HomeAfaceriImportanta unui plan de afaceri

Importanta unui plan de afaceri

 Daca o afacere nu genereaza profit, atunci nu este o afacere.

Cinci mari intelepti se intalnesc pentru a delibera viitorul. Ei par sa prevesteasca succesul, dar, destul de curios, gasesc raspunsul in intrebare.

Prima dintre ele este „Ce?”

Da, prima mare intrebare pe care ar trebui sa si-o puna un antreprenor sau un om de afaceri este ce ar trebui sa produc? Si principiul este foarte de baza. Afacerile, pentru a exista, trebuie sa raspunda unei nevoi, fie ele reale sau chiar create/induse. 

Piata pretentioasa recunoaste ca necesita satisfactori, fie ca este vorba de bunuri, produse sau servicii. Acel ceva pe care clientul il cauta poate fi indus, fie prin imagine, snobism, prezumtie, printre altele, fie pentru ca satisface cu adevarat o nevoie de baza precum hrana, imbracamintea, locuinta, printre altele.

Dar companiile trebuie sa mearga mult mai departe. Identificarea „ce vom produce” presupune si determinarea nivelului de profitabilitate la care ar putea aspira firma, precum si usurinta acesteia de a intra pe piata. 

Desi este adevarat ca in fiecare zi este mai greu sa concurezi, atunci logic ar fi sa cauti acele zone de oportunitate care fac efortul care se tipareste cat mai profitabil si care poate conta pe cea mai lunga permanenta in piata.

Nisele de piata fragmentate, inovatiile, schimbarile in gusturile clientilor, utilizarea tehnologiei, noile tendinte ale modei, sunt ingrediente care dau savoare gustului antreprenorului atunci cand decide ce produs sa aleaga pentru fabricatie.

In unele tari, exista deja industrii strategice bine identificate care prezinta un grad potential de succes mai mare si, desi la un moment dat s-a crezut ca unele dintre ele ar fi putut fi neviabile, realitatea este alta.

Astfel, industriile strategice care au puterea necesara pentru a concura in lume si care se afla in tara sunt zece: 

Aerospatial: cresterea exporturilor in aceasta industrie in ultimii 5 ani a fost de 140%, iar numarul companiilor infiintate in tara s-a triplat intr-o perioada similara.

Industria agroalimentara, formata din ramuri silvicultura, apicultura, acvacultura, zootehnie, cofetarie, tutun, agricultura, printre altele, care ar putea exemplifica bine succesul acesteia prin simplul fapt ca cresterea exporturilor a ajuns la 12% pe an intre 2003 si 2007 privind exporturile agricole.

Constructorul auto, desi situatia economica a lovit-o puternic, nu trebuie sa uitam ca in 2008 productia nationala a depasit 2 milioane de unitati cu o crestere de 4% fata de 2007, asa ca intr-un fel sau altul, aceasta industrie ar trebui sa revina pe termen mediu. .

Cea legata de industria stiintelor vietii, legata de produse chimice, farmaceutice, preparate de parfumerie, articole de toaleta sau cosmetice, printre altele, pozitionand drept a cincea tara exportatoare din lume de echipamente medicale.

Industria electrico-electronica, care este principala activitate productiva de export din tara si care este formata din firme de asamblare a produsului finit, care cer evident inputuri din import.

Industria energiei regenerabile, unde potentialul tarii este foarte mare datorita locatiei geografice si resurselor sale, fara a uita ca este al treilea exportator de energie geotermala din lume.

Industriile creative in care natiunea reuneste un numar mare de companii dedicate oferirii de servicii de divertisment si audiovizuale.

Referinta la moda si habitat, unde pana in 2007 se realizau exporturi de bijuterii din argint pentru peste 100 de milioane de dolari.

Industria rezidentelor turistice, care identifica drept cea mai buna tara din lume pentru stabilirea cetatenilor americani si canadieni pensionari sau pensionari.

Industria serviciilor profesionale si a software-ului, piata  fiind a doua ca marime din America Latina, precedata de Chile.

Un al doilea principiu, care ar aparea firesc, ar fi sa acceptam ca daca nu exista clienti, nu exista afaceri. Prin urmare, cel de-al doilea intelept ar intreba cui sa vindem produsele noastre?

Cu privire la aceasta, trebuie sa avertizam ca pietele nu sunt doar fizice si tangibile. In zilele noastre, utilizarea tehnologiilor informationale, a internetului si a bazelor de date, deschid posibilitatea de a influenta pietele virtuale fara restrictii de bariere fizice sau distante si, prin urmare, este din ce in ce mai usor sa se extinda in piata, actionand la nivel global.

Companiile au mai constatat ca atunci cand o piata tinde sa devina epuizata sau saturata, strategia poate fi orientata spre a continua cu aceeasi afacere, dar in cautarea altor piete alternative. Astfel, acelasi produs care poate fi oferit in Statele Unite sau Canada ar putea fi competitiv pe alte continente sau natiuni, odata ce piata este saturata sau interesul consumatorilor fata de piata initiala inceteaza.

