HomePoliticaRishi Sunak promite ca va „remedia” greselile lui Truss in primul discurs...

Rishi Sunak promite ca va „remedia” greselile lui Truss in primul discurs in calitate de premier

Rishi Sunak a tinut primul sau discurs in calitate de prim-ministru, spunand ca a fost ales sa preia conducerea pentru a „remedia” greselile facute de Liz Truss.

Vorbind, fostul cancelar a laudat „nelinistea” predecesorului sau si „scopul nobil” al ei de a imbunatati cresterea economica in Marea Britanie.

Dar, a adaugat el: „Au fost facute unele greseli, care nu s-au nascut din rea-vointa sau intentii rele”.

 Dupa ce a intrat in Downing Street fara suporteri prezenti si cu o fata serioasa, domnul Sunak si-a reiterat comentariile de ieri, spunand ca tara „se confrunta cu o criza economica profunda” si ca urmeaza sa vina „decizii dificile”.

Dar el s-a angajat sa abordeze problemele cu „compasiune” si „sa plaseze stabilitatea economica si increderea in centrul agendei acestui guvern”.

Noul premier a adaugat: „Guvernul pe care il conduc nu va lasa urmatoarea generatie, copiii si nepotii vostri, cu o datorie de platit pe care am fost prea slabi pentru a ne plati singuri”.

Sunak si-a revenit la nivel politic luni, fiind numit noul lider al Partidului Conservator fara opozitie, dupa ce fostul premier Boris Johnson a decis sa nu candideze, iar liderul Comunelor Penny Mordaunt a renuntat in ultimul moment.

Castigarea conducerii a insemnat, de asemenea, ca a castigat cheile numarului 10, facandu-l primul prim-ministru britanic asiatic si hindus din Marea Britanie, iar astazi mai devreme a fost rugat de regele la Palatul Buckingham sa formeze un guvern inainte de a prelua oficial puterea.

Cel mai nou si cel mai tanar prim-ministru din vremurile moderne va incepe acum sa-si numeasca echipa de top, cu toti ochii pe ce ministri de cabinet vor intra si iesi.

Sunak o inlocuieste pe doamna Truss, care l-a retras in timpul concursului de conducere de vara pentru a-i prelua pe domnul Johnson, dar a devenit cel mai scurt prim-ministru la guvernare al Regatului Unit dupa dezastrul mini-bugetului sau de reducere a impozitelor.

Anterior, dupa ce a tinut o sedinta de cabinet pentru ultima oara, doamna Truss a avut o audienta cu Regele pentru a-si oferi oficial demisia.

In discursul sau final in calitate de prim-ministru , ea i-a urat domnului Sunak „tot succes”, adaugand: „Stiu ca urmeaza zile mai luminoase”.

Intr-un discurs care a durat putin mai putin de sase minute, domnul Sunak l-a laudat pe un alt predecesor al sai, domnul Johnson, pentru „caldura si generozitatea sa de spirit”.

Dar el a spus ca manifestul pentru care a fost ales Partidul Tory in 2019 „nu este proprietatea exclusiva a niciunui individ” si ca va „si-si va indeplini promisiunea”.

Premierul a subliniat angajamentele privind NHS, educatie, controlul imigratiei si protectia mediului, precum si angajamentul sau fata de Ucraina, spunand ca este un „razboi teribil care trebuie privit cu succes pana la concluziile sale”.

Cu toate acestea, unul dintre mesajele sale principale a fost ca guvernul sau va avea „integritate, profesionalism si responsabilitate”, in timp ce el a incercat sa recastige increderea publicului dupa ultimele saptamani.

„Increderea se castiga”, a spus el. — Si o voi castiga pe a ta.

Citeste mai mult:O sedinta foto de cabinet, un selfie si un nou PM in numarul 10 – cum s-a desfasurat ziua Cine este Rishi Sunak? Primul prim-ministru britanic din Asia din Marea Britanie Sase intrebari la care Rishi Sunak trebuie sa raspunda la numirea cabinetului sau

Sunak a spus ca „nu a fost descurajat” de sarcina, adaugand: „Cand apare oportunitatea de a servi, nu puteti pune la indoiala momentul, ci doar dorinta dumneavoastra.

„Asa ca ma aflu aici in fata voastra gata sa conduc tara noastra in viitor, sa va punem nevoile mai presus de politica, sa va intindem si sa construim un guvern care sa reprezinte cele mai bune traditii ale partidului meu.

„Impreuna putem realiza lucruri incredibile. Vom crea un viitor demn de sacrificiile pe care atat de multi le-au facut si vom umple maine si in fiecare zi dupa aceea cu speranta.”

In primele sale observatii de cand a anuntat ca nu va cauta sa se intoarca la numarul 10, domnul Johnson l-a felicitat pe noul titular, numind-o o „zi istorica”.

El a postat pe Twitter: „Acesta este momentul ca fiecare conservator sa-si ofere noului nostru prim-ministru sprijinul deplin si din toata inima”.

Tories de mare profil i s-au alaturat pentru a trimite laude pe retelele de socializare, Suella Braverman, Priti Patel si Sajid Javid printre primii care sarbatoresc numirea.

Liderul laburist Sir Keir Starmer l-a felicitat, de asemenea, pe domnul Sunak pentru ca „a facut istorie ca primul premier britanic din Asia”.

Dar el a spus ca conservatorii au prabusit economia, cu salarii mici, preturi mari si o criza a costului vietii”, si si-a reiterat apelul pentru alegeri generale imediate, adaugand: „Publicul are nevoie de un nou inceput si de un cuvant de spus in privinta Marii Britanii. viitor.”

Liderul liberal-democrat Sir Ed Davey a facut ecou sentimentul, postand pe Twitter: „Cuvintele lui Rishi Sunak nu vor face nimic pentru a-i linisti pe oamenii care se lupta si sunt ingrijorati de iarna care urmeaza.

„El spune ca vrea sa castige increderea publicului, dar refuza sa aiba incredere publicului cu alegeri generale”.

De Citit
Related News