HomePoliticaPrincipalii republicani blocheaza „Casa Chinei” a lui Biden

Principalii republicani blocheaza „Casa Chinei” a lui Biden

Senatorul James Risch s-a autodenominat un soim in problemele Chinei. | Stefani Reynolds/Getty Images

Republicanul de top din Comisia de Relatii Externe a Senatului blocheaza planurile administratiei Biden de a infiinta o „Casa Chinei” la Departamentul de Stat pentru a contracara Beijingul ca o aparenta „acapare de putere birocratica”.

Oficialii Departamentului de Stat resping aceasta caracterizare si indeamna la o aprobare rapida a planurilor.

Biroul senatorului James Risch a impartasit obiectiile republicanului din Idaho cu POLITICO joi, la cateva saptamani dupa ce departamentul a transmis comisiilor de afaceri externe ale Camerei si Senatului o notificare cu privire la planurile sale pentru China House.

Crearea unitatii – in esenta o reorganizare departamentala – pana in prezent a fost in mare masura necontroversata. Niciun alt parlamentar nu s-a opus acestor planuri, a declarat un inalt oficial al Departamentului de Stat, vorbind sub conditia anonimatului din cauza sensibilitatii discutiilor.

„Este important ca orice schimbare organizationala sa imbunatateasca efectiv eforturile SUA de a concura cu China”, a declarat Suzanne Wrasse, purtatorul de cuvant al aripii minoritatii conduse de Risch a comisiei din Senat, intr-o declaratie. „Asa cum este prezentata in prezent comisiei, propunerea Casei Chinei pare a fi o acaparare birocratica de putere, iar senatorul Risch nu va ceda eforturile sale de a se asigura ca exista o supraveghere adecvata si ca Casa Chinei isi serveste scopurile propuse. Pana nu se va intampla acest lucru, Casa Chinei nu va merge inainte.”

Purtatorul de cuvant al lui Risch nu a detaliat ce anume despre propunerea Departamentului de Stat despre care crede ca constituie o acapare de putere sau ar submina supravegherea.

Evolutiile subliniaza faptul ca, in ciuda consensului bipartizan de la Washington ca guvernul comunist chinez reprezinta o amenintare pe termen lung la adresa dominatiei globale a SUA, un acord intre partide pentru exact modul de raspuns poate fi uneori greu de obtinut.

„Partenerii nostri din Congres au sustinut in mod constant ca vor sa faca tot ce le sta in putinta pentru a se asigura ca departamentul este echipat pentru a face fata acestei provocari”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Ned Price, intr-un comunicat. „In acest scop, trebuie sa fim capabili sa avansam cat mai rapid posibil cu China House pentru a integra si coordona abordarea noastra la nivel de departament. Avand in vedere miza, nu ne putem permite o intarziere.”

Oficialii Departamentului de Stat au informat de mai multe ori echipa lui Risch despre China House, au spus persoane familiare cu problema. Departamentul de Stat ar putea, din punct de vedere tehnic, sa ignore astfel de obiectii de la Capitol Hill si sa-si continue planurile. Dar asta se rupe de preferintele administratiei Biden si risca o reactie politica, asa ca este putin probabil ca departamentul sa avanseze fara binecuvantarea lui Risch.

Secretarul de stat Antony Blinken a descris China House drept „o echipa integrata la nivelul intregului departament care va coordona si va implementa politica noastra in probleme si regiuni, lucrand cu Congresul dupa cum este necesar”.

Initiativa pare similara cu Centrul de misiune din China al CIA. Dar au existat intrebari despre daca elementele Casei Chinei vor fi redundante, avand in vedere ca alte unitati ale Departamentului de Stat se ocupa deja de China.

Informatiile publice despre dimensiunea si aria exacta a Casei Chinei au fost rare si ar putea trece multe luni pana cand echipa sa fie complet operationala, chiar daca Risch ar fi aprobat rapid.

Risch s-a autodenominat un soim in problemele Chinei. El a tinut discursuri si a prezentat mai multe proiecte de lege in ultimii ani care, printre altele, au oferit mai mult sprijin Taiwanului, deoarece insula spera sa evite o viitoare invazie chineza.

Blocul sau asupra Casei Chinei a atras critici din partea parlamentarilor democrati.

Andrei Vasilescu, purtatorul de cuvant al aripii majoritare a Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei, condusa de deputatul Gregory Meeks (DN.Y.), a spus ca, desi republicanii din Senat „vorbesc dur” cu privire la guvernul Chinei, „submineaza eforturile de a consolida resursele diplomatice necesare. pentru a aborda provocarea Chinei.”

Miercuri, administratia presedintelui Joe Biden si-a dezvaluit Strategia de securitate nationala, care, asa cum era de asteptat, a plasat China drept principalul competitor geopolitic pe termen lung al Americii.

De Citit
Related News