HomeTImp liberCei mai frumosi vulcani din lume

Cei mai frumosi vulcani din lume

Indiferent daca sunt latente de mult timp sau arunca lava pana in ziua de azi, acesti opt vulcani uluitoare atrag turistii din intreaga lume.

Cu canale topite de foc care se intind pe o suprafata mare, vulcanii se conecteaza chiar la miezul Pamantului. Activi sau adormiti, rezoneaza cu o energie si o frumusete dincolo de cea a simplilor munti.

Originile lor violente tind, de asemenea, sa creeze peisaje naturale uimitoare care atrag turisti din intreaga lume.  

Iata care sunt cei mai frumosi vulcani din lume

Vulcanul Kilauea din Hawaii erupe constant (Credit: Alamy)

Vulcanul Kilauea din Hawaii erupe constant 

 Muntele Fuji, o muza a artistilor de-a lungul secolelor (Credit: Alamy)

Muntele Fuji, o muza a artistilor de-a lungul secolelor  

Gazele vulcanice si mineralele din apa provoaca culorile vii in lacurile Muntelui Kelimutu (Credit: Thinkstock)

Gazele vulcanice si mineralele din apa provoaca culorile vii in lacurile Muntelui Kelimutu

Frumoasa simetrie a Muntelui Mayon, Filipine (Credit: Thinkstock)

Frumoasa simetrie a Muntelui Mayon, Filipine  

Santorini, Grecia

Cel mai bine cunoscuta pentru cladirile vopsite in alb, care se agata de stancile sale multicolore, aceasta insula greceasca este ramasita unei caldere vulcanice, formata in jurul anului 1600 i.Hr., cand una dintre cele mai mari eruptii din istoria inregistrata a distrus cea mai mare parte a insulei. , inclusiv unele dintre asezarile initiale.

Astazi, Santorini atrage vizitatori din intreaga lume care sunt dornici sa admire ce a mai ramas. Pentru a simti cat de maiestuos este, trebuie sa navighezi in interiorul [calderei] si sa stai la un balcon pe marginea stancilor la apus. 

Nea Kameni nelocuita se afla in caldera inundata din Santorini (Credit: Thinkstock)

 In special, vizitatorii ar trebui sa caute insula nelocuita Nea Kameni, situata in centrul calderei din Santorini. Nea Kameni in sine este un fel de blob urat, negru-maro, in centrul unei caldere pitoresti, cu adevarat superbe. Dar cand faci drumetii, are propria sa frumusete. Gropi inclinate din care au izvorat eruptii antice si recente – [este] foarte diferita de craterele vulcanilor mai traditionali.

Muntele Mayon, Filipine

Situat la aproximativ 450 km sud-est de Manila pe insula Luzon, Muntele Mayon este cel mai activ vulcan din Filipine; o eruptie din septembrie 2014 a fortat mii de oameni sa fuga din zona. Mayon este, de asemenea, un stratovulcan – un con abrupt construit din multe straturi de fluxuri de lava – care este apreciat pentru simetria sa incredibila.

Conul abrupt al Muntelui Mayon este construit din multe straturi de fluxuri de lava

 

Forma hiperbolica perfecta a lui Mayon din Filipine subliniaza postura [sa] amenintatoare. Cenusa si fluxurile de lava sunt doar ciresea de deasupra.

Cei care fac drumetii pe vulcan sunt rasplatiti cu privelisti ale oraselor din provincia Albay si ale Oceanului Pacific. Dar chiar si cei care prefera privelistea de departe au un punct de vedere istoric la Ruinele Cagsawa, candva o biserica franciscana din secolul al XVIII-lea, care a fost distrusa de o eruptie din 1814. Turnul de piatra inca ramane, servind drept omologul construit de om pentru minunea naturala din departare.

Muntele Kilimanjaro si Craterul Ngorongoro, Tanzania

Cautatorii de aventuri din intreaga lume se indreapta spre granita dintre Tanzania si Kenya pentru a aborda Kilimanjaro, cel mai inalt munte din Africa. Mai putini stiu ca Kili este si cel mai inalt vulcan de pe continent, unic prin faptul ca are trei conuri vulcanice In timp ce conurile Mawenzi si Shira sunt disparute, cel mai inalt, Kibo (pe care se afla cel mai inalt varf Uhuru), este inca activ si permite abur si gaze ocazional.

