HomePoliticaCe a realizat premierul Liz Truss in timpul mandatului?

Ce a realizat premierul Liz Truss in timpul mandatului?

Mandatul lui Liz Truss va fi cel mai scurt din istoria Marii Britanii. Ea a spus ca va ramane in functia de prim-ministru pana cand va fi ales un succesor.

Insa rezultatele acelei alegeri au fost anuntate destul de repede, asa ca mandatul doamnei Truss va fi mai scurt decat cel anterior detinatorul recordului George Canning – un record pe care l-a detinut timp de aproape 200 de ani.

In 1827, mandatul de premier al domnului Canning a durat doar 118 zile, scurtat de moartea sa de tuberculoza. Dar doamna Truss a parasit postul rezistand cu 66 de zile mai putin.

In ciuda faptului ca este cel mai scurt prim-ministru, moartea Reginei la doua zile dupa ce a inceput inseamna ca doamna Truss este prima din 70 de ani care slujeste sub doi monarhi diferiti.

Opinie publica

Unul dintre motivele plecarii rapide a doamnei Truss este din cauza pozitiei partidului sau in sondaje de cand a preluat mandatul.

Avantajul muncii asupra conservatorilor nu a fost mai mare din ianuarie 1998, la scurt timp dupa ce Tony Blair a devenit prim-ministru.

Daca ar avea loc alegeri astazi, sondajele sugereaza ca mai mult de jumatate dintre oamenii din Marea Britanie ar sustine partidul lui Sir Keir Starmer, in timp ce mai putin de un sfert ar vota conservator.

Rata de aprobare personala a doamnei Truss a devenit foarte scazuta, foarte rapid, ajungand la -51 pe 8 octombrie. Doar 16% dintre oameni au spus ca sunt multumiti de performanta ei, in timp ce 67% au spus ca sunt nemultumiti.

Este mai rau decat nivelurile atinse vreodata de Boris Johnson, in ciuda timpului sau mai lung la putere. Este cel mai scazut rating de cand Gordon Brown a atins acelasi nivel in iulie 2008, in plina criza financiara.

Instabilitate politica

Cele sase saptamani de mandat ale premierului au fost definite de tulburarile politice si de demisia celor doi cei mai inalti ministri ai sai.

Demisia lui Kwasi Kwarteng dupa doar 38 de zile la Trezorerie il face al doilea cancelar cu cel mai scurt timp din 1945.

Si cand Suella Braverman a demisionat miercuri, ea a devenit doar al doilea secretar de interne care a servit mai putin de 50 de zile de cand biroul a fost infiintat in 1782.

Schimbarile de personal in timpul scurtului timp al doamnei Truss in functie au fost insotite de schimbari frecvente de politica.

Preluand functia pe 6 septembrie 2022, prima ei zi, Liz Truss a spus ca prioritatile ei vor fi cresterea economiei prin „reduceri de taxe si reforme”, tratarea „practica” cu criza energetica si imbunatatirea accesului la NHS.

Desi mandatul sau de premier a fost scurt, doamna Truss si primul ei cancelar, domnul Kwarteng, au anuntat o serie de reduceri semnificative de taxe si un pachet major de sprijin pentru a ajuta gospodariile sa faca fata crizei energetice.

Mostenirea ei va fi, totusi, mai limitata, deoarece cel de-al doilea cancelar al doamnei Truss, Jeremy Hunt, a anulat aproape toate masurile de reducere a impozitelor ale domnului Kwarteng, precum si planurile sale de a extinde garantia actuala a pretului energiei dupa aprilie 2023.

Ceea ce mai ramane din anunturile ei de polita sunt un pachet limitat de sprijin energetic, cresterea anulata a Asigurarilor Nationale, ridicarea pragului taxei de timbru si capacitatea bancherilor de a primi bonusuri mai mult decat dublul salariului lor.

Tulburari economice

Un alt motiv important pentru care doamna Truss a fost fortata sa demisioneze a fost impactul ei asupra economiei.

