HomeDiverseCele 20 de ramuri ale istoriei si ceea ce studiaza fiecare

Cele 20 de ramuri ale istoriei si ceea ce studiaza fiecare

„O generatie care ignora istoria nu numai ca nu are trecut. De asemenea, nu are viitor.”

Lasati acest celebru citat din Robert A. Heinlein, popularul scriitor american de science fiction al secolului al XX-lea, sa serveasca drept introducere a articolului de astazi, in care ne vom cufunda intr-una dintre cele mai putin apreciate, dar cele mai importante stiinte pentru umanitate: Istoria. Stiinta trecutului dar si a prezentului si a viitorului.

Istoria este relatarea evenimentelor trecute . O stiinta sau disciplina a cunoasterii care, prin metode marcate si cu ajutorul altor stiinte auxiliare (economie, politica, biologie, arheologie, geografie, cartografie…), studiaza si expune evenimentele din trecut care au modelat dezvoltarea umanitatii de la origini pana in prezent.

In acest sens, Istoria poate fi inteleasa ca stiinta care ne ajuta sa intelegem de unde venim, unde suntem si incotro ne indreptam. Povestea cuprinde totul. Si tocmai din acest motiv Istoria, ca stiinta, a trebuit sa fie impartita in diferite ramuri, fiecare dintre ele fiind axata pe un aspect specific in cadrul disciplinei.

Astfel, in articolul de astazi si cu scopul de a lauda importanta istoriei ca disciplina stiintifica, vom explora diferitele ramuri in care este impartita, vazand obiectul de studiu al fiecareia dintre ele si intelegerea aplicatiilor lor in cadrul acestei stiinte . Sa incepem.

Care sunt ramurile istoriei si ce studiaza ele?

Istoria este o stiinta sociala care, fiind impartita in diverse ramuri cu un obiect de studiu specific, se concentreaza pe studiul si naratiunea evenimentelor trecute, explorand pana la ultimul detaliu si ordonand cronologic evenimentele care ne-au modelat dezvoltarea ca specie si , mai presus de toate, ca civilizatie umana .

Si ca orice stiinta, Istoria este impartita in diferite ramuri, deoarece este imposibil sa acoperiti toate obiectele de studiu fara specializare. Avem, astfel, istorici care s-au pregatit in fiecare dintre ramuri pentru a face posibila, impreuna, existenta stiintei care, ajutandu-ne sa intelegem trecutul, ne face sa intelegem de ce suntem acolo unde suntem. Sa vedem, deci, care sunt principalele ramuri ale Istoriei.

1. Istoriografie

Istoriografia poate fi inteleasa ca o meta-istorie. Cu alte cuvinte, este ramura istoriei care investigheaza modul in care studiul trecutului a evoluat de-a lungul timpului. Fiind ceva asemanator Istoriei istoriei , analizeaza modul in care ne-am schimbat modurile de a ne studia trecutul.

2. Istoriologie

Istoriologia este ramura istoriei care studiaza de ce au loc anumite evenimente istorice. Aceasta este cunoscuta sub numele de „Teoria istoriei” si este ramura ei care studiaza structura, legile si conditiile realitatii istorice. Acesta acopera metodele despre cum si de ce anumite evenimente istorice au loc in unele locuri, dar nu si in altele.

3. Istoria lumii

Istoria universala este ramura istoriei care studiaza evenimentele trecute dintr-o perspectiva globala , fara a se concentra asupra unor culturi sau natiuni specifice. Studiaza istoria lumii si o surprinde ca un intreg, motiv pentru care este cunoscuta si sub numele de Istorie globala. Desi perspectiva este clar occidentala, aceasta ramura se concentreaza asupra evenimentelor de importanta globala care au modelat prezentul.

4. Istoria nationala

Istoria nationala este ramura istoriei care studiaza evenimentele din trecut ale unei anumite natiuni, statului sau tari. Evident, se tine cont de contextul mondial, dar in centrul atentiei nu este global, ci specific. Obiectul de studiu este segmentat pentru a se concentra asupra realitatii istorice a unei natiuni.

5. Istoria economiei

Istoria economiei este ramura istoriei care studiaza modul in care modul de producere, distribuire si consumare a bunurilor si serviciilor a evoluat de-a lungul istoriei omenirii. Se concentreaza asupra modului in care nevoile umane au fost satisfacute de-a lungul timpului prin dezvoltarea economiei.

6. Istoria artei

Istoria artei este ramura istoriei care studiaza modul in care manifestarile artistice au evoluat de-a lungul istoriei. Este povestea evolutiei artei in timp si in diferitele culturi ale lumii. Arta a facut parte din natura noastra umana practic inca de la origini. Si aceasta ramura studiaza modul in care expresiile artistice s-au schimbat in functie de contextul dezvoltarii lor.

7. Istoria militara

Istoria militara este ramura istoriei care studiaza cauzele, dezvoltarea si consecintele nationale si internationale ale diferitelor conflicte armate care au avut loc de-a lungul istoriei. Nu analizeaza doar razboaiele in sine, ci si impactul pe care acestea l-au avut asupra societatii si culturii natiunilor care si-au suferit efectele.

8. Istoria cartografiei

Istoria cartografiei este ramura istoriei care studiaza modul in care tehnicile cartografice au evoluat de-a lungul istoriei. Cartografia poate fi inteleasa ca o stiinta aplicata si auxiliara a Istoriei care este responsabila cu efectuarea masuratorilor si obtinerea de date din diferitele regiuni ale suprafetei Pamantului pentru a le reprezenta grafic la scara. Hartile au evoluat mult de-a lungul timpului. Si aceasta ramura studiaza modul in care s-a intamplat acest lucru.