Cei dornici sa urce pe varful ametitor de 5.895 m al Kilimanjaro trebuie sa fie pregatiti pentru o schimbare dramatica a temperaturii. In timp ce mergi, treci de la 35C [in] jungla la -15C pe varful Uhuru, cel mai inalt varf al sau.

Ngorongoro – cel mai mare crater din lume – a fost un varf falnic (Credit: Thinkstock)

La aproximativ 200 km vest de Kilimanjaro, craterul Ngorongoro este un fost vulcan despre care se crede ca a rivalizat candva cu Kilimanjaro in inaltime, estimat ca avea 4500-4800 m inaltime pana cand s-a prabusit pe sine. Astazi, cu 22,5 km in diametru si 610 m adancime, Ngorongoro este cel mai mare crater de pe pamant, creand un mediu unic pentru fauna locala. Cascadele care coboara pe caldera iriga pasuni verzi si umplu un lac in fund plin de flamingo si o fauna uriasa pe tarmurile sale: leu, hipopotam, bivoli, zebre, gnus, rinocer.

Muntele Kelimutu, Indonezia

Cele trei lacuri de cratere misterioase ale Kelimutu atrag atat oamenii de stiinta, cat si turistii pe insula Flores din provincia Nusa Tenggara de Est din Indonezia. Unul este verde smarald, altul rosu inchis si al treilea negru. Oamenii de stiinta spun ca culorile provin din reactia chimica care are loc atunci cand gazele vulcanice se intalnesc cu mineralele lacului.

Unul dintre lacurile pitoresti ale Muntelui Kelimutu (Credit: Alamy)

Locuitorii din apropiere au o perspectiva diferita. Localii cred ca lacurile sunt locul de odihna al sufletelor plecate si isi schimba brusc culoarea in functie de fluxul sufletelor. In ciuda explicatiilor stiintifice ale culorilor, straniul care inconjoara lacurile ca un rezervor de suflete ramane.

Kilauea si Mauna Kea

Vulcanii din Hawaii Hawaii sunt cunoscuti pentru eruptiile lor active si peisajele de alta lume. Cel mai tanar vulcan din Hawaii, Kilauea, a erupt continuu din 1983, atat de mult incat lava cade direct in mare, creand forme fantastice de roci negre si nori de fum nebun.

Drumul dus-intors la varful Mauna Kea dureaza aproximativ 10 ore (Credit: Thinkstock)

La celalalt capat al spectrului, Mauna Kea are in jur de un milion de ani. Sta latent, impresionand inca prin dimensiunea sa, ridicandu-se la 4.205 m de la mare. Mauna Kea din Hawaii este incredibil de frumoasa si gazduieste comori secrete, inclusiv un lac sacru inghetat langa varf, accesibil doar printr-o drumetie dus-intors de sase mile, de 10 ore. Poti gasi zapada iarna si aproape zero aglomeratii. Am intalnit doar un alt cuplu care face drumetii de la baza pana la varf cand am ajuns la Lacul Waiau.

Muntele Fuji, Japonia

Poate cel mai faimos stratovulcan simetric din lume este Muntele Fuji din Japonia, care a servit drept muza pentru multe creatii artistice de-a lungul secolelor. [Este] simbolul national al Japoniei: acoperit de zapada, care se profileaza in departare, flori de cires in prim-plan. Nu numai ca muntele in sine este frumos si misterios, dar si padurea Aokigahara de la baza de nord-vest a muntelui inspira imaginatia, deoarece multe basme populare locale descriu demonii si spiridusii care bantuie inauntru. Cel putin muntele in sine ramane un refugiu sigur – vulcanul activ cu risc scazut nu a erupt din 1707.

Conul simetric al Muntelui Fuji serveste drept fundal dramatic pentru Tokyo

De Citit
Related News