Pietele au reactionat negativ la agenda pe care ea si dl Kwarteng au dezvaluit-o la 23 septembrie – la politicile in sine si decizia guvernului de a nu o supune controlului Biroului pentru Responsabilitate bugetara, organul de supraveghere fiscal independent al Regatului Unit.

Receptia negativa a minibugetului in randul investitorilor internationali a dus la o scadere brusca a valorii lirei sterline in raport cu dolarul american.

Cursul de schimb a atins un minim istoric de 1,03 dolari pentru lira sterlina pe 26 septembrie, la trei zile dupa mini-buget, inainte de a creste in saptamanile urmatoare, in parte datorita raspunsului Bancii Angliei.

Volatilitatea pietei si posibilitatea unei cresteri puternice a ratelor dobanzilor bancii centrale au condus, de asemenea, la o crestere a ratelor dobanzilor prognozate.

Sute de produse ipotecare au fost retrase in totalitate de catre creditori, iar debitorii cu rate variabile se confrunta cu perspectiva unei cresteri de rambursare a creditelor ipotecare cu potential sute sau mii de lire pe luna.

De cand Jeremy Hunt a devenit cancelar, previziunile pentru anul viitor au scazut usor, dar sunt inca mai mari decat se asteptase cand doamna Truss a devenit prim-ministru.

Am mentionat multe probleme cauzate de politicile doamnei Truss, dar merita sa ne amintim ca exista si alte probleme care au mare nevoie de atentie.

Avand in vedere haosul de la Westminster in saptamanile dinainte de demisia lui Boris Johnson in urma cu trei luni, este dificil de sustinut ca a existat un guvern eficient in Marea Britanie inca din vara.

Lista de asteptare pentru tratament NHS a atins un alt record in cifre anuntate saptamana trecuta – una din opt persoane asteapta acum tratament.

Oamenii asteapta mai mult decat oricand pentru ingrijirea cancerului, pentru ambulante si in A&E, chiar inainte de a ajunge la perioada de iarna, cand asistenta medicala eficienta devine de obicei si mai dificila.

Ce au spus oamenii pe retelele de socializare?

Unul dintre motivele pentru care s-a spus ca unii parlamentari sunt reticenti in a o inlatura pe Liz Truss a fost ca mai multa instabilitate politica ar insemna mai multe intarzieri.

Dar unii membri ai publicului care si-au exprimat opiniile pe retelele de socializare joi nu au parut prea rau sa o vada plecand.

Urmatoarele harti mentale au fost generate folosind datele culese de Talkwalker, o companie de ascultare sociala, pe baza postarilor Twitter, Tik Tok si YouTube de la utilizatorii din Marea Britanie.

In ultimele 24 de ore, unele dintre cele mai populare fraze principale postate despre Liz Truss includ „incordare economica”, „incercare disperata”, „oameni obisnuiti” si „dizgratie antidemocratica”.

Alte expresii putin mai putin frecvente includ: „case reci” (care se refera la preocuparile legate de costurile de incalzire), „haos total” si „zile intunecate”.

 „Conservatorii Compassionati” este, de asemenea, in tendinte, dar cand se uita la postarile in context, acestia folosesc in mod covarsitor aceasta expresie fie cu sarcasm, fie pentru a spune ca conservatorii nu sunt plini de compasiune.

Este un caz similar cu expresia „felicitari uriase”, cu afise care apar sa-i transmita urari sarcastice doamnei Truss.

Dar cum se compara asta cu prima zi de mandat a lui Liz Truss?

Expresiile de pe 6 septembrie 2022 sunt mult mai variate si reflecta o serie de alte probleme din stirile la acea vreme, cum ar fi migrantii care traverseaza canalul cu „barci mici” si preocuparile legate de criza energetica, situatia economica si saracia.

Expresiile care se refera direct la numirea doamnei Truss ca prim-ministru includ atat „inceput sumbru” si „inceput proaspat” (in mare parte oamenii spun ca cred ca doamna Truss nu este un nou inceput), precum si „asteptari scazute”.

Unele postari sunt pozitive, unii laudand modul in care prim-ministrul a tratat mass-media in acea zi ca un semn ca tara era pe „maini sigure”.

De Citit
Related News