HomeAfaceriTehnologie ecologica: companiile sunt constiente de impactul pe care il au asupra...

Tehnologie ecologica: companiile sunt constiente de impactul pe care il au asupra mediului

La definirea agendei privind schimbarile climatice, marele obiectiv este intotdeauna lupta impotriva deseurilor fizice. Cu toate acestea, se vorbeste putin despre impactul activitatii digitale.

„Daca internetul ar fi o tara, ar fi al saselea cel mai mare poluator din lume”, a descris un raport. E-mailurile promotionale sunt responsabile pentru doua milioane de tone de emisii de dioxid de carbon (CO2) pe an.

Centrele de date din intreaga lume reprezinta 1% din cererea mondiala de energie electrica si cu previziuni de consum intre 3% si 8% in urmatorul deceniu. La aceasta se adauga faptul ca bitcoin foloseste mai multa energie electrica in fiecare an decat toata Argentina, potrivit unei analize.

Potrivit datelor, desi unele organizatii IT sustin ca impactul energetic al operatiunilor lor este „relativ nesemnificativ” in comparatie cu alte activitati industriale cu un nivel foarte ridicat de emisii de carbon, este in responsabilitatea sa ca sector sa ia in considerare procesul si actiunile privind efectele sale ecologice.

Pentru a o pune in perspectiva, raportul explica ca aproximativ 70% dintre oamenii din intreaga lume folosesc un dispozitiv digital, dar doar 10% iau zboruri, iar doar cei mai bogati 1% se incadreaza in categoria calator frecvent. Odata cu cresterea exponentiala a dispozitivelor, produselor si serviciilor digitale in fiecare aspect al vietii noastre, companiile trebuie sa reduca consumul zilnic de energie al software-ului pe care il proiecteaza si il dezvolta.

Provocarea consta in crearea unor ecosisteme digitale mai durabile. Asa-numita „sustenabilitate digitala”, „software verde” sau „sobrietate digitala” se refera la o modalitate noua de a reduce impactul tehnologiei digitale prin dezvoltarea de produse si servicii digitale care consuma mai putina energie si ii ajuta pe oameni sa isi modereze utilizarea zilnica a digitalului. dispozitive, reducand in acelasi timp impactul digitizarii asupra mediului.

Pentru a crea ecosisteme digitale mai durabile, organizatiile tehnologice trebuie sa optimizeze modul in care proiecteaza, dezvolta si ruleaza software, astfel incat sa consume mai putina energie de fiecare data cand este folosit.

„De exemplu, dezvoltarea interfetelor digitale color care consuma mai putina energie, necesita mai putina putere de procesare si utilizeaza mai bine tehnologia serverului. Inventeaza un software mai eficient care reduce in mod dinamic consumul de energie in functie de contextul ecosistemului si al utilizarii sau include un „mod de consum redus”. Toate companiile trebuie sa aiba instrumente si metodologii care sa identifice cu exactitate impactul energetic al ceea ce produc si, la randul lor, sa creeze versiuni mai eficiente.

Volkswagen si-a reconstruit site-ul web canadian pentru a oferi o experienta de navigatie mai durabila. In februarie 2021, a prezentat o reproiectare online pentru a reduce amprenta digitala de carbon a marcii. Producatorul de automobile a redus cantitatea de date incorporate in mediile sale online, eliminand toate culorile si inlocuind fotografiile cu mozaicuri create din caractere de text slabe.

In consecinta, proiectul a redus semnificativ cantitatea de CO2 generata de navigare: site-ul produce in medie doar 0,022 grame de CO2 pe vizualizare de pagina, comparativ cu site-ul mediu, care produce 1,76 grame de CO2 pe pagina vizualizata, potrivit unui evaluarea calculatorului Web al emisiilor de carbon.

Un alt caz este Ecosia, o alternativa ecologica la Google. Motorul de cautare compenseaza emisiile de carbon generate de activitatile online prin plantarea unui copac la fiecare 45 de cautari executate pe motor. Organizatia din spatele acestui motor si-a anuntat angajamentul de a planta 1 miliard de copaci ca parte a proiectului numit Marele Zid Verde al Africii.

Recent a fost anuntata formarea unei organizatii non-profit fondata de companiile de tehnologie pentru a proiecta un ecosistem de incredere de oameni, standarde de calitate, instrumente si bune practici pentru construirea de software ecologic.

Scopul este de a ajuta industria sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 45% pana in 2030, in conformitate cu Acordul de la Paris privind clima.

Pentru ei, se va lucra la publicarea de standarde, modele si practici, la crearea de proiecte de cod deschis si de date si la programe de ambasador, de formare si educatie.

„Consensul stiintific este clar: lumea se confrunta cu o problema urgenta de carbon. Schimbarile climatice sunt o realitate. Utilizatorii cer din ce in ce mai multa participare din partea companiilor la luarea deciziilor pentru a-si reduce amprenta de carbon”, a declarat Brad Smith, presedintele Microsoft.

Daca seturile de instrumente existente sunt privite din perspectiva sustenabilitatii, inclusiv cele mai bune practici, analiza complexitatii codului, optimizarea performantei si modele matematice, este posibil sa se integreze un model de „sobrietate digitala”. ” la dezvoltare. ciclurile ca o noua dimensiune a dezvoltarii software.

„Credem ca in curand toate organizatiile vor incorpora un „KPI de sobrietate digitala” in conductele lor continue de integrare si livrare”, subliniaza Morettini.

Alegerea limbajului de codificare poate afecta consumul de energie de pana la 50 de ori. 

De la transport la retail, Accenture dezvolta produse si servicii tehnologice care ajuta companiile sa implementeze tehnologia intr-un mod durabil.

„Este necesar sa selectati limbajul de codificare adecvat care poate reduce consumul de energie. Mentinerea echilibrului intre precizia modelelor analitice si consumul de resurse in cloud poate insemna si economii semnificative”.

Cercetarile privind ingineria durabila a software-ului au aratat ca, pentru anumite tipuri de tehnici de programare, alegerea limbajului de codificare poate avea un impact asupra consumului de energie de pana la 50 de ori.

„Cand vine vorba de inteligenta artificiala, care este adesea gazduita in cloud, optiunile legate de acuratete pot face, de asemenea, o mare diferenta in utilizarea energiei”.

Cu o panorama in care digitizarea pare sa prevaleze si sa se consolideze in tot mai multe aspecte ale vietii de zi cu zi, consecintele asupra mediului vor fi si mai mari. Este de asteptat ca strategiile de sustenabilitate digitala sa fie si mai importante si sa castige tot mai mult spatiu pe agenda de afaceri, in conformitate cu obiectivele globale de reducere a schimbarilor climatice.

De Citit
Related News