HomePoliticaOpoziția Belarus față de europarlamentari: „Pacea în Europa începe cu Belarusul liber”

Opoziția Belarus față de europarlamentari: „Pacea în Europa începe cu Belarusul liber”

Liderul opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a declarat joi (13 octombrie) europarlamentarilor că o Belarus liberă este una dintre cele mai bune garanții de securitate pentru Ucraina și Europa.

„O Belarus liberă va fi cea mai puternică sancțiune posibilă împotriva terorii [președintelui rus Vladimir] Putin”, a declarat ea comisiei de afaceri externe a Parlamentului European.

„Cel mai bun sprijin pentru o Ucraine liberă va fi o frontieră de protecție de 1.000 km cu o Belarus eliberată, nu cu o colonie rusă”, a spus liderul opoziției.

“Sunt sigură că calea către pace în Europa este prin libertatea în Belarus. Sunt sigură că calea către pace în Europa este prin victoria în Ucraina”, a spus ea.

Președintele Belarusului, Alexander Lukashenka, a reprimat cu brutalitate un val de proteste după realegerea sa în 2020, un vot considerat pe scară largă ca fraudat.

Kremlinul l-a ajutat pe Lukașenka să supraviețuiască demonstrațiilor în masă din 2020, care fuseseră cele mai mari din istoria țării.

„Știu că este calea dificilă și dureroasă, dar este calea cea bună”, a adăugat Tsikhanouskaya miercuri.

Lukașenka a declarat luni că Belarus va desfășura trupe într-un „grup militar comun” care luptă în tandem cu forțele ruse, cedând presiunilor din partea lui Putin.

Dictatorul în vârstă de 68 de ani, care conduce Belarus din 1994, a mai spus că țara sa va găzdui mai multe trupe rusești.

Tsikhanouskaya a spus că Lukașenka încearcă să legalizeze desfășurarea permanentă a trupelor ruse pe teritoriul Belarus.

Lukașenka a acuzat anterior Polonia, Lituania și Ucraina că antrenează militanți pentru a ataca Belarus.

Tsikhanouskaya, în vârstă de 40 de ani, a spus că Lukashenka „dorește să transforme Belarus într-o bază militară uriașă pentru a teroriza Ucraina, Polonia, Lituania și întreaga UE și NATO”.

„Trebuie să-i spunem așa cum este, este ocupație”, a spus ea, adăugând că „înseși existența Belarusului este în joc”.

Putin are nevoie ca Lukașenka să fie văzută ca mai puțin izolată, dar și strategic, Belarus servește drept etapă importantă forțelor ruse, în timp ce Lukașenka încearcă să-și mențină delicatul dans diplomatic între Rusia și Occident.

Lukașenka a fost reticent în a-și trimite propriile trupe în Ucraina, dar nici nu poate supraviețui fără sprijinul lui Putin.

Forțele armate ale Belarusului însumează 48.000 de personal, conform Institutului Internațional de Studii Strategice, și nu au experiență de luptă.

Tsikhanouskaya le-a spus eurodeputaților că, dacă Lukașenka a decis să trimită trupe belaruse în Ucraina, va fi „sinucidere politică” pentru el.

Lukașenko a anunțat o amnistie pentru unii prizonieri politici, dar Țihanouskaya i-a avertizat pe europarlamentari să nu se lase păcăliți de acest lucru.

Tsikhanouskaya a spus că Lukașenka „ne-a făcut de rușine pe toți, permițând rampa de lansare pentru rachete rusești, care au ucis mii de oameni nevinovați”.

Tsikhanouskaya a spus că sub regimul lui Lukașenka 1.350 de prizonieri politici sunt ținuți în condiții subumane și peste „50.000 de oameni au fost reținuți și mulți au murit”.

„Criza politică nerezolvată din Belarus a escaladat și a infectat întreaga regiune”, a spus ea.

Tsikhanouskaya a adăugat că sute de mii de persoane au fugit din Belarus în Ucraina în urma reprimării protestelor din 2020 și au fost forțate să fugă în continuare pe măsură ce Rusia a invadat țara.

De Citit
Related News