HomePolitica5 motive pentru care politica de coeziune este strategica pentru Europa

5 motive pentru care politica de coeziune este strategica pentru Europa

Intre 10 si 13 octombrie 2022, aproximativ 20.000 de politicieni, experti in politici, intreprinderi, organizatii ale societatii civile si medii academice au participat la a 20-a Saptamana Europeana a Regiunilor si Oraselor, evenimentul anual privind politica de coeziune organizat de Comisia Europeana si Comitetul European al Regiunilor. 

 Politica de coeziune este principalul instrument de investitii al Europei, ajungand la jumatate de trilion de euro din 2021 pana in 2027. A jucat rolul pompierului in situatia de urgenta COVID-19, este primul raspuns in abordarea consecintelor sociale si economice ale agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei si va juca un rol cheie  in abordarea crizei energetice prin sprijinirea IMM-urilor si a gospodariilor vulnerabile.
Aceste raspunsuri la crize fac fata obiectivelor pe termen lung de a permite tarilor UE sa isi reduca dependenta de combustibilii fosili importati si sa pregateasca Europa pentru urmatoarele etape ale societatii verzi si digitale, asigurand in acelasi timp coeziunea economica si sociala.

1. Securitate energetica si Green Deal

In ultimii 15 ani, politica de coeziune a fost principalul instrument de investitii al UE in economisirea energiei, dezvoltarea surselor regenerabile, infrastructura energetica si retelele de gaze.

Finalizarea recenta a terminalului GNL din Alexandroupolis din Grecia, combinata cu investitia in interconexiunea de gaz Bulgaria-Grecia, sunt doua exemple de infrastructura cruciala cofinantata din fonduri de coeziune. Acestea sunt acum esentiale pentru functionarea pietei energetice a UE, permitand o mai buna aprovizionare cu gaze si o securitate mai buna in sud-estul UE.

In plus, finantarea de coeziune a fost utilizata pentru a face cladirile mai eficiente din punct de vedere energetic (4,4 milioane de tone de echivalent CO2 economisite pe an) si pentru a combate saracia energetica in intreaga UE, de exemplu prin programe de renovare a mai multor apartamente la scara larga in Lituania si Franta.

Fara investitiile de perspectiva ale politicii de coeziune, Uniunea Europeana ar fi mai prost echipata pentru a face fata crizei energetice actuale cauzate de razboiul Rusiei.

Fara investitiile de perspectiva ale politicii de coeziune, Uniunea Europeana ar fi mai prost echipata pentru a face fata crizei energetice actuale cauzate de razboiul Rusiei. Investitiile pentru viitor sunt si mai mari: resursele totale pentru schimbarile climatice din cadrul politicii de coeziune pentru 2021-2027 insumeaza aproape 100 de miliarde EUR. Intre timp, 40 de miliarde EUR de resurse din perioada 2014-2020 pot fi inca folosite de tari si regiuni pentru cetatenii si companiile afectate de cresterea pretului energiei.

2. Servicii de banda larga si digitale pentru toti europenii

Datorita investitiilor in politica de coeziune, Europa este astazi mai potrivita pentru era digitala. Investitiile digitale urmaresc sa depaseasca componentele sociale, economice si geografice ale decalajului digital, permitand fiecare regiune a UE sa profite de beneficiile digitalizarii.

UE construieste coloana vertebrala pentru tranzitia digitala si asigura conexiuni in locuri indepartate atunci cand piata pur si simplu nu poate.

Politica este un mare distribuitor de banda larga: 12 milioane de gospodarii au acum acces la banda larga de cel putin 30 Mbps, dintre care 83% vor fi in Spania, Italia si Polonia. Scopul este de a acoperi 24,7 milioane de gospodarii europene (aproximativ 12% din total) care nu au avut acces la banda larga in 2019.

In plus, UE construieste coloana vertebrala pentru tranzitia digitala si asigura conexiuni in locuri indepartate atunci cand piata pur si simplu nu poate. Cea mai avansata democratie digitala din lume, „e-Estonia”, si-a construit infrastructura folosind finantarea de coeziune. Elevii din toata Europa au beneficiat de conexiuni imbunatatite in timpul pandemiei in timp ce fac scoala acasa.