9. Istoria lingvisticii

Istoria lingvisticii este ramura istoriei care studiaza originea si evolutia limbajului uman de-a lungul timpului si de-a lungul diferitelor epoci si culturi istorice ale lumii. Este disciplina care povesteste modul in care limbile au evoluat si care ne permite sa explicam de unde provin limbile moderne.

10. Istoria diplomatica

Istoria diplomatica este ramura istoriei care studiaza si povesteste cum au fost relatiile internationale dintre state de-a lungul timpului. Cu alte cuvinte, este disciplina care analizeaza evolutia (si consecintele acesteia) a relatiilor diplomatice si juridice dintre tari, natiuni si state suverane pentru a intelege aliantele si conflictele acestora, precum si a intelege motivul situatiei actuale.

11. Istorie publica

Istoria publica este ramura istoriei care, in realitate, serveste ca un amestec mixt pentru a desemna toate acele activitati care sunt desfasurate de oameni care au pregatire in istorie, dar care nu lucreaza in medii academice . Dezvaluirea Istoriei este un exemplu clar in acest sens, pe langa tot ce tine de muzee, parcuri tematice, documentare si, pe scurt, tot ceea ce aduce Istoria publicului larg.

12. Istorie sociala

Istoria sociala este ramura istoriei care se concentreaza pe studierea trecutului, in cele din urma, al oamenilor. Cu sprijinul multor alte ramuri, aceasta disciplina se concentreaza asupra modului in care oamenii din epocile trecute au trait si au relationat. Pe scurt, este ramura care ne apropie de intelegerea cum au fost experientele societatilor umane de-a lungul timpului.

13. Istoria dreptului

Istoria Dreptului este ramura istoriei care studiaza modul in care justitia si ordinea care reglementeaza relatiile umane in orice societate au evoluat de-a lungul timpului. Este disciplina care se concentreaza asupra modului in care legile, reglementarile si puterile judiciare s-au schimbat de-a lungul istoriei pana la momentul actual.

14. Istoria culturii

Istoria culturala este ramura istoriei care, in esenta, se concentreaza asupra consecintelor evenimentelor istorice care nu au fost realizate de elita unei societati. Se ocupa de traditiile si evenimentele care fac parte din cultura unei societati si despre modul in care aceasta cultura a aparut si a evoluat pentru a rezista in timpul prezent.

15. Istoria mediului

Istoria mediului este ramura istoriei care studiaza modul in care relatiile si interactiunile dintre fiintele umane si mediu s-au schimbat de-a lungul timpului. Se bazeaza pe faptul ca natura este un agent istoric al schimbarii , intrucat mediul inconjurator a avut o influenta enorma asupra viitorului multor evenimente istorice care au modelat istoria noastra ca umanitate.

16. Istoria genului

Istoria genului este ramura istoriei care studiaza modul in care oamenii au fost reprimati sau au fost privilegiati in functie de genul lor. Evident, femeile au fost cele care au suferit cel mai mult de pe urma consecintelor acestui fapt. Este o disciplina de mare importanta, deoarece intelegerea trecutului intunecat din care venim este singura modalitate de a realiza un viitor mai bun pentru toti, indiferent de problemele de gen sau identitate sexuala.

17. Istorie intelectuala

Istoria intelectuala, cunoscuta si sub numele de istoria ideilor, este o ramura a istoriei care studiaza modul in care operele marilor intelectuali au influentat dezvoltarea lumii si a societatilor umane asa cum le cunoastem. Ideile intelectuale au determinat, la bine si la rau, multe evenimente istorice . Si aceasta disciplina studiaza impactul pe care aceste ganduri intelectuale l-au avut asupra prezentului.

18. Istoria filozofiei

Istoria Filosofiei este ramura istoriei care studiaza impactul marilor figuri filosofice atat in ​​epoca lor, cat si in timpurile moderne. Filosofia este doctrina care, prin aplicarea teoriilor cunoasterii si utilizarea rationamentului logic, reflecta asupra unor concepte abstracte precum adevarul, sensul vietii sau etica. Si aceasta disciplina isi investigheaza originile si evolutia pentru a intelege radacinile cunoasterii umane.

19. Istoria religiei

Istoria religiei este ramura istoriei care se concentreaza pe studiul practicilor si credintelor religioase, precum si al ritului si miturii asociate cu acestea . Religiile au modelat, modelat si cu siguranta vor modela lumea in care traim. Si aceasta disciplina investigheaza modul in care, de-a lungul istoriei, aceste religii au evoluat si au determinat dezvoltarea societatilor umane.

20. Istoria preistorica

Istoria preistorica este acea ramura a istoriei care se concentreaza pe studiul si naratiunea evenimentelor apartinand Preistoriei, acea etapa de timp anterioara aparitiei scrisului. Se concentreaza asupra evenimentelor preistorice, cele care variaza de la aparitia lui Homo sapiens in urma cu aproximativ 350.000 de ani pana la dezvoltarea scrisului in 3300 i.Hr. in Mesopotamia Antica. Aceasta disciplina studiaza modul in care ceea ce inainte de Istorie a determinat, iarta redundanta, istoria noastra.

De Citit
Related News