HomePoliticaUcraina se teme: ce se va intampla daca SUA se retrage?

Ucraina se teme: ce se va intampla daca SUA se retrage?

Europa se trezeste cu o realitate tulburatoare: isi poate pierde in curand binefacatorul NATO din Ucraina. 

Cu conservatorii pregatiti sa obtina castiguri in viitoarele alegeri din SUA, cel mai generos donator al NATO pentru efortul de razboi al Ucrainei poate parea brusc mult mai parsimonios in 2023.

Posibilitatea a pus in centrul atentiei decalajul dintre ajutorul american si cel european.

Deja, a fost o vanzare grea sa convingi toti membrii NATO ai Europei sa dedice 2% din productia lor economica pentru cheltuielile de aparare. Acum, ei sunt sub presiune din ce in ce mai mare din partea SUA pentru a merge chiar mai departe de atat. Si asta vine pe fondul unei conversatii deja dure in toata Europa despre cum sa-si reumple propriile stocuri militare in scadere, finantand simultan reconstructia Ucrainei.

Totusi, mantra republicanilor din SUA – despre care sondajele arata ca sunt favorizati sa preia controlul asupra uneia dintre cele doua camere ale Congresului dupa alegerile din noiembrie – a fost ca Europa trebuie sa intensifice. 

„Aliatii nostri”, a spus Tim Burchett, un republican din Tennessee care face parte din Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei, „trebuie sa inceapa sa abordeze problema in propria lor curte inainte de a ne cere mai multa implicare”. 

In timp ce guvernele europene si-au deschis portofelele si stocurile militare catre Ucraina la niveluri record, asistenta militara acordata de Washington la Kiev inca depaseste eforturile Europei. Este o diferenta pe care republicanii doresc sa sublinieze, deoarece sustin ca razboiul Rusiei in Ucraina este o amenintare mult mai mare pentru Europa decat pentru SUA.

Rezultatul ar putea fi o schimbare a tenorului din Washington, daca Congresul cade sub control conservator.

„Este oribil ceea ce fac rusii”, a adaugat Burchett, dar a spus ca vede China si cartelurile de droguri ca fiind „mai amenintatoare pentru Statele Unite ale Americii decat ceea ce se intampla in Ucraina”.

2 la suta devine linia de baza

De cand Moscova si-a lansat atacul asupra Ucrainei, capitalele europene au promis peste 200 de miliarde de euro in noi cheltuieli pentru aparare. 

Aliatii NATO s-au angajat in 2014 sa urmareasca sa cheltuiasca 2% din PIB pentru aparare intr-un deceniu, iar un numar tot mai mare de guverne iau aceasta promisiune in serios. Dar administratia Biden vrea ca acestia sa mearga si mai departe.

Valoarea de referinta de 2% este doar „ceea ce ne-am astepta” de la aliati, a declarat secretarul american al Apararii, Lloyd Austin. „Am incuraja tarile sa depaseasca acel 2% pentru ca va trebui sa investim mai mult in extinderea bazelor industriale si sa ne asiguram ca facem lucrurile potrivite pentru a inlocui” o parte din ceea ce a fost furnizat Ucrainei.

„Strategia de securitate nationala” lansata recent de Washington a codificat aceste asteptari. 

„Pe masura ce ne intensificam propriile contributii considerabile la capacitatile si pregatirea NATO”, se spune in document, „ne vom conta pe aliatii nostri sa continue sa isi asume o mai mare responsabilitate prin cresterea cheltuielilor, capacitatilor si contributiilor lor”.

Este o aspiratie care va fi dificila pentru multi factori de decizie europeni, care se confrunta ei insisi cu probleme economice acasa. Marea Britanie, de exemplu, s-a angajat sa atinga o tinta de cheltuieli de aparare de 3%, dar a recunoscut recent ca „forma” cresterii sale s-ar putea schimba pe masura ce schimbarile recente de politica afecteaza economia.

Administratia Biden a urmat o cale de incurajare prietenoasa fata de Europa, mai degraba decat sa-si asume partenerii. 

