HomePoliticaCalea lui Xi Jinping catre putere: de la proscris la „imparat”

Calea lui Xi Jinping catre putere: de la proscris la „imparat”

Chiar si atunci cand conducerea Partidului Comunist Chinez l-a ales pe Xi ca lider in 2012, ei au crezut ca ar putea fi usor controlat, a spus Andrew J. Nathan, un profesor de stiinte politice si o autoritate care se concentreaza pe politica externa chineza.

„Ei l-au vazut ca pe un fel de tip maleabil, loial, care i-ar trata ca pe batrani in modul corect si nu i-ar zgudui”, a spus Nathan. „Ne-a surprins cu mentalitatea lui inversunata de control, de a prelua totul si de a epura multi oameni si de a consolida puterea.”

Xi si-a dezvaluit latura mai autoritara rapid dupa preluarea puterii. Intr-un discurs din decembrie 2012, el a respins democratia ca fiind periculoasa si a sustinut ca China trebuie sa faca tot ce este necesar pentru a evita o soarta precum caderea Uniunii Sovietice dupa sfarsitul sistemului sau comunist unipartid in 1989.

„De ce s-a dezintegrat Uniunea Sovietica? De ce s-a prabusit Partidul Comunist Sovietic?” intreba Xi. „Proportional, Partidul Comunist Sovietic a avut mai multi membri decat noi, dar nimeni nu a fost suficient de barbat pentru a se ridica si a rezista”.

Acum Xi se afla in pragul unui alt deceniu, ceea ce David Shambaugh, expert in politica de elita chineza, numeste un „imparat modern”. Congresul Partidului, care incepe duminica si va continua de-a lungul saptamanii, este un eveniment in mare masura scris, care va avea ca rezultat o aprobare rasunatoare a guvernarii lui Xi.

Planurile imparatului includ refacerea ordinii globale intr-un mod care sa serveasca China – si sistemul sau autoritar.

„Poporul chinez nu va permite niciodata vreunei forte straine sa ne hartuiasca, sa ne asupreasca sau sa ne supuna”, a spus Xi anul trecut intr-un discurs adresat implicit SUA. „Oricine ar incerca sa faca acest lucru se va gasi pe un curs de coliziune cu o mare zid de otel forjat de peste 1,4 miliarde de chinezi.”

Xi a reusit sa actioneze cu indrazneala datorita relatiilor personale cu inalti oficiali militari si prin dedicarea unor resurse masive pentru a construi armament de inalta tehnologie care rivalizeaza din ce in ce mai mult cu cel al SUA. Si, in primul sau mandat ca lider suprem, a reusit sa-si zdrobeasca rivalii fara sa se instraineze. o masa critica de inalti oficiali puternici ai PCC si familiile lor printr-o alegere foarte selectiva a tintelor.

Diplomatii straini care l-au observat in persoana pe Xi considera ca o pricepere politica in retail este cheia succesului sau. „Detine intreaga suita de abilitati politice – stie sa joace o camera, stie sa joace cu emotiile oamenilor”, a declarat Kerry Brown, fost prim-secretar la ambasada britanica la Beijing, acum director al Institutului Lau China la King’s College, Londra. „Acea combinatie este mai mult decat adecvata pentru a explica exact de ce este acolo unde se afla.”

Acest set de abilitati reflecta copilaria lui Xi petrecuta in inima politicii de elita a Partidului Comunist Chinez, ca fiu al fostului vicepremier Xi Zhongxun. Miscarea lui Mao Zedong de a-l epura pe batranul Xi din 1962 a provocat 16 ani de chin familiei care i-a invatat lui Xi Jinping lectii nepretuite in navigarea in bazinul piranha al politicii de putere a PCC.

Xi „cunoaste cu adevarat politica atat de bine, partial pentru ca a crescut in [compunetul de conducere PCC] Zhongnanhai pana la 13 ani”, a spus Cheng Li, director al Centrului John L. Thornton China de la Brookings Institution. „Are un mare simt al timpului si cand sa se miste si cand sa nu se miste.”

De exemplu, lansarea de catre Xi in 2013 a Initiativei Belt and Road – prin care China a turnat miliarde in autostrazi, centrale electrice si cale ferata de mare viteza din lumea in curs de dezvoltare – a adus victorii diplomatice Beijingului. Douazeci din cele 29 de tari care au votat impotriva sau s-au abtinut de la o rezolutie sustinuta de SUA pentru a dezbate situatia drepturilor omului in Xinjiang saptamana trecuta au fost beneficiari ai Initiativei Belt and Road.

Xi a inceput sa urce pe treptele structurii de putere a PCC la sfarsitul anilor 1970, dupa o perioada de sapte ani ca unul dintre milioanele de tineri urbani pe care Mao i-a „trimis” la tara, ca parte a unui proiect revolutionar de „reeducare” in masa. . Intre 1979 si 2007 a ocupat functii, de la secretar de birou al Biroului General al Consiliului de Stat, guvernator interimar al provinciilor Fujian si Zhejiang si secretar al Comitetului Municipal Shanghai al PCC.

