HomeEconomieRiscul mare de recesiune despre care nimeni nu vorbeste

Riscul mare de recesiune despre care nimeni nu vorbeste

Alegerile intermediare, le-ar putea oferi republicanilor controlul asupra uneia sau ambelor camere ale Congresului, prezentand un alt mare obstacol pentru Biden. 

Presedintele Joe Biden saluta o scadere record a deficitului bugetar federal, dar cifrele infirma o tendinta tulburatoare care ar putea reveni sa-l bantuie: costul datoriei guvernamentale creste vertiginos.

Campania necrutatoare a Rezervei Federale de a creste ratele dobanzilor pentru a distruge cea mai proasta inflatie din ultimele patru decenii duce, de asemenea, la cresterea costurilor datoriei. In ultimul an fiscal, SUA au cheltuit mai mult pe platile dobanzilor decat pe programele veteranilor si pe serviciile alimentare si nutritionale combinate – 475 de miliarde de dolari, o crestere de 35 la suta. Iar numarul este de asteptat doar sa creasca.

Acest lucru ar putea limita capacitatea guvernului de a raspunde daca economia se prabuseste intr-o recesiune, potential aruncand milioane de americani fara munca, asa cum se asteapta multi economisti anul viitor.

In timpul recesiunilor recente, Congresul a ajutat la amortizarea loviturii, inundand economia cu controale de stimulare si alte ajutoare. Dar a face asta acum, in timp ce inflatia este in furie – chiar daca ar fi posibil din punct de vedere politic – ar acumula si mai multe datorii si ar putea starni investitorii sa fie atenti fata de politicile care ar putea alimenta preturi mai mari. Aceasta este o lectie pe care a invatat-o pe calea grea prim-ministrul britanic Liz Truss.

„Orice adaugari mai mari la deficit sunt cu adevarat riscante”, a spus Jason Furman, care a fost presedinte al Consiliului Consilierilor Economici sub presedintele Barack Obama. „Am vazut Regatul Unit aspru pedepsit pentru asta si cred ca ar fi destul de problematic.”

Ca o chestiune practica, inseamna ca cheltuielile guvernamentale, de la puncte mari de pe ordinea de zi pana la posibilul sprijin pentru gospodariile aflate in dificultate, ar trebui compensate cu majorari de taxe sau reduceri de cheltuieli, nu cu mai multe imprumuturi, un obstacol colosal chiar si atunci cand partidul presedintelui controleaza ambele camere ale Congresului. . Alegerile intermediare, aflate acum la doar cateva saptamani, le-ar putea oferi republicanilor controlul asupra uneia sau ambelor camere ale Congresului, prezentand un alt mare obstacol pentru Biden.

Oficialii de la Casa Alba au spus ca nu vad motive de ingrijorare sau pentru o schimbare in pozitia de politica fiscala a presedintelui. Ei au spus ca nu se asteapta la o recesiune, dar daca exista una, probabil ca ar fi usoara.

„Presedintele a avut un principiu fiscal foarte consistent de a nu plati pentru politicile sale”, a spus un oficial inalt de la Casa Alba. „Ma astept ca asta sa ramana.”

Dar oficialul a spus ca reducerea dramatica a deficitului sub Biden le-a oferit factorilor de decizie politica spatiu pentru a se imprumuta daca este necesar. Departamentul de Trezorerie a declarat vineri ca deficitele federale s-au redus cu 1,4 trilioane de dolari in anul fiscal 2022, deoarece cresterea veniturilor fiscale si scaderea cheltuielilor legate de pandemie au contribuit la reducerea decalajului bugetar la jumatate.

„Republicanii din Congres le place sa-i numeasca pe democrati „mari cheltuitori” si ei pretind intotdeauna ca sunt pentru mai putine cheltuieli federale”, a spus Biden in remarci in sala Roosevelt. „Dar sa ne uitam la fapte. Deficitul federal a crescut in fiecare an in administratia Trump, in fiecare an in care a fost presedinte.”

