HomeSanatateCe este reflexul osteotendinos?

Ce este reflexul osteotendinos?

Reflexul tendonului este cunoscut si sub denumirea de reflex de intindere. In general, este un raspuns involuntar la un stimul.

Corpul reactioneaza involuntar la primirea unor lovituri la tendoane, ceea ce provoaca o contractie musculara. Acest fenomen este cunoscut sub numele de reflex osteotendinos sau miotatic, care necesita un stimul care intinde fusul muscular.

Sistemul nervos central este alcatuit din creier si maduva spinarii. Creierul este situat in cavitatea craniana, care contine o cutie osoasa, craniul; in timp ce maduva spinarii strabate canalul vertebral. Aceste structuri sunt acoperite de meninge, craniene sau spinale. Acestea au straturi si in spatii contin lichid cefalorahidian.

Maduva spinarii

Inainte de a vorbi despre reflexul osteotendinos, este important sa cunoastem putin despre persoana responsabila de acesta, maduva spinarii. Aceasta structura primeste si transmite mesaje catre si de la creier. Este partea inferioara a nevraxului, punctul de unire cu creierul, si coboara protejata de coloana vertebrala, meninge si lichidul cefalorahidian. 

Este un fel de cordon care trece prin canalul spinal cu scopul de a transmite impulsuri nervoase. Este responsabil, printre altele, de controlul miscarilor . Transmiterea impulsurilor are loc in doua directii:

 • De la creier la restul corpului: functia eferenta .
 • De la restul corpului la creier: functie aferenta .

Este considerat ca punct de legatura intre creier si restul corpului , deoarece majoritatea fibrelor nervoase se conecteaza cu maduva spinarii. Sinapsele apar atat in ‚Äč‚Äčinteriorul, cat si in exteriorul maduvei spinarii, dar aceasta este responsabila pentru transmiterea informatiilor din diferite organe si structuri.

Ce este o reflexie?

Un reflex este raspunsul motor la un stimul, constient sau nu.  Pentru ca un reflex sa apara, este necesar arcul reflex, adica unitatea fiziologica sau activitatea elementara a sistemului nervos. Prin urmare, stimulul reflecta o intrare catre sistemul nervos central prin receptorii periferici.

Cand un muschi se contracta, nu o face intotdeauna cu aceeasi intensitate, bicepsul nu exercita aceeasi forta atunci cand ridica un pahar cu apa pe care urmeaza sa-l bem ca atunci cand facem flotari suspendate pe o bara, intensitatea contractiei se adapteaza la sarcina de munca.

 Exista patru grupe de reflexe:

 • Postura si atitudinea.
 • Automatizare medulara.
 • Profund u osteotendinoase.
 • Piele superficiala sau musculara.

Reflexul osteotendinos

Reflexul osteotendinos este unul care apare atunci cand organismul raspunde la un stimul mecanic. De obicei, acest reflex apare peste tendoane si, in unele cazuri, peste os. In timpul intinderii, fibrele musculare si fusurile musculare sunt intinse. Acestia din urma sunt responsabili de reglarea contractiei musculare.

Fusurile musculare sunt responsabile pentru trimiterea semnalului catre sistemul nervos central. Odata ce arcul reflex este complet, maduva spinarii determina un impuls prin neuronii motori alfa, cei responsabili de ordonarea contractiei musculare. Astfel se elibereaza tensiunea din fibrele intrafusale.

Reflexele profunde se obtin prin percutarea ciocanului de reflex, folosind o lovitura scurta si rapida aplicata pe un tendon. Acest stimul produce o intindere a tendonului care produce o contractura musculara brusca. Acest raspuns este o expresie a reflexului miotatic sau de intindere.

Cum apare reflexul osteostetic?

