HomeAfaceriPe masura ce economia Marii Britanii se impiedica, un sector este in...

Pe masura ce economia Marii Britanii se impiedica, un sector este in plina expansiune: whisky-ul

Exporturile de whisky scotian au crescut in acest an. Lira sterlina slaba ar putea stimula si mai multa cerere pentru scotch single malt.

 Economia Marii Britanii a fost afectata de efectele Brexit-ului, razboiului din Ucraina si, cel mai recent, inversarea dramatica a guvernului asupra unei serii de reduceri de taxe planificate care au dus la demisia prim-ministrului Liz Truss. Dar pentru producatorii de whisky din Scotia, afacerile sunt in plina expansiune, iar scaderea abrupta a lirei britanice in raport cu principalele valute ofera un impuls suplimentar, facand whisky-ul mai accesibil pentru cumparatorii din afara Marii Britanii.

„Moneda a avut un efect major – nu exista nicio indoiala despre asta”, a spus John Stirling, co-fondatorul Arbikie Distillery din Scotia.

Volumul exporturilor de whisky din Marea Britanie a crescut in ultimii doi ani, incluzand o crestere de 10,5% in cele 12 luni incheiate in iulie fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit datelor guvernamentale.

 Cresterea exporturilor, determinata de cererea mai mare din Statele Unite si regiunea Asia-Pacific, are loc pe masura ce 20 de distilerii s-au deschis in Scotia in ultimii sase ani, ducand numarul total de distilerii de acolo la 141.

Pe masura ce cererea de scotch creste, lira sterlina se tranzactioneaza aproape de niveluri istorice slabe. Luna trecuta, lira sterlina a scazut pentru scurt timp la 1,035 de dolari, un minim record fata de dolar, ca raspuns la revizuirea economica a doamnei Truss, care a inclus 45 de miliarde de lire sterline (50 de miliarde de dolari) in reduceri de taxe nefinantate, sperie investitorii. De atunci, guvernul ei a renuntat la aproape toate reducerile planificate, dar scaderea lirei sterline a facut parte dintr-o tendinta mai mare de scadere fata de valutele majore, inclusiv cele utilizate in Statele Unite, Franta, Taiwan, India, Singapore si China, principalele destinatii pentru Scotch. In anul care s-a incheiat in iulie, 18% din exporturile de whisky, in valoare, au mers catre Statele Unite, potrivit datelor guvernamentale.

Marea Britanie se confrunta, de asemenea, cu probleme economice sistemice, cum ar fi productivitatea slaba, cresterea scazuta a salariilor, lipsa de muncitori si investitiile instabile in afaceri, de cand tara a votat in 2016 pentru parasirea Uniunii Europene. Miercuri, guvernul a raportat ca preturile de consum ale tarii au crescut cu 10,1% in cursul anului pana in septembrie, cauzate partial de preturile la alimente, care au inregistrat cea mai mare crestere din ultimii 40 de ani.

Avand in vedere ca inflatia mare se asteapta sa influenteze cheltuielile consumatorilor si investitiile in afaceri, Fondul Monetar International a prezis ca economia britanica va trece de la o crestere de 3,6% in acest an la o contractie de 0,3% anul viitor.

Dar companiile de whisky au reusit sa infrunte vanturile economice in contra.

„In general, daca te uiti la ultimii doi-trei ani, tocmai am trecut printr-o perioada incredibil de prospera”, a spus Rupert Patrick, directorul executiv al James Eadie. „Cu totii ne-am scarpinat usor in cap, spunand, ma intreb de ce este atat de bine in acest moment.”

Un factor probabil este ca campaniile publicitare de la unii dintre gigantii bauturilor care in ultimii ani au cumparat distilerii mai mici au contribuit la extinderea atractivitatii whisky-ului pentru consumatorii mai tineri, a spus domnul Patrick.  

Degustari la Distileria Arbikie. Industria a incercat sa-si extinda atractivitatea in randul consumatorilor mai tineri.

In timp ce in trecut, cunoscatorii de scotch ar fi putut privi cu dispret pe cei care l-au amestecat cu Cola, sau chiar doar cu gheata si apa, „Cred ca am renuntat la cateva dintre vechile stereotipuri despre scotch, care cu siguranta a ajutat pe unele piete. ”, a spus domnul Patrick.

Aproximativ 90 la suta din scotch este exportat, potrivit Asociatiei Scotch Whisky, organismul comercial al industriei. Cea mai valoroasa piata este Statele Unite, unde aproape 1 miliard de lire sterline (1,1 miliarde de dolari) de whisky a fost exportat in ultimul an, dupa ce presedintele Biden a suspendat taxele vamale din era Trump pentru whisky-ul scotian.

Leonard Russell, directorul general al Ian Macleod Distillers din Scotia, a spus ca se astepta ca slabiciunea lirei sterline sa fie buna pentru exporturile de whisky, dar ca cererea crescuta de whisky scotian premium din Greater China a fost cel mai mare motor de crestere pentru compania sa.

In timp ce lira mai slaba poate beneficia exportatorilor, inseamna, de asemenea, ca acestia platesc mai mult pentru componentele importate, cum ar fi butoaiele din Statele Unite; o lira sterlina cumpara cu 19% mai putin in dolari decat acum un an. Dar producatorii de whisky sunt mai izolati decat alte intreprinderi de cresterea costurilor de import, deoarece ingredientele lor, cum ar fi orzul, sunt in mare parte produse de casa.

Alte afaceri, precum producatorii britanici de automobile, se bazeaza foarte mult pe componentele importate, care au devenit mai scumpe. Din acest motiv, valoarea in scadere a lirei din anii 1980 nu s-a tradus intr-o performanta sustinuta si puternica pentru afacerile axate pe export, a declarat Diana Coyle, profesor de politici publice la Universitatea din Cambridge.

„Oamenii care sunt in favoarea deprecierii au argumentat intotdeauna despre exporturi, iar acest lucru nu pare sa fie sustinut de istorie”, a spus ea.

Desi exportatorii de whisky au raportat o cerere mare pana in acest an, ei au fost nevoiti, de asemenea, sa se confrunte cu provocarile cu care se confrunta alte companii britanice, cum ar fi cresterea vertiginoasa a costurilor de imprumut, care au redus veniturile disponibile ale consumatorilor si au facut ca companiile sa ia imprumuturi mai scumpe.

William Wemyss, fondatorul si directorul executiv al Wemyss Malts, a spus ca unii producatori de whisky sunt dependenti de imprumuturi, deoarece whisky-ul dureaza ani sau chiar decenii sa se maturizeze inainte de a fi vandut. Din aceasta cauza, producatorii de whisky au fost principalii beneficiari ai ratelor scazute ale dobanzilor din ultimii ani. „Faptul ca acestea sunt acum pe o traiectorie ascendenta va fi mai problematic pentru industrie”, a spus el.

Preturile mai mari ale energiei au lovit si distilatorii, deoarece procesul de fabricare a whisky-ului, care implica germinarea si uscarea orzului, este consumator de energie. Un sondaj realizat de Asociatia Scotch Whisky din august a constatat ca aproape o treime dintre distilatorii au vazut costurile cu energie dublate.

Totusi, domnul Wemyss a spus ca se bazeaza pe continuarea cererii globale puternice pentru whisky single-malt.

„Cred ca scotch-ul va fi destul de rezistent, dar stiti, dovada va fi in budinca in urmatorul an sau cam asa ceva”, a spus domnul Wemyss.

De Citit
Related News