Inalt oficial de la Casa Alba a mai sustinut ca ratele dobanzilor ajustate in functie de inflatie sunt inca sub nivelurile observate in anii 2000 si a spus ca nu are sens sa exageram impactul cresterii ratelor asupra perspectivelor fiscale.

Un al doilea oficial al administratiei a spus ca platile nete ale dobanzilor, desi in crestere, sunt de asteptat sa ramana scazute ca pondere din productia economica – o masura pe care economistii au indicat-o din ce in ce mai mult ca fiind o masura importanta a sustenabilitatii datoriilor.

Dar tulburarile recente din Marea Britanie arata riscurile si provocarile pentru factorii de decizie care se confrunta cu modul de raspuns la cresterea simultana a preturilor, la cresterea datoriilor si la scaderea cresterii.

Simplul anunt al unei propuneri de reducere a taxelor pentru cei bogati a facut sa se zbuciuma pietele din Marea Britanie luna trecuta, fortand banca centrala sa intervina si, in cele din urma, determinand Truss sa demisioneze.

Desi exista diferente importante intre SUA si Marea Britanie, episodul a servit drept reamintire a faptului ca volumul pe care decidentii politici trebuie sa se imprumute este determinat in multe feluri de ceea ce va permite piata datoriilor guvernamentale, a spus Daleep Singh, economist sef global la PGIM. Fixed Income si fost director adjunct al Consiliului Economic National al lui Biden.

Un plan fiscal conceput pentru a stimula capacitatea de crestere a economiei ar fi probabil bine primit de investitorii de pe piata de obligatiuni, a spus Singh. Un plan de a trimite controale de stimulare la fiecare gospodarie probabil ca nu ar fi facut-o.

„Lectia Regatului Unit este ca pietele vor fi mult mai vigilente cu privire la orice plan fiscal in acest mediu, in special pentru tarile care au un stoc mare de datorii care pot intra intr-o recesiune economica si vad ratele dobanzilor miscand substantial mai mari. ” el a spus. „Trebuie sa fii foarte atent.”

Aceasta inseamna ca o coordonare mai stransa cu participantii de pe piata va fi esentiala pentru a evalua reactia acestora inainte de dezvaluirea politicilor fiscale, a spus Singh, pentru ca oficialii sa nu risca o reactie proasta din partea investitorilor.

Pentru factorii de decizie politica, asta va insemna probabil elaborarea de politici care sa ofere ajutor directionat pentru gospodariile vulnerabile, cum ar fi beneficii sporite pentru somaj, care nu vor fi considerate ca agravand presiunile inflationiste si ingreunand munca Fed, a declarat Louise Sheiner, director de politici pentru Centrul Hutchins. privind politica fiscala si monetara si un fost economist Fed. O modalitate de a face acest lucru este compensarea ajutorului cu majorari de taxe, desi democratii s-au straduit sa obtina sprijin pentru astfel de masuri in cadrul propriului lor partid.

„In aceasta recesiune, in care intreaga idee este de a reduce cererea, va exista tensiune intre cheltuielile de stimulare si de ajutor”, a spus Sheiner. „Personal sper ca grija cu privire la stimularea economiei nu impiedica usurarea.”

In timp ce datoria a devenit mai scumpa, nu este atat de mare incat SUA sa aiba probleme sa imprumute mai multi bani in curand, a declarat Marc Goldwein, vicepresedinte senior la Comitetul pentru un buget federal responsabil. Problema mai mare cu care se confrunta factorii de decizie politica este ca cheltuielile deficitare ar putea creste inflatia.

Dar datoria ridicata si in crestere, precum si costurile in crestere care vin cu ea, ar putea provoca o reactie din partea legislatorilor, ceea ce face mai dificila incheierea de acorduri cu privire la modul de a ajuta la amortizarea economiei.

Platile dobanzilor ocupa o parte mai mare din bugetul federal si sunt pe cale sa depaseasca cheltuielile Medicaid in cativa ani si cele mai mari cheltuieli pentru armata pana la sfarsitul deceniului, potrivit proiectiilor Oficiului de Buget al Congresului.

„Inflatia este constrangerea economica, dar aceasta poate fi constrangerea politica”, a spus Goldwein.

De Citit
Related News