Dar republicanii nu sunt la fel de dornici sa adopte un ton atat de convivial. Iar daca vor prelua controlul asupra Congresului, republicanii vor avea mai mult cuvant de spus in privinta sfortelor portofoliului SUA – si a tonului care iese de la Washington. 

„Cred ca oamenii vor fi intr-o recesiune si nu vor scrie un cec in alb Ucrainei”, a declarat liderul republican al Camerei, Kevin McCarthy.

„Sunt lucruri pe care [administratia Biden] nu le face pe plan intern”, a adaugat el. „Nu fac granita si oamenii incep sa cantareasca asta. Ucraina este importanta, dar, in acelasi timp, nu poate fi singurul lucru pe care il fac si nu poate fi un cec in alb.”

Probabil ca republicanii urmaresc sondajele, care arata ca o parte mica, dar tot mai mare, de americani spun ca SUA ofera prea mult sprijin Ucrainei. Cifra a crescut de la 7% in martie la 20% in septembrie, potrivit unui sondaj. Si acum este de 32 la suta in randul alegatorilor de inclinatie republicana. 

Asadar, in timp ce presedintele Joe Biden continua sa ceara Congresului sa aprobe mai multe pachete de ajutor pentru Ucraina, observatorii spun ca ar putea exista mai mult scepticism in urmatoarele luni. 

„Devine din ce in ce mai greu pentru ca sentimentul este ca facem totul, iar europenii nu”, a spus Max Bergmann, directorul Programului Europa la Centrul de Studii Strategice si Internationale. 

Si desi a remarcat ca „intr-un fel, este incorect” din cauza costului economic al razboiului pentru Europa, el a spus ca, din partea militara, ajutorul pentru Ucraina si cheltuielile pentru capacitatea industriala de aparare sunt acum „noi 2 procente”.

In capitalele europene, factorii de decizie politica urmaresc Washingtonul indeaproape. 

„Pentru europeni, ideea ca politica americana conteaza – ca ceea ce se intampla la alegerile intermediare va avea implicatii pentru ceea ce se va astepta de la noi de la aliatul [nostru] american – este ceva care este luat din ce in ce mai in serios”, a spus Martin Quencez.  

Vederea Bruxelles-ului

Dar inapoi la Bruxelles, unii oficiali insista ca nu exista motive de ingrijorare.

„Exista un sprijin larg, bipartizan, pentru Ucraina”, a declarat David McAllister, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European. 

Intr-adevar, in timp ce aripa mai prietenoasa cu Donald Trump a Partidului Republican se opune continuarii ajutorului Ucrainei, mai multi republicani traditionali au sustinut de fapt ajutorul lui Biden pentru Kiev.

„Daca a existat o majoritate republicana in comitetele Congresului, ma astept la un impact asupra dezbaterilor despre ce arme sa furnizeze Ucrainei, de exemplu”, a spus McAllister intr-un e-mail. „Totusi, in cele din urma, presedintele mentine un control considerabil asupra politicii externe”.

McAllister, membru al Uniunii Crestin Democrate din Germania, a declarat ca Europa isi mareste deja investitiile defensive si ajutoarele pentru Kiev, subliniind o initiativa a UE de a antrena soldati ucraineni si o crestere recenta pentru un fond UE care ramburseaza tarile pentru proviziile militare trimise catre Ucraina. 

Europarlamentarul polonez Witold Waszczykowski, vicepresedintele Comisiei pentru Afaceri Externe, a mai spus intr-un e-mail ca nu se asteapta ca un Congres dominat de republicani sa schimbe politica Ucrainei, indemnand in acelasi timp Washington sa puna mai multa presiune asupra Europei. 

„Polonia si alte tari din flancul estic nu pot convinge suficient europenii sa sustina Ucraina”, a spus Waszczykowski, membru al partidului conservator de guvernamant Lege si Justitie.  

„Mirosul de liniste si asteptarile de a reveni la afaceri ca de obicei cu Rusia”, a spus politicianul polonez, „domina in capitalele europene si in institutiile europene”. 

De Citit
Related News