Dupa cum am mai spus, reflexele tendinoase apar atunci cand exista o intindere excesiva sau un stimul mecanic asupra tendoanelor in majoritatea cazurilor. Pentru ca acest lucru sa se intample, sunt necesare urmatoarele structuri:

 • Receptor. Este responsabil pentru captarea stimulului prin fibrele intrafusale sau fusurile musculare.
 • Cai aferente.  Compusi din axonii neuronilor senzoriali, se gasesc in ganglionii spinali.
 • Centru nervos. Este situat in maduva spinarii si este alcatuit dintr-un neuron senzorial, un neuron intercalar si un neuron motor.
 • Cai eferente. Sunt formati din axonii neuronilor motori.

In general, un mecanism extern va stimula fusurile musculare, care va initia un potential de actiune care va calatori pe caile aferente catre maduva spinarii. Acest potential va fi captat de neuronul intercalar, care va stimula neuronii motori fara a fi nevoie ca acesta sa urce la creier .

Neuronii motori vor transporta potentialul de actiune inapoi la fibrele musculare prin caile eferente. Odata ce stimulul ajunge la muschi, contractia va aparea din nou. Intregul proces are loc in doar cateva miimi de secunda.

Tipuri de reflexe tendinoase

 • Stilul radial. Antebratul este usor apasat si percutat pe procesul stiloidian radial, antebratul va supina usor. 
 • Superciliar. Apare cu presiune asupra arcului supraciliar. La primirea impulsului, pleoapele se contracta.
 • Glabelar. Se percuta prin apasare intre sprancene. Reactia este o contractie orbiculara a pleoapelor.
 • Cubitopronator. Bratul este plasat in supinatie, se percuta procesul stiloid al ulnei. Reflexul va fi pronatia antebratului.
 • patelar Pacientul se aseaza si lasa picioarele sa atarne. Se exercita presiune asupra tendonului patelar si are loc o contractie a cvadricepsului.
 • triceps. Pacientul intinde bratul si cotul in jos. Percutare pe tendonul tricepsului. Raspunsul va fi extinderea antebratului.
 • Bicipital. Persoana se intinde si semiflexeaza bratul. Ulterior, tendonul bicepsului este percutat. Reactia va fi flexia antebratului.
 • Mediopubian. Pacientul sta intins pe podea, cu picioarele departate si genunchii indoiti. Se loveste peste simfiza pubiana. Acest lucru va provoca o contractie a muschilor abdominali.
 • Maseteric. Persoana pune gura intredeschisa. Ulterior, specialistul pune degetul pe barbie, facand presiune. Daca este facut corect, pacientul va ajunge sa inchida gura.
 • Calcaneul. Pacientul sta atarnand picioarele, iar tendonul lui Ahile trebuie percutat, aceasta va genera contractia tricepsului surei si flexia plantara a piciorului.

Reflexe patologice

Toate reflexele mentionate mai sus sunt considerate normale la persoanele sanatoase. Cu toate acestea, exista o serie de reflexe osteotendinoase care sunt considerate patologice.

Aceste reflexe sunt prezente la copiii mici din cauza imaturitatii sistemului nervos. In conditii normale, aceste reflexe dispar odata cu cresterea si maturizarea , cu toate acestea, pot fi prezente in unele boli precum meningita.

Reflexele osteotendinoase patologice sunt urmatoarele:

 • Babinski, Chaddock si Oppenheim. Ei evalueaza raspunsul plantar si sunt pozitivi atunci cand exista extensie a degetului mare si abductie a restului degetelor.
 • bot _ Este produs prin lovirea usoara a buzelor cu un depresor de limba, iar raspunsul este incretit.
 • Cautare. Apare atunci cand are loc o miscare a gurii spre stimul prin mangaierea partii laterale a buzei superioare.
 • prindere. Persoana inchide strans mana stimuland usor palma.
 • Palmomental . Contractia muschiului mentalis are loc la frecarea palmei mainii.

Un mecanism simplu care implica mai multe structuri

Dupa cum puteti vedea, reflexul osteotendinos este un mecanism involuntar al organismului care este produs de anumiti stimuli externi. Acest mecanism implica diverse structuri, care trebuie sa functioneze fara nici o problema pentru ca acesta sa se desfasoare normal.

De Citit
Related News