Dar finantarea de coeziune sprijina, de asemenea, IMM-urile in dezvoltarea si adoptarea tehnologiilor digitale, precum si cooperarea acestora cu firme mari in ceea ce priveste produsele si serviciile TIC. Digital Innovation Hubs si LivingLabs fac acum parte din peisajul digital din multe regiuni. In plus, sute de proiecte locale sustin accesul la e-guvernare, e-sanatate, competente digitale si solutii digitale in utilitatile publice, inclusiv solutii de ultima ora, cum ar fi supercalculatorul Quantum din Ostrava, Republica Ceha.

3. Niciun loc si niciun popor din Europa nu este lasat in urma

Tranzitia verde si digitala este in curs de desfasurare, dar va functiona doar pentru oameni si companii atunci cand este justa.

In ultimul deceniu, un numar tot mai mare de oameni s-au simtit „lasati in urma” si apartinand unor „locuri care nu conteaza”, conducand valurile populiste si neincrederea crescuta in institutii.

De aceea, pe langa instrumentele traditionale ale politicii de coeziune, UE va investi si 19 miliarde EUR intr-un fond pentru tranzitie justa.

In prezent, este posibil ca inflatia si cresterea preturilor la energie sa creasca decalajul dintre bogati si saraci. Pentru a face fata acestui pericol, avem nevoie de solutii adaptate la nivel local si „la loc”, asa cum au propus OCDE si Comitetul European al Regiunilor. Abordarea ar trebui sa fie diferita de la o comunitate la alta. Fara a recunoaste acest element local, guvernele nationale vor rata prioritatile de recuperare.

De aceea, pe langa instrumentele traditionale ale politicii de coeziune, UE va investi si 19 miliarde EUR intr-un fond pentru tranzitie justa. Acesta va sprijini oamenii si comunitatile care sunt cel mai greu afectate de trecerea la neutralitatea climatica, prin intermediul planurilor dezvoltate si implementate prin parteneriate locale.

4. Salvarea echilibrului social

A oferi o baza pentru prosperitate si bunastare pentru oameni inseamna crearea de locuri de munca si sprijinirea celor care trebuie sa dobandeasca noi competente. Acesta este nucleul economiei sociale de piata a UE si, prin urmare, al actiunii politicii de coeziune.

Din 2014 pana in 2020, Politica de Coeziune a oferit sprijin financiar pentru aproape 1,8 milioane de intreprinderi (in principal IMM-uri), generand aproximativ 360.000 de noi locuri de munca – dintre care 36% au fost in Franta, Portugalia, Germania si Polonia.

Cu toate acestea, politica de coeziune investeste si in educatie, formare, incluziune sociala si lupta impotriva saraciei. In ultimii ani, unul din 10 europeni a participat la programe de educatie si formare garantate de Fondul Social European. In total, 17,9 milioane de elevi vor avea acum acces la o infrastructura imbunatatita de ingrijire a copiilor sau de educatie, ceea ce inseamna ca una din patru scoli sau institutii de ingrijire a copiilor din UE au fost renovate datorita finantarii UE.

5. Masina de convergenta a PIB-ului

Politica de coeziune permite regiunilor cele mai putin dezvoltate ale Europei sa se dezvolte si sa profite de oportunitatile oferite de piata interna. Aproximativ doua treimi din fondurile de coeziune merg acolo. Pana in 2019, tarile din Centru si Est care au devenit membre UE dupa 2004 au redus diferenta dintre PIB-urile lor si media UE de la 41 la suta la 23 la suta. Pana in 2023, finantarea politicii de coeziune va creste PIB-ul pe cap de locuitor al regiunilor cel mai putin dezvoltate cu pana la 5%.

Pentru multe regiuni, politica de coeziune a devenit principala sursa de investitii publice.

In plus, pentru multe regiuni, politica de coeziune a devenit principala sursa de investitii publice. Finantarea de coeziune a crescut de la 34% la 52% din totalul investitiilor publice intre rundele de finantare 2007-2013 si 2014-2020.

Cu toate acestea, toate regiunile UE beneficiaza de politica de coeziune, fie ele sarace, fie cele mai instarite. Rentabilitatea este de aproape trei ori mai mare decat investitiile initiale, lasand ca fiecare euro investit in politica de coeziune sa obtina trei. Cele mai dezvoltate regiuni beneficiaza de efecte de propagare, in special atunci cand au legaturi comerciale puternice cu regiunile mai sarace: modernizarea autostrazilor sau a cailor ferate din Polonia, Romania sau Bulgaria (sau podul Peljesac din Croatia) beneficiaza intreprinderile europene interesate de transportul eficient de marfuri. de la un capat la altul al Europei.

De Citit
Related News