HomeSanatateTestul de zahar in sarcina, de ce este atat de important?

Testul de zahar in sarcina, de ce este atat de important?

Este testul care se efectueaza tuturor gravidelor cu scopul de a determina un posibil diabet gestational. Un test foarte simplu, dar da, esential pentru a controla starea de sanatate atat a mamei cat si a bebelusului.

Ce este testul zaharului in timpul sarcinii?

Exista unele boli sau afectiuni care sunt asociate cu sarcina, cum ar fi diabetul gestational. Pentru a va asigura ca femeia nu sufera de aceasta in timpul sarcinii, este esential sa efectuati testul zaharului .

Un test pe care gravidele ar trebui sa-l faca in jurul saptamanii 24 si 28 de gestatie, si pe care profesionistii din domeniul sanatatii il recomanda pentru a afla daca gravida ar putea suferi sau nu de diabet de acest tip, dar si din cauza riscurilor pe care acesta le presupune.

Rezultatul acestuia este de obicei pozitiv in majoritatea cazurilor, asa ca este probabil ca femeia sa fie supusa unui nou test.

Testul zaharului nu necesita nici un tratament special, dar ce este mai exact?

Ei bine, femeia insarcinata ar trebui sa bea pur si simplu un sirop de zahar cu 50 de grame de glucoza.

Dupa ce a trecut o ora, trebuie efectuata o extragere de sange pentru a stabili nivelul zaharului din sange. Acest test este pozitiv daca dupa o ora nivelurile de glucoza sunt mai mari de 140 mg/dl . Testul zaharului poate fi efectuat in orice moment al zilei , deci nu este necesar sa il faceti pe stomacul gol sau sa urmati vreun ghid alimentar prealabil.

Dupa un prim rezultat pozitiv, se face un al doilea test. Aceasta este cunoscuta sub numele de „curba lunga” si este folosita pentru a confirma rezultatele .

Acest al doilea test se face pe stomacul gol , astfel incat femeia insarcinata trebuie sa manance inainte de a merge la culcare, dar sa nu ia micul dejun cand se trezeste : sa nu mananci si sa nu bei nimic, asa ca cu cat testul se face mai devreme, cu atat mai bine.

Acest test implica extragerea sangelui de la femeia insarcinata pentru a masura nivelul glucozei a jeun si apoi bea o alta doza de solutie de apa cu zahar pentru a extrage sange la fiecare doua ore in urmatoarele trei ore.

Daca unul dintre rezultatele acestui test este normal, ar fi necesar sa faceti un alt test mai tarziu pentru a exclude diabetul. Cu toate acestea, daca doua sau mai multe rezultate sunt pozitive, nu exista nicio indoiala: femeia insarcinata are diabet gestational .

Efecte secundare ale testului de zahar din sange in timpul sarcinii

In ceea ce priveste efectele secundare ale acestui test (nu prea frecvente), trebuie mentionat ca unele femei pot simti greata atunci cand beau o astfel de bautura zaharoasa. In cazul in care gravida varsa, testul trebuie repetat in alta zi si nu este nimic de ingrijorat cu privire la prelevarea de sange, deoarece acestea sunt minime si de obicei nu au nici efecte secundare.

Totusi, s-ar putea intampla si ca femeia insarcinata sa fi experimentat o scadere a glicemiei spre sfarsitul testului. Cum se simte este aproape la fel ca atunci cand ai un nivel scazut de glucoza.

Daca apar simptome precum ameteli sau transpiratii, va fi necesar sa consultati imediat medicul, deoarece in unele cazuri poate fi necesara repetarea testului.

Ce este diabetul gestational? Ce riscuri are acest tip de diabet?

Diabetul gestational este un tip de diabet care se manifesta in timpul sarcinii si afecteaza modul in care celulele folosesc zaharul. Aceasta, in plus, provoaca un nivel ridicat de zahar in sange si afecteaza atat sanatatea mamei in sarcina (si, de asemenea, mai tarziu) , cat si a fatului in gestatie.

Diabetul gestational nu numai ca creste riscul de modificari ale fatului in timpul sarcinii, cum ar fi malformatii sau modificari de crestere , dar are si un impact asupra sanatatii pe termen lung a bebelusului, provocand modificari ale genomului care, pe langa faptul ca sunt prezente in viata neonatala. persista in viata adulta.

In plus, pot aparea modificari la nivelul mamei in anii de dupa nastere, intre aproximativ cinci si zece ani, cum ar fi aparitia diabetului zaharat , a obezitatii sau a altor tulburari metabolice.

De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca diabetul gestational poate creste riscul de hipertensiune arteriala si preeclampsie , o complicatie grava in sarcina care, pe langa faptul ca provoaca hipertensiune arteriala, pune in pericol si viata mamei si a viitorului copil.

De ce este atat de important testul zaharului in sarcina?

Ei bine, in principal pentru ca femeile insarcinate sunt mult mai vulnerabile la dezvoltarea diabetului. De fapt, de la inceputul celui de-al doilea trimestru, gravidele vor dezvolta o crestere a rezistentei la insulina si, in al doilea rand, o scadere a tolerantei la glucoza.

Aceasta modificare se datoreaza in special nivelurilor sanguine ridicate de hormoni precum prolactina, progesteronul si cortizolul. Intre 7 si 14% dintre femei vor dezvolta diabet gestational in timpul sarcinii, potrivit studiilor.

Alterarea sistemului lor metabolic inseamna ca acestia nu regleaza bine zaharul, ceea ce le afecteaza sanatatea si, de asemenea, fatul, care va fi mai vulnerabil la anumite boli ca adult.

Prin urmare, toate analizele care se efectueaza gravidelor pentru a se asigura daca au sau nu diabet gestational sunt esentiale pentru prevenirea , deoarece excesul de zahar din sangele mamei ar putea traversa placenta, provocand un pericol grav pentru fat.

Ca raspuns la aceasta crestere a glucozei, ceea ce se intampla este ca pancreasul bebelusului incepe sa produca insulina suplimentara pentru a transporta zaharul catre celule. Cand ritmul nu mai este sustinut, acest zahar ramane sub forma de grasime, determinand fatul sa creasca mai mult decat este necesar, facand nasterea naturala mai complicata si mai periculoasa.

De Citit
Related News