridica pielea de pe barbie, cunoscuta si sub numele de barbie.

5. Muschii scalpului  

In fine, nu putem uita ca fiinta umana are si un scalp, format din aproximativ 250 de foliculi de par pe centimetru patrat (de la 90.000 la 140.000 de fire de par in total). Aici gasim muschii epicraneului, temporoparietal si galea aponevrotica.

Muschiul epicranean (occipitofrontalis) este larg, gros si de forma patrulatera. Dupa cum sugereaza si numele, este situat in craniu, in spatele acestuia, deasupra osului occipital. Produce o actiune comuna asupra sprancenelor si a pleoapelor superioare ale fiecarui aparat ocular. Miscand pleoapele si sprancenele, contractam muschii epicraneeni.

Alaturi de muschiul epicranean, temporoparietalul este responsabil de ridicarea urechilor, deschiderea pleoapelor si strangerea fruntii. Este foarte important in generarea expresiilor faciale . In cele din urma, galea aponeurotica acopera partea superioara a craniului, pe care multi dintre noi o denumim in mod obisnuit ca „locul chelie”. Este strans legat de scalp.

Rezumat

Fara pauza, dar fara graba, am acoperit un total de 23 de muschi faciali. Daca va amintiti randurile anterioare, veti vedea ca am lasat cateva in calimara, deoarece am spus ca in total sunt peste 30. Adevarul este ca unii dintre muschii pe care i-am numit sunt impartiti in 2 sau mai multi. sectiuni care capata denumiri diferite, dar cu intentia de a eficientiza procesul si de a oferi informatiile in cel mai inteles mod posibil, le-am combinat in termeni fizioterapeutici viabile.

Daca vrem sa aveti o idee generala, aceasta este urmatoarea: exista mai multi muschi in fata mamiferelor, deoarece transmiterea informatiilor la toate speciile incluse in acest taxon (inclusiv oamenii) comunicam, in mare parte, prin limbaj. corp .

De Citit
Related News