De asemenea, a avea un produs care este unic intr-o tara, fie datorita calitatii sale exceptionale, fie pentru ca este singura regiune din lume in care este produs, face ca pozitionarea regionala sa fie factorul crucial. Sa ne gandim la calitatea perlelor in Japonia, sau a smaraldelor in Columbia, a diamantelor in Africa de Sud. Este acesta poate un exemplu al modului in care o industrie ar putea chiar pozitiona o natiune? Industriile de varf? 

Exista si reglementari legale sau formule unice care forteaza existenta unor produse care se fabrica doar in anumite limite geografice protejate de ceea ce se numeste bine „denumirea de origine”. Tequila ar fi un caz, dar la fel ar putea fi cava din Spania, frizado din Italia si asa mai departe.

Clientii se vor gasi apoi atat in ​​zonele in care sunt produse aceste bunuri dar si in acele regiuni in care nu este posibila generarea acestora din motive evidente. Si se deschide o alta versiune beta pentru afacere.

Dupa ce am rezolvat ce vom produce si cui vom directiona produsul, intrebarea care se pune acum este cum sa o facem. Si acolo isi face participarea al treilea mare intelept.

Omul prin natura sa, este extrem de ingenios si are o mare capacitate de fabricare. La nivel international, iese in evidenta capacitatea sa de a se adapta la diversele conditii in materie de productie. Cu toate acestea, problema trebuie sa fie nu numai eficienta, ci si eficienta.    

Stiind ca pentru a obtine o eficienta adecvata care sa ne conduca la niveluri de productivitate extrem de competitive, este necesar si sa investim in tehnologie, in formare, in formarea talentului uman.

Pe de alta parte, este adevarat ca noua generatie acorda mai multa atentie unei revolutii a cunoasterii si informatiei. Poate ca aici se afla cheia succesului companiilor de astazi. Capitalul intelectual, acel capital intangibil, se dovedeste a fi mult mai profitabil! 

Aceasta a treia intrebare este legata si de sustenabilitatea produsului, intrucat orice companie trebuie sa fie capabila nu doar sa-si atraga clientii, ci si sa-i retina, fie oferindu-le calitate sau caracteristici unice in produse, fie un post-vanzare extraordinar. serviciul pe care il furnizeaza compania clientilor sai sau pur si simplu, prin viteza de raspuns pentru a genera bunurile sau serviciile si a le introduce pe piata. 

Acesti patru piloni constituie, de fapt, punctele de baza pentru a construi adevarate avantaje competitive . Cum ar trebui sa raspunda pentru a genera si sustine aceste avantaje competitive in timp.

Si urmand logica noastra, al patrulea intelept ar intreba, si unde?

Dezvoltarea de produse de inalta calitate care concureaza in mod privilegiat pe diverse piete ne face sa ne gandim din nou la acel forum international despre care a fost deja mentionat anterior.  

In fiecare zi, pietele se extind, fie datorita acordurilor internationale, a consolidarii blocurilor economice, a unificarii monedei in unele tari, a standardizarii produselor, ca sa numim cateva motive.

Aceasta dinamica inseamna ca exista potential pe piata interna dar si pe pietele internationale. Daca detectam acele oportunitati de afaceri in tara noastra si le aducem la viata, am putea avea o garantie mai mare de succes atunci cand ne oferim serviciile.

Sa nu pierdem din vedere, sa exemplificam cu fapte, in lume 4 din 10 televizoare sunt fabricate, si la fel se intampla si cu peste 40% din telefoanele mobile care se exporta in Statele Unite, aceleasi care sunt fabricate.  

Cat de greu ar fi sa aflam ca in zona centrala a Republicii, o institutie de talia ne-a avertizat despre o oportunitate de afaceri, referindu-se la productia de lenjerie de pat, si ca aceasta a fost profitata de un strain. companie care exporta 95% din productie in Statele Unite! Ar fi fost posibil ca noi sa profitam de aceasta oportunitate?

Arthur Barker o spusese deja bine: „Puteti si trebuie sa va modelati propriul viitor, pentru ca daca nu o faceti, sigur ca altcineva o va face”.

Si asta ne duce in cele din urma la al cincilea intelept, care ar pune intrebarea finala si cand sa o facem? 

Totul are un timp, cu toate acestea, oportunitatile nu sunt pentru totdeauna si, mai mult, sunt de obicei temporare. Prin urmare, produsele, bunurile sau serviciile care sunt oferite trebuie sa fie localizate intr-un spatiu, timp si forma. Ele trebuie recunoscute ca fiind temporare, circumstantiale si dimensionale.

Acest concept ne determina sa meditam asupra relevantei, validitatii, importantei si relevantei actiunilor intreprinse de companii.

Si in asta isi gaseste locul un citat, „Totul se schimba, nimic nu dureaza… Nu cautam permanenta in produse, ci concurenta”.

In aceasta incercare de a face compania sa prevaleze, sa se consolideze si de ce sa nu creasca; in acea cautare de a servi clientii si in cele din urma in acea esenta adevarata si autentica de a satisface o nevoie in timp real, este locul in care ciclul intrebarilor incepe din nou in loc sa se termine… 

Si ne intrebam: ce sa producem? Si asta face o adevarata rotunda perpetua, dinamica si flexibila, care transforma antreprenorul intr-un revolutionar al ideilor care genereaza schimbare, pentru ca in sfarsit si pana la urma schimbarile aduc cu ele schimbari.

De Citit
Related News