Mandatul lui Xi in acele pozitii a fost nedistins. In loc sa intreprinda vreo initiativa semnificativa, bilantul lui Xi sugereaza ca s-a lasat jos si s-a concentrat atat pe evitarea scandalului, cat si pe ofensarea oricaror potentiali brokeri de putere a PCC.

„Intotdeauna a jucat un fundal, a dat credit oamenilor din jurul lui si nu si-a luat niciodata meritul pentru el insusi”, a spus Dimitar Gueorguiev, profesor asociat de stiinte politice la Universitatea Syracuse.

Aceasta abordare a atras atentia fostului presedinte Jiang Zemin si a fostului vicepresedinte Zeng Qinghong. Jiang si Zeng l-au vazut pe Xi ca un succesor al presedintelui Hu Jintao, care va servi interesele vechii garzi a PCC in timp ce abordeaza probleme sistemice, inclusiv coruptia rampanta. Acest lucru a deschis calea pentru ca Xi sa urce in functiile puternice de secretar general al Comitetului Central al PCC, presedinte al Comisiei Militare Centrale, precum si rolul mai ceremonial de presedinte.

Xi a inceput cu cruciada anticoruptie asteptata, intemnitand potentialii adversari de profil inalt sub acuzatia de coruptie in acelasi an. Xi i-a inlocuit apoi pe inalti oficiali de partid incarcerati sau in retragere cu loialisti pentru a construi o baza de putere formidabila.

In acelasi timp, a inceput sa creeze o noua persoana: cea a unui om puternic implacabil al carui rol uns este de a introduce prosperitatea acasa si statutul de superputere in strainatate.

Xi sustine ca a epurat China de „umilirea intensa” a dominatiei straine trecute si a obtinut „victoria completa” asupra saraciei extreme. Xi a intarit aceasta imagine cu un cult al personalitatii legat de initiative de slogan, inclusiv „visul Chinei” si „intinerirea nationala”. Manifestul lui Xi, Gandirea Xi Jinping despre socialismul cu caracteristici chinezesti pentru o noua era a intrat in panteonul indrumarii ideologice PCC impreuna cu tratatele predecesorilor Mao Zedong, Jiang Zemin si Hu Jintao. Dar Xi le-a facut pe toti mai bine, revizuind istoria PCC pentru a-si acorda un credit urias care sporeste importanta conducerii sale, dupa cea a lui Mao. Si manualele despre filozofia politica a lui Xi Jinping au fost citite obligatoriu pentru scolari chinezi inca de anul trecut.

Intre timp, politica externa a lui Xi a devenit din ce in ce mai agresiva. El a respins cu putere criticii straini ai istoricului Chinei in privinta drepturilor omului, a Legii sale draconice de securitate nationala din Hong Kong si a intensificarii zgomotului sabiilor la Taiwan. El a invocat o diplomatie „razboinic lup” si a construit o masina militara conceputa pentru a-si sustine ambitia de a avea statutul de superputere chineza.

In timp ce Xi i-a surprins pe rivalii din PCC, unii din administratia americana au vazut asta venind. Un cablu confidential trimis de ambasada SUA la Beijing catre Departamentul de Stat al SUA pe 16 noiembrie 2009 si publicat ulterior a scos la iveala ambitia lui Xi.

„Potrivit unei surse, membrul Comitetului Permanent al Biroului Politic si vicepresedintele Xi Jinping este „exceptional de ambitios”, increzator si concentrat, si a avut „ochiul asupra premiului” inca de la varsta adulta”. „Xi este extrem de pragmatic si realist, condus nu de ideologie, ci de o combinatie de ambitie si „autoprotectie”.

Acum ca Xi este aproape asigurat de coroana atata timp cat doreste, exista unii din interiorul partidului care sunt ingrijorati ca au cedat prea multa putere.

Membrii hong’er dai – descendenti nascuti in anii 1960 si 1970 ai elitelor politice chineze – sunt ingrijorati de dominatia magistrala de catre Xi asupra structurii de putere a PCC. Multi isi fac griji cu privire la cultivarea de catre Xi a unui cult al personalitatii care aminteste de cel al lui Mao Zedong – care a contribuit la alimentarea haosului si a violentei revolutiei culturale din 1966-1976.

„Exista multa nefericire la niveluri destul de inalte ale partidului”, a spus Joseph Fewsmith, profesor de relatii internationale si stiinte politice.

Dar cei care spera sa-l influenteze pe Xi catre pozitii mai blande, fie in interiorul Chinei, fie in strainatate, sunt probabil sa aiba dificultati.

„Exista aceasta mentalitate de asediu din partea lui Xi Jinping care spune: „Trebuie sa fiu puternic [si] sa fac tara puternica pentru ca China a fost abuzata”, a spus Nathan. „Nu are incredere in clasa de mijloc, nu are incredere in antreprenori, nu are incredere in membrii carieristi ai propriului partid politic si nu are incredere in oamenii care il sfatuiesc ca Statele Unite ar fi dispuse sa coexiste cu China”.

De Citit
Related News