HomePoliticaArmata ucraineana spune ca 18 rachete de croaziera rusesti au fost distruse

Armata ucraineana spune ca 18 rachete de croaziera rusesti au fost distruse

Armata ucraineana a declarat ca a folosit unitati de rachete antiaeriene si grupuri mobile de foc pentru a distruge rachetele de croaziera rusesti in timpul unui sir de atacuri asupra infrastructurii energetice din intreaga tara.

„18 rachete de croaziera inamice au fost distruse de aviatie, unitati de rachete antiaeriene si grupuri mobile de foc”, a spus un post al Fortelor Aeriene ale Fortelor Armate ale Ucrainei.

„In plus, rusii au atacat de pe nave in Marea Neagra cu rachete de croaziera Kalibr. Un total de 16 porniri”, a continuat.  

Mai multe rachete care zburau spre Kiev au fost doborate de fortele de aparare aeriana din regiune, a declarat primarul orasului Kiev, Vitaliy Klitschko, intr-un comunicat separat.

O serie de atacuri in toata Ucraina  i-au lasat fara electricitate pe locuitorii din Odesa, Cerkasi, Kropyvnitsky, Rivne, Hmelnitki si Lutk, potrivit oficialilor din fiecare regiune.

Amploarea pagubelor aduse instalatiilor electrice din Ucraina de Vest este similara – sau ar putea fi mai grava – cu efectul atacurilor rusesti de la inceputul lunii 10-12 octombrie, a declarat compania de stat de transport a energiei electrice Ukrenergo.

Rusia a lansat o serie de atacuri in toata Ucraina, lovind infrastructura civila si semanand teroare in orase ucrainene departe de primele linii ale razboiului.

Atacurile au crescut din vara cand, potrivit Statelor Unite si Kievului, Moscova a achizitionat drone sinucigasa din Iran.

 Franta a cerut o investigatie a Natiunilor Unite pentru a stabili daca dronele folosite in atacuri sunt furnizate de Teheran.

„Ne asteptam ca expertii ONU sa mearga la sol si sa adune ramasitele acestor drone si sa ne spuna de unde vin. Aceasta face parte din mandatul lor, ei raporteaza de doua ori pe an si trebuie facut”, a declarat ambasadorul Frantei la ONU, Nicolas de Riviere, reporterilor la New York.

Ministrul de Externe al Iranului, Amir Abdollahian, a negat acuzatiile americane si occidentale ca Iranul ar fi furnizat Rusiei drone pentru a le folosi impotriva Ucrainei, potrivit agentiei de presa semi-oficiale iraniene Tasnim.

„Condamnam acuzatiile de a da drone Rusiei in razboiul din Ucraina. Suntem impotriva razboiului oriunde in lume”, a spus Abdollahian dupa intalnirea sa cu premierul armean Nikol Pashinyan la Erevan.

Anterior, Iranul a acuzat Occidentul ca deruleaza o campanie de dezinformare impotriva sa. Rusia a negat, de asemenea, folosirea dronelor iraniene, spunand ca astfel de afirmatii sunt „inferente nefondate” si „ipoteze dezvaluite”.

Ambasadorul Frantei a respins aceste negare, spunand ca „nimeni nu le acorda nicio atentie” si ca „faptele sunt foarte clare”.

Franta considera ca utilizarea dronelor de catre Rusia in Ucraina este „o incalcare masiva a dreptului international umanitar si a dreptului international”, a adaugat el, spunand ca aceasta a fost impotriva rezolutiei ONU privind programul nuclear al Iranului.

Comentariile sale au venit dupa o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind situatia din Ucraina, organizata in urma solicitarilor Frantei si Mexicului.

S-a raportat ca Iranul a trimis personal militar pe teritoriul ocupat de rusi din Crimeea pentru a instrui si a consilia armata rusa cu privire la utilizarea dronelor lor, potrivit doua surse familiare cu serviciile de informatii americane.

Dronele sinucigase sunt un tip de sistem de arme aeriene. Ele sunt cunoscute ca o munitie ratacitoare, deoarece sunt capabile sa astepte ceva timp intr-o zona identificata ca o tinta potentiala si sa loveasca numai odata ce un bun inamic este identificat.

Sunt mici, portabile si pot fi lansate cu usurinta, dar principalul lor avantaj este ca sunt greu de detectat si pot fi trase de la distanta.

Autoritatile ucrainene spun ca Rusia a comandat 2.400 de drone Shahed-136 din Iran si ca rebranding si foloseste Shahed-urile sub numele de „Geran”.

Oficialii americani spun ca au existat deja „cateva dovezi” ca dronele iraniene au „intampinat numeroase esecuri” pe campul de lupta.

De Riviere, ambasadorul Frantei, a spus ca Moscova isi schimba tactica si vizeaza infrastructura civila, deoarece „armata rusa are in mod clar probleme pe teren”.

„Prin urmare, Rusia a decis sa-si creasca presiunea asupra civililor ucraineni pentru a distruge instalatiile energetice, spitalele, scolile. Multe orase din Ucraina au fost vizate de artileria rusa. Acest lucru trebuie sa se opreasca in mod clar.

„Deci aici suntem, trebuie sa vorbim, trebuie sa discutam, trebuie sa punem capat acestui razboi”, a spus de Riviere, „si cu cat mai devreme, cu atat mai bine”.

Atacurile in toata Ucraina

La doar cateva ore mai tarziu, , aproape 1.000 de case din orasul Nikopol din sudul Ucrainei din regiunea Dnipropetrovsk au ramas fara electricitate, dupa ce bombardamentele rusesti in timpul noptii au intrerupt liniile electrice, potrivit guvernatorului Valentin Reznichenko. Orasul Khmelnytskyi din vestul Ucrainei a raportat si el pierderea puterii, in urma unei serii de explozii.

Ministerul Transformarii Digitale al Ucrainei a declarat ca sirenele de aer au fost activate in toata tara, in toate regiunile, cu exceptia Crimeei anexate Rusiei.

Guvernatorul Mykolaivului din sudul Ucrainei a spus ca au fost vazute rachete deasupra capetelor „probabil in drumul lor spre vestul si centrul Ucrainei”.

Guvernatorul Cernihivului din nordul Ucrainei i-a avertizat si pe locuitori cu privire la „amenintarea unei lovituri cu rachete”.

Si in vestul Ucrainei, seful armatei regionale Hmelnytskyi i-a indemnat pe rezidenti sa ramana in casa, pe fondul unor explozii.

Parti din regiunea Odesa au ramas fara electricitate in urma a doua lovituri cu rachete asupra unei instalatii de infrastructura energetica , potrivit seful administratiei militare regionale Maksym Marchenko. Intreruperea internetului au avut loc si in toata Ucraina, a declarat NetBlocks, monitorul global de internet.

De Citit
Related News