HomeEconomieDe la Trump la Kanye si Musk: de ce superbogatii cumpara site-uri...

De la Trump la Kanye si Musk: de ce superbogatii cumpara site-uri de socializare?

Te-ai intrebat vreodata ce cumpara cel mai bogat om din lume?

Elon Musk, clasat pe locul 1 de catre Forbes pe lista de miliardari din 2022, ar putea detine in curand o retea de social media impregnata cu atat de mult capital politic incat ar putea fractura natiuni.

Este cea mai recenta expresie a unui adevar inconfortabil: directorii generali de tehnologie au devenit cei mai importanti gardieni politici din istoria mass-media moderne. Nu candidand pentru o functie – un cliseu pentru elita cu bani de astazi – ci prin utilizarea proprietatii retelelor sociale ca un proxy pentru influenta politica.

Este o tendinta in devenire. De la amploarea politica a fostilor directori ai Facebook, precum Sheryl Sandberg si Joel Kaplan, pana la metapolitica lui Peter Thiel, titanii tehnologiei au adoptat de multa vreme un manual de joc interior/exterior pentru a conduce politica prin alte mijloace.

Dar evolutiile recente, inclusiv investitia lui Donald Trump in clona Twitter Truth Social si presupusul acord al lui Kanye West de a cumpara reteaua sociala Parler, ilustreaza cat de cruciale au devenit aceste noi tehnologii in politica. Mai mult decat simple instrumente de comunicare, platformele au devenit scena pe care se joaca politica.

Trump, unul, pare sa fi inteles tendinta. In ciuda furtunii si furtunilor sale, fostul presedinte nu a ajuns niciodata in topul celor mai bogati 1.000 din lista Forbes, dar el si Musk par sa aiba un lucru in comun: amandoi investesc in companii de social media pe care intentioneaza sa le foloseasca pentru a transforma politica. si societatea.

Viziunea proprietarilor de retele sociale precum Musk si Trump pentru viitorul internetului ar putea avea un impact profund peisajul politic.

In noua noastra carte, Meme Wars: The Untold Story of the Online Battles Upending Democracy in America, eu si coautorii mei urmarim ascensiunea companiilor globale de comunicatii prin ochii actorilor rai care au folosit aceste tehnologii pentru a castiga recunoastere. In calitate de cercetatori, am fost alarmati de puterea companiilor de social media de a influenta politica de la Occupy pana la insurectia din 6 ianuarie. Am trasat ascensiunea companiilor de tehnologie in ultimul deceniu si politicile lor de moderare a continutului in schimbare pentru a arata cum proiectarea platformelor de social media ofera avantaje strategice celor care doresc sa foloseasca trucuri murdare digitale pentru a incita publicul. Modul in care Trump a reusit sa mobilizeze un grup mare de razvratiti pentru a perturba procesul electoral a dovedit ca It Can’t Happen Here se intampla de ani de zile.

Pe masura ce tehnologii precum YouTube, Twitter si Facebook au devenit din ce in ce mai importante pentru modul in care publicul aduna informatii despre politicieni si alegeri, la fel si puterea celor care ii controleaza. In era noastra digitala, autostrada informationala este plina de taxe, de la achizitionarea de cai legitime prin publicitate digitala pana la treceri rapide preferentiale ale directorilor generali de tehnologie si bani negri folositi pentru recomandari algoritmice de joc si optimizare pentru motoarele de cautare. Si pentru ca nu exista reglementari pentru integritatea informatiilor civice online, publicul este logodit cu capriciile codurilor morale personale ale directorilor executivi.

Asta inseamna ca viziunea lui Musk pentru Twitter conteaza. Musk a declarat ca intentioneaza sa transforme Twitter in privat si, probabil, sa il transforme intr-o noua aplicatie. In mai, el a spus ca va inversa interdictia platformei asupra lui Trump, deschizand potential calea pentru intoarcerea altora din armata digitala a fostului presedinte, cum ar fi teoreticianul conspiratiei american Alex Jones, activistul de extrema dreapta Milo Yiannopoulos, Baked Alaska (fostul Jurnalistul Buzzfeed devenit transmitator nationalist alb care a fost arestat dupa insurectia din 6 ianuarie) si nationalistul de extrema dreapta Nick Fuentes. Toti acesti experti au atins superstarele politice caland pe valul de sprijin pentru miscarea lui Trump Make America Great Again, folosind, in acelasi timp, retelele de socializare – si in special livestreaming – pentru a difuza teorii ale conspiratiei, violenta si ura.

Musk si alti noi proprietari de platforme nu influenteaza doar ce informatii sunt partajate. De asemenea, ar putea elimina balustradele de pe modul in care platformele sunt folosite pentru a muta banii. Fara indoiala, indiferent in care se transforma Twitter, acesta va include o forma de schimb de numerar digital ca o alta modalitate de a submina puterea guvernelor. Daca nu ma credeti, amintiti-va ca Wells Fargo transporta pachete inainte de a se transforma intr-o banca.

In plus, politicienii care apeleaza la companiile tehnologice pentru sprijin incepe cu mesaje politice si s-ar putea transforma cu usurinta in donatii politice de alt tip: de la tacerea oponentilor si amplificarea candidatilor preferati pana la a semana confuzie in momentele de criza.

Revenirea lui Trump pe Twitter ar putea semnala o zdrobire asupra Casei Albe, sau poate ca ar putea insemna nimic – la fel cum tweeturile antisemite ale lui Ye nu vor insemna mare lucru pana cand nu vor fi citate in manifestul urmatorului criminal in masa (similar la modul in care „abonati-va la PewDiePie” a devenit o expresie cunoscuta doar dupa ce influentatorul a fost citat de un impuscator in masa care a ucis peste 50 de oameni la doua moschei din Christchurch, Noua Zeelanda).

Succesul unor figuri precum Musk si Trump de a folosi platformele de social media depinde si de acceptarea publicului larg. Daca jurnalistii ar abandona Twitter, acesta nu ar mai avea influenta sociala si politica pe care o are acum.

De